Готви ли се Русия за военна намеса в конфликта във Венецуела?

Властите в Москва се въздържат от информация за изпратените самолети и войници
Обновена: 27 мар 2019 19:43 | 27 мар 2019 19:30, Елка Василева
139
Готви ли се Русия за военна намеса в конфликта във Венецуела?
Снимка: Reuters

Русия изпраща във Венецуела самолети с войници и тежкотоварни камиони. Мнозина се питат дали Москва не се готви за военна операция в подкрепа на Мадуро. Руски медии твърдят, че нямало нищо тайнствено. Така ли е наистина?

Когато два руски военно-транспортни самолета миналата събота кацнаха на летището в Каракас, мнозина решиха, че Москва се подготвя за военна намеса в конфликта във Венецуела, пише Дойче веле. Според информации в медиите с двата самолета са пристигнали стотина униформени войници и 35 тона товари, сред които и тежкотоварни камиони. С тях е пътувал също и началник-щабът на руските сухопътни части генерал-полковник Василий Тонкошкуров.

На път за Каракас двата руски самолета са извършили междинно кацане в Сирия, където от 2015 година Русия се ангажира военно на страната на президента Башар Асад. Означава ли това, че Кремъл сега ще подкрепи с военна сила и режима на Николас Мадуро във Венецуела?

Досегашният обхват на акцията сочи, че руският ангажимент в латиноамериканската държава изобщо не може да се сравнява по обем и мащаб с руската военна операция в Сирия, а още по-малко със съветската инвазия в Афганистан.

Предположения и догадки

Можем само да гадаем какви са истинските мотиви за руските действия, казва за Дойче веле руският военен експерт Александър Голтс: "Възможно е руснаците да подготвят извеждането на Мадуро от страната, да изнасят злато или пък да изпращат подкрепления в защита на Мадуро". Нито една от тези опции не може да бъде изключена, убеден е Голтс.

Още по темата

Властите в Москва се въздържат от всякакви информации по случая. А за руските медии темата за изпращането на двата военни самолета във Венецуела остава съвсем периферна. Като се позова на руски дипломат в Каракас, в понеделник агенция РИА-Новости съобщи, че руските военни са пристигнали във Венецуела за консултации във връзка със сключени по-рано договори за доставки на оръжие. Няма "нищо тайнствено", се казва още в информацията.

От години Русия доставя на Венецуела оръжия, чиято предполагаема стойност надхвърля 10 милиарда щатски долара - изтребители, хеликоптери, системи за противоракетна отбрана и танкове. Освен това Русия изгражда във Венецуела военни заводи за производството на автомати тип "Калашников", както и на муниции. Продажбата на оръжие и инвестициите в петролната промишленост на Венецуела са двете основни посоки, в които вървят руските интереси в тази южноамериканска държава.

През последните месеци Кремъл опровергаваше съобщенията за евентуална руска военна операция във Венецуела, обявявайки ги за празни слухове. В същото време имаше и някои спекулации, че Русия може да изпрати във Венецуела наемници от руската частна армия, известна като "Група Вагнер", натрупала боен опит покрай конфликтите в Източна Украйна и Сирия. В края на януари Мадуро и Путин разговаряха по телефона, а след това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че не е ставало дума за искането на военна помощ.

Ще се въздържи ли Русия от военен ангажимент?

Досега Русия демонстрира само символична готовност да помогне с военна сила на режима в Каракас. През декември 2018 Москва изпрати два стратегически ядрени бомбардировача "Туполев-160" за участие в съвместно учение с венецуелските ВВС. Тези бомбардировачи, впрочем, бяха придружавани от същия тип самолети, от който са и кацналите в събота машини: един "Илюшин-62" и един "Антонов-124". През декември обаче ситуацията във Венецуела все още не беше ескалирала така силно, както днес, а и опозиционният кандидат Хуан Гуайдо не беше се обявил за временен президент на страната.

Руските медии дават две възможни обяснения защо Москва досега се въздържа от по-сериозен военен ангажимент във Венецуела: от една страна правителствената армия във Венецуела е значително по-силна от тази в Сирия, а от друга – става дума за една много по-отдалечена страна, което би направило логистичната поддръжка много по-трудна. В социалните мрежи пък се появиха спекулативни твърдения, че действията на Русия имали за цел да възпрат САЩ от евентуална военна намеса във Венецуела.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
18
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НАСЕЛЕНИЕТО НА ВЕНЕЦУЕЛА НЕ Е СТРАХЛИВО КАТО ТОВА НА СИРИЯ!!!ВСИЧКИ ПУТИНОФИЛИ ЩЕ БЪДАТ ИЗБИТИ ТЪЙ, ЧЕ КОЛКОТО МОЖЕ ПОВЕЧЕ ДА ПРАТИ ТАМ :D
13
17
 
7
 
! Отговори
анчо преди 5 години
бе джуджето не може да си оправи *** тръгнал да ходи да оправя страна в другия край на света.хаха
12
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тази ситуация руснаците се натресват там където ще берат ядове!Не е нужно САЩ ,да се намесват воено ,тазинработа ще я свършат Колумбия и дори Бразилия!Двете държави са в обтегнати отношения с Мадуро и няма да търпят воени от другия край на света да се разпореждат във Венецуела.Русия няма капацитета да води конвенционална война на другия край на света!Какво са няколко стотин войници срещу стотици хиляди ,а ако се наложи и милиони от бразилската и колумбийската армии?
11
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След двата американски саботажа на хидроцентралата "Симон Боливар", беше ясно, че янките се готвят да сътворят далече по-големи мизерии във Венецуела, затова е добре руснаците отрано да ги шибнат през ръчичките.
10
23
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
АЗ СЪМ ДОВОЛЕН НА ВСЕКИ ЕДИН ДОПЪЛНИТЕЛНО УБИТ ПУТИНОФИЛ!!!И 100 ПУТИНОФИЛА ДА БЪДАТ ИЗБИТИ ПАК СИ Е +
9
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Готви ли се Русия за военна намеса в конфликта във Венецуела?"Не. По-скоро разполага части, чиято задача ще е да попречи на Вашингтон да превърне Венецуела в Сирия-2.
8
22
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВСЕКИ УБИТ КОМУНИСТИЧЕСКИ РУСНАК Е ПЛЮС ЗА ХРИСТИЯНСТВОТО! ТЕ СЛУЖАТ САМО НА САТАНАТА И СА ПЪЛНИ АНТИХРИСТИ БЕЗ ГРАМ МОРАЛ И СКРУПУЛИ!
7
18
 
7
 
! Отговори
Дааам преди 5 години
Няма нищо по-нормално от това, един диктатор да подкрепи друг...
6
21
 
9
 
! Отговори
Момо преди 5 години
Русия няма капацитет да води война на другия край на планетата. САЩ май намериха отново лесен начин да ги изтощават.
5
5
 
30
 
! Отговори
по план преди 5 години
Ето DW пак показа какво е хибридна война,лъжи,спекулации и тн. Защитават агресора и терориста САЩ а осъждат спасителя Русия.
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само за 24 часа ако решат всичко ще си дойде на място. Не са решили не са ги оправили. Лошото е че ще се намешат в конфликт на интереси с краварите. Краварите са хвърли ли мерак на петрола който до преди няколко години смуче.ха. Но откакто ги изгониха голяма дуп.ка им се отвори изотзадека. Всякакъв калибър и става и най лошото е че не го усещат. А това е проблем. Немогат да достигнат до върховен екстаз и проблема е гоооолем.
3
5
 
39
 
! Отговори
двойни стандарти преди 5 години
Странно е западния печат да обсъжда Руските военни в Венецуела на фона на агресията ,саботажите и преврата готвени от САЩ!?
2
3
 
28
 
! Отговори
Адам преди 5 години
време е да направят база в заднот двор на световните терористи за да могат да реагират по бързо при нужда
1
29
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Путин пак клъвна и се хвана на въдицата... - рашките бял ден няма да видят...