Арестуваха бивш руски министър за присвояване на $62 млн.

Абизов започва своя бизнес с внос на храни от България
Обновена: 27 мар 2019 07:42 | 27 мар 2019 07:38, Елка Василева
89
Арестуваха бивш руски министър за присвояване на $62 млн.
Михаил Абизов. Снимка: БТА

Бившият министър в руското правителство Михаил Абизов е бил арестуван по обвинения за присвояване на 62 милиона долара, съобщи Асошиейтед прес.

Абизов е обвинен в ръководство на престъпна група, за която се твърди, че е източила 4 милиарда рубли от две енергийни компании в Сибир и ги е внесла в банки в чужбина.

Михаил Абизов беше министър по координацията на дейността на отвореното правителство в периода 2012 - 2018 г. и отговаряше за информационните технологии и усилията за увеличаване на прозрачността в работата на правителството.

Обвиненията срещу него са за създаване и ръководство на престъпна група, злоупотреба със служебно положение и измама в големи размери. Адвокатът на Абизов каза пред Интерфакс, че клиентът му категорично отрича обвиненията.

Абизов беше близък сътрудник на бившия руски президент Дмитрий Медведев, който беше държавен глава в периода 2008 - 2012 г., когато ограниченията за последователни мандати накараха Владимир Путин да се премести на премиерския пост. След завръщането на Путин в президентството през 2012 г. Медведев стана министър-председател и постави Абизов на висш пост в кабинета, припомня БТА.

Абизов напусна правителството миналата година, но продължи да бъде негов съветник като член на работна група по въпросите на държавния контрол над публичните разходи.

Според руски медии напоследък Абизов живее в Италия и САЩ и преди ареста си е бил подмамен да се завърне в Русия с покана за тържество за рождения ден на дългогодишен негов колега. Той е бил арестуван веднага след кацането си в Москва с частен самолет.

Настоящите обвинения се отнасят до частния бизнес на Абизов в периода 2011 - 2014 г. Руски следователи обаче са изразили намерение да разследват и дейността му като министър за евентуални престъпления.
Това би могло да има последствия за неговия политически покровител Дмитрий Медведев. Според политически наблюдатели е възможно той да се надява да се завърне на президентския пост след изтичането на настоящия шестгодишен мандат на Путин през 2024 г.

Абизов започва своя бизнес като студент в началото на 90-те години с внос на хранителни продукти от България. В началото на новия век той купува няколко строителни компании, с които създава Група Е4 - един от най-големите частни подизпълнители в руската енергетика.

Според "Форбс" през 2014 г. Абизов е имал активи на стойност 1 милиард долара, но от следващата година изпадна от класацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия е арестуван и ще се сбогува с парите откраднати от народа ,а в България кога ще се случи такова събитие с крадците ни?
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в проспериращата еврочленка България- кога?
18
0
 
9
 
! Отговори
советска цензула преди 5 години
та статията пише 62 коментара, а моя е 27 коментар..ха.ха яко играе гумичката да се създава грешно впечатление за общественото мнение.
17
2
 
12
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Виж какво правят хората - 62 млн. А тука - бил купил апартамент малко по-евтино. И цяла България опищяха. На дребно се работи, другари. Гледайте и се учете.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама какъв е този термин "присвояване"?
15
1
 
23
 
! Отговори
.... преди 5 години
Сега е момента да се превърне в борец срещу "режима" на Путин. Всички крадци в Русия стават борци за демокрация, ако ги хванат или им спрат кранчето.
14
2
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Само 62 милиона? Занимавате ни с несериозни новини. Нашата доктор Ружа завлече 4 милиарда и косъм няма да й падне от главата. Хубав ден на всички тук, влезли да се запознаят с жълтите новини.
13
4
 
18
 
! Отговори
хъмм преди 5 години
Поне ще го засилят към затвора, а наш Цветан ще получи само другарска критика. Дори разследване на делата цветанови няма да има. Ето как Фидосова я спипаха в куп далавери, освободиха я от постове, но я пратиха по живо по здраво да си врътка бизнеса из монтанско с откраднатите пари.
12
4
 
7
 
! Отговори
Кака Радка преди 5 години
Тва е несъвместимо с комунистическия морал,другари!!!
11
3
 
22
 
! Отговори
така се прави преди 5 години
До Анонимен 14Русия не е марионетна държава както сме ние и всеки който е крал и краде пътува за Сибир....Ах колко не демократично нали?!
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руският министър, добре ама Борисов и Цветанов КОГА???
9
5
 
17
 
! Отговори
gogo преди 5 години
то и цветанов долугоре толкова е откраднал
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой съвестен Павлик го е О-морозил и са го привикали по ОФ линия.
7
13
 
10
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
Голяма държава , голямо присвояване. Тия не си играят на дребно като Цветанов.Ама нали братушки.От тях взимаме пример.
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Д.М. може да се надява да се завърне на президентския пост след изтичането на настоящия шестгодишен мандат на Владимир Путин през 2024 г., но това са напразни, ефимерни надежди. Той е откровен подпиндосник и ареста на негов доверен помощник доказва това.
5
12
 
10
 
! Отговори
ъдхф преди 5 години
Какви ли са мотивите - откраднал е повече, отколкото трябва, не е дал достатъчно и сега проблеми? Мила руска родна картинка.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааа,в грешка сте!Там в Русия не присвояват,а усвояват...
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те всички близки на властта са милиардери (честни) ама този явно е сгазул лука нещо.
2
12
 
8
 
! Отговори
русофил преди 5 години
А не това е невъзможно руснаците не правят такива неща това е фалшива новина на джендърския ЕС
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!