Война Русия - Япония? САЩ идват на Курилите с военни бази!

Русия патрулира въздушното пространство над Северния ледовит океан
31 яну 2019 21:50, Елка Василева
329
Война Русия - Япония? САЩ идват на Курилите с военни бази!
Снимка: архив, Reuters

В случай на война между Русия и Япония на Курилските острови мигновено ще бъдат разположени американски военни бази, прогнозира военният експерт генерал-полковник Анатолий Зайцев в статия за руското издание "Военнопромишлен куриер".

След Втората световна война Русия и Япония не са подписали мирен договор и десетилетия преговарят по въпроса. Токио и Москва спорят главно за суверенитета върху архипелаг, който японците наричат Северни територии, а руснаците - Южни Курилски острови.

Според автора Токио не се е отказал от експанзионистките си амбиции, нито е отменил своя "план за Велика Япония до Урал". Генералът сравнява японските сили и средства в Далечния изток с тези на Русия и стига до извода, че Токио има надмощие в региона.

По негови данни за далекоизточния театър на военни действия Русия разполага там с 25 подводници, 10 океански бойни кораба и 32 крайбрежни. Япония има 66 кораба, включително 5 ескадрени миноносеца с хеликоптери и хангар за самолети Ф-35; също и 18 подводници, 5 танкера, десетки ракетни, десантни и други катери, спомагателни и други плавателни съдове, близо 180 самолета и 140 хеликоптера.

Използвайки военното си превъзходство, Япония може да нанесе внезапен удар по Сахалин и Южните Курилски острови. САЩ според него ще заемат неутрална позиция, но ще убеждават Москва да не използва ядрени оръжия. Китай ще остане настрана, но изглежда ще наблегне върху териториалните си претенции към Русия.

В крайна сметка Токио ще се съобрази с интересите на Вашингтон и "още на другия ден" на Курилските острови ще се появят военни бази на САЩ, заключава руският генерал, чиято статия цитира РИА Новости.

След трийсетгодишна пауза Русия ще поднови тази година патрулирането на въздушното пространство над Северния ледовит океан, в района на полюса, пише в. "Известия", цитиран от БТА.

На бойно дежурство ще застъпят изтребители-прехващачи МиГ-31БМ, едни от най-бързите самолети в света. Те развиват скорост до 3000 км/ч и могат да настигнат който и да е днешен боен самолет.

В небето над Арктика ще действат ескадрили от Северния и Тихоокеанския флот на Русия, което дава възможност за контрол над целия регион. Според експерти въздушният коридор над Арктика е особено важен, тъй като вероятният противник може да го използва за удари в районите на Урал, Сибир и Централна Русия, посочва вестникът.

Западни експерти поставиха под съмнение пропагандните изявления на Китай, че може да унищожава американски самолетоносачи, пише "Взгляд".

В четвъртък Китай показа видеоклип, демонстриращ възможностите на най-новите му ракети. Държавният печат помести и серия статии с твърдението, че ракетите "Дунфън-26" могат да поразят самолетоносач.

Експерти от Запада обаче се усъмниха, че ДФ-26 могат да поразяват движещи се морски цели. Според тях нито във видеото, нито в статиите има доказателства за такива възможности, посочва електронният вестник, като се позовава на Си Ен Ен.

След това обаче китайското проправителствено издание "Глобал таймс" помести нова статия, в която местен военен специалист обяснява, че ДФ-26 има конструктивни елементи, с чиято помощ може да променя траекторията на полета, за да порази маневриращ обект - например бавно движещ се самолетоносач.

Китайски военен експерт допълва, че бойната глава на ДФ-26 е снабдена и със специална насочваща система за проследяване на движещи се цели. Но според анализатора Андрю Тейт, цитиран от Си Ен Ен, все още няма достатъчно потвърждения за противокорабните възможности на тази ракета.

Въпросът дали Китай притежава ракети, способни да унищожават движещи се, а не стационарни цели, е от ключово значение с оглед евентуална военна конфронтация между САЩ и КНР. Основен ударен инструмент на американските въоръжени сили са самолетоносачните групи, практически неуязвими за всички военни заплахи, съществуващи днес. Балистични ракети могат да се насочват само към наземни, неподвижни цели. И ако Китай наистина е разработил ракети срещу движещи се обекти, това принципно променя нещата, що се отнася до защитата на китайските земи от американска агресия, пояснява "Взгляд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
13
 
10
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Калеко Алеко58и да приключим обсъждането Курилски Острови/Северни територииРуската Дума прие закон до колкото си спомням с който ЗАБРАНИ предаването на островите на чужда държава а ако все пак някой от изпълнителната власт реши да се прави на ХЕРОЙ - предложението няма да се ратифицира.Дипломатите са свободни да дискутират всички останали въпроси
181
14
 
9
 
! Отговори
Мар. Жуков преди 5 години
Трябваше да ги затрием през 1945,но Сталин ме спря.
180
13
 
16
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Тази сутрин много американскоговорящи са вмирисали форума.Сетих се - нали САЩ спряха заплатите на държавните служители? И сега са в неплатен отпуск и хранят здраво Путин по форумите.
179
10
 
14
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Калеко АлекоЯ се запитай кой скара СССР и Япония? Защо Япония е единствената страна в света която не е подписала мирен договор след края на ВСВ?Окупацията на Япония ФИКТИВНО СВЪРШВА 1960г защо след това Японското правителство подписа за САЩ бази на собствена територия? Това противоречи ли на сумата ти задължения включително към ООН?
178
18
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
До Поручик Ржевски ... Аз пък гледам че руШкоговорящите пак са се намъкнали неканени в българския форум ... !!!
177
13
 
16
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Калеко, гледам че си се развихрил излишно.Никой в Русия не иска да се занимава с Япония.Някакъв пенсиониран военен си е развихрил фантазията, обаче е далеч от реалноста.
176
22
 
23
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
След като превърна във Врагове всичките държави - членки на бившия СОЦ-блок, в т.ч Прибалтийските републики, Полша, Чехия, Словакия, Румъния и так далее и дори анексира части от Украйна, путинова раССия сега се е насочила в търсене и на други конфликти. Този път Врагът е Япония, която след ВСВ се превърна в образец за социално, демократично и технологично общество. Явно политиката на товарищ путин е да плаши мужиците със Световния Враг, който дебне пред портата им, за да ги държи в подчинение ..
175
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
174
6
 
6
 
! Отговори
Бобо преди 5 години
До Боби продВертикално пикиране - тук всичко е ясноНаклонено пикиранеТопмачтово бомбопусканеСлед разчети се оказва че ако самолета лети ли с >600км/ч и пускане на бомбата от 2 км разстояние Каквито и маневри да прави кораба 90% е вероятността да улучи кораба в точката на прицелване(центъра на кораба)Относно ДФ-21 ракетата в крайния участък на полета си лети с поне 4000км/ч - практически за нея Самолетоносача с 50км/ч е неподвижна мишена
173
10
 
11
 
! Отговори
Боби преди 5 години
"Експерти от Запада обаче се усъмниха, че ДФ-26 могат да поразяват движещи се морски цели. Според тях нито във видеото, нито в статиите има доказателства за такива възможности"Толкова са Експерти тези цитиранитеМалко преди ВСВ за атака на корабни съединения и кораби по-големи от Есминец/разрушител се разработват 4 тактикиТорпилиране(ограничение на скоростта при пускане на торпедото което е смъртоносно за самолетите)БомбиВертикално пикиранеНаклонено пикиранеТопмачтово бомбопускане
172
11
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Япония има десетки ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ- Докато Русия там няма нищо)) С 50 ракети- Япония ще гори в радияция- ТЯ е като една огромна ядрена бомба със закъснител ))
171
14
 
16
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Американските самолетоносачи са плашила за народи с пера по главата. Има ли един народ ракета способна да порази бавноподвижна цел, значи самолетоносач не може да го плаши.Така че, не вярвам руснаците да имат притеснения от какъв да е театър на бойните действия стига да е до около 12 000 км от границата им.САЩ не посмяха да въведат демокрацията в С.Корея с тяхната ментелива балистична ракета, какво остава да се бъзикат с Русия.
170
13
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Изгърбич Задвратян"на снимката е миг-25 с макет, от снимките, публикувани от руското военно министерство. а подводниците, "они утонули"1. Ако смяташ МиГ-31 за директен наследник и модификация на МиГ-25 ще се съглася2. Снимката в този случай е на МиГ-31ЛЛ с макет на Кинжал за аеродинамични изпитания иначе ако беше истинска ракета да са я ретуширали3. Япония е супер уязвима - между островите и материка винаги плават хиляди лодки една крилата ракета с ядрена БЧ ще прелети незабелязана ...
169
13
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Бил съм в Япония и мога да ви кажа че японският народ е много МЪДЪР- Те грешката с война наново - никога няма да допуснат- Народ любознателен уважаващ традицията и обичаите на другите народи- Японците са отворени към Света- те пътуват по цял свят като туристи- Младото японско поколение -няма нищо общо с старите императорски амбиции и простите селяни тогава (селяни с подарени самурайски мечове за да станат войници)- те вече не са бедни и прости-Единствено САЩ искат война !
168
13
 
19
 
! Отговори
Ето твоите кравари! преди 5 години
До Крим не е рускиСъединените щати успяват изцяло да потушат съпротивата на мексиканците и да получат грамадни територии принадлежалите на Мексико Горна Калифорния и Ново Мексико земите на съвременните щати Калифорния, Ню Мексико, Аризона, Невада и Юта. Никой никакви референдуми там, разбира се не е провеждал и мнението на местното население не е питал, а за нормите на международното право даже и близко не става дума. Това констатира даже американското списание Foreign Affairs, което неотдавна писа, че хилядолетия завоюването и присъединяването на нови територии е било
167
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питайте корейците за японците. Те са били колония на Япония. Забранявали са им корейски език и масово бой и терор върху ученици и всички други. А китайците за тях са били нисша раса.
166
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Япония управлява сибир до Урал, тия земи ще са райска градина, а не *** като при московиятя! Това ще стане и то без война- пукне ли путин Рф се разпада НЕМИНУЕМО Е и руснаците го знаят
165
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Япония управлява сибир до Урал, тия земи ще са райска градина, а не *** като при московиятя! Това ще стане и то без война- пукне ли путин Рф се разпада НЕМИНУЕМО Е и руснаците го знаят
164
8
 
19
 
! Отговори
199, малко им е биро преди 5 години
До ДС Японците бързо забравят ВСВ, забравиха как САЩ ги потрошиха, сега искат и Русия да ги потроши, но дали ще я има Япония после!?
163
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците искаха Велика Германия до Урал, японците искали Велика Япония до Урал.