От Швеция алармират: Русия се готви за голяма война!

Експерти анализирали маневрите на руските войски
7 фев 2019 10:25, Елка Василева
534
От Швеция алармират: Русия се готви за голяма война!
Снимка: архив, Reuters

Шведски военни експерти заявиха, че Русия се готви за голяма война, пише в. "Комерсант".

Агенцията за отбранителни изследвания към шведското министерство на отбраната анализира маневрите, проведени от руските войски през последните десет години и стигна до извода, че Руската федерация се готви да води мащабни войни. Според аналитиците по-рано Москва е насочвала усилия към ограничени конфликти.

Значение има не броят на участниците в ученията, а начинът, по който те решават поставените задачи, отбелязват шведските учени. Според тях Русия се готви да води продължителни войни, например срещу Китай или НАТО.

Докладът им се базира на открити данни, главно от руското министерство на отбраната. Те сочат, че мащабите на руските военни учения са се увеличили от 2009 г. Прави впечатление, че след 2013 г. подразделенията все по-често действат на терен, се казва в документа.

През 2018 година министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу информира, че руските военни ще организират големи маневри на всеки пет години. Междувременно в страната течеше учението "Восток-2018" с участието на руски, китайски и монголски военни. Това бяха най-големите маневри в страната след 1981 г. В тях бяха заети 297 000 военнослужещи, над хиляда самолети, хеликоптери и дронове, към 36 000 танка, бронирани коли и друга техника, около 80 кораба и други плавателни съдове, напомня "Комерсант".

Държавният департамент се усъмни, че руският "Посейдон" е опасен за САЩ, пише в. "Известия".

Американският заместник-държавен секретар за контрола над въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън заяви, че се съмнява в данните, според които руската многоцелева океанска система "Посейдон" представлява сериозна заплаха за САЩ, пояснява руският ежедневник. Томпсън е говорила пред журналисти на брифинг вчера.

"Сблъскваме се с цяла серия заплахи и от страна на Русия, и от страна на други държави. Не бива да забравяме, че имаме най-силната армия в света - така е било преди, така е сега и така ще остане занапред", цитира изявлението й руското издание.

Томпсън заявила, че "няма особено доверие на руската пропаганда и вярва изцяло на американските военни".

Дроновете "Посейдон", които предстои да се монтират на атомни подводници, са част от руската т. нар. океанска многоцелева система. През май бе оповестено, че те ще могат да носят ядрена бойна част с мощност до 2 мегатона. Проектът е включен в руската държавна програма по въоръженията за периода от 2018 до 2027 г., пише БТА.

Според чуждестранни медии "Посейдон" вече е предизвикал сериозно безпокойство сред военните експерти в САЩ. Бившият старши съветник в Държавния департамент Кристиан Уитън например нарича руския дрон разрушителна "машина на Страшния съд" и смята, че тя може да унищожи големи градове в Съединените щати, добавя "Известия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


534
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
387
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обмислено било населението на планетата да падне около 500 000 души!
386
2
 
32
 
! Отговори
za RU преди 5 години
Враговете на Русия са навсякъде около Русия..................руснаците просто нямат друг начин за да оцелеят като нация .............освен да са сплотени и да се въоръжават!!Нормална защитна реакция е това!!!
385
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хмм, яка тупалка !
384
4
 
4
 
! Отговори
До Сокол преди 5 години
Русия се стреми да си запазва границите със постоянна експанзия. Погледни картата на Русия от 1500 г и сега и сам ще си направиш извода.
383
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спиралата на историята показва, че Русия не започва войни. Тя ги завършва...
382
3
 
21
 
! Отговори
Сокол преди 5 години
Русия се подготвя да си запази границите от все по-вероятна агресия на НАТО с американско подстрекателство
381
2
 
9
 
! Отговори
Джингиби преди 5 години
България се напълни с русофили,американофили,педофили и т.н. Фили,но малко останахме българо-руските.И да си знаете,че иде време разделно.Който не обича Майка България,ще го правим една глава по-нисък.Сирия,Ирак и Афганистан ще ви се сторят като сладкарница,изменници!
380
21
 
5
 
! Отговори
А.Х. преди 5 години
Сега русофилските предатели получават душевни оргазми.Готови са да убият децата и внуците си,но няма да отстъпят и крачка назад.Ето защо Америка печели всяка надпревара.Печелят я,защото в другата страна са само неграмотни алкохолици,които при най-малката провокация яко лапат кукичката.
379
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не вдянах !Как Русия се готви да води война с Китай като заедно правят военни учения ?
378
5
 
31
 
! Отговори
rex преди 5 години
Русия се готви не за голяма война, а за голям военен ответен удар! Тя не започва войните, тя ги завършва....
377
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ке са български соренине им. Българите са част тракийци , кети, византийци , еврей, гали, готи, роми.
376
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драги ми смехурковци, Русия няма никакъв шанс при каквато и да било война, освен да замърси планетата радиоактивно и да умори живота на нея...и всички нас, и вас, няма да има място в техните бункери..
375
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бъ...я...Русия може да е всичко но е ненадмината на военна мощ... То си личи как всички треперят от тях и пускат пропаганди срещу Русия защото ги е страх.. А СрАЩ с тяхната силна арм.....Умишлено ви изтрих, вие не заслужавате името България. КАК НЕ ВИ Е СРАМ?! Знаете ли зашо не е велика страна и накрая ше изчезне в небитието? Зашаото от-ри-ча корените и произхода си! А те са бъл-гар-ски!!! Те са производни нна нашата култура! Който се е отрекъл от майка си и баша си не е стигнал до никъде
374
14
 
2
 
! Отговори
Татар Тимур преди 5 години
Не знам какво се радвате, но ако има война тук първо ще стане Задунайска губерния. Поредната мюсюлманска република дай Боже в руската федерация. Путин ще ви даде на нас, татарите. Писнало им е на хората от вас.
373
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия винаги живее така, че да са готови за война. Такъв им е начина на мислене на живот и в това виждат смисъла да живеят. Те нямат гражданско общество. Земеделието им е във феодализма. Културата им е без традиция.
372
2
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Много неграмотни журналисти...Да живей демокрацията!
371
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** не пиши глупости,като не си запозната.............
370
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТАКА Е ,ЗАЩОТО 24ч. В ДЕНОНОЩИЕТО СА ПИЯНИ И ДРУСАНИ И ПРИМИТИВНИТЕ ОРЪЖИЯ ОТ ВРЕМЕТО НА БРЕЖНЕВ ИМ СЕ ВИЖДАТ КАТО ОТ МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ И СА ПОСТОЯННО ВЪВ ВОЙНА С МЕЛНИЦИТЕ НА ДОН КИХОТ.
369
8
 
30
 
! Отговори
България преди 5 години
Русия може да е всичко но е ненадмината на военна мощ... То си личи как всички треперят от тях и пускат пропаганди срещу Русия защото ги е страх.. А СрАЩ с тяхната силна армия нямат и до ден днешен спечелена война нито във Виетнам нито Афганистан, нито Южна Америкя нито където и да са св били.. Ама се моля на голяма трета световна и унищожението на запада..
368
4
 
16
 
! Отговори
тцтц преди 5 години
няма да е толкоз просто при една война много държави като нашата и останалите мижави нато съюзници много ще пострадат - чисто географски са по средата между САЩ и Русия има твърде много ракетни щитове на САЩ в европейски държави е нали не мислите че Руснака ще ги остави да си го стрелят от Румъния и да му пращат танкове и войници от България а да и новите ф16 да си му летят над Русията - ше каже българи симпатични сте ми ама ще срина всичко около американската военна база същото и за Румъния