ООН настоява Русия да освободи задържаните украински моряци

Три кораба се опитаха да влязат в Керченския проток
25 май 2019 15:25, Нели Христова
171
ООН настоява Русия да освободи задържаните украински моряци
Снимка: Reuters

Международният трибунал на ООН по морско право постанови Русия да освободи трите украински кораба и 24-мата украински моряци, задържани миналата година при инцидента в Керченския проток, предаде Асошиейтед прес.

Базираният в Хамбург трибунал постанови това по дело, заведено от Украйна през април и бойкотирано от Русия, отбелязва Франс прес. Според трибунала отсъствието на руски представители на заседанието по делото не е причина то да не бъде гледано. Той призова и двете страни да избягват действия, които могат да доведат до изостряне на ситуацията в Керченския проток.

Три украински военни кораба се опитаха да влязат през ноември миналата година в Керченския проток (който свързва Азовско с Черно море), но бяха обстреляни и пленени от руската брегова охрана, а екипажите им - арестувани и изправени на съд за нарушение на границата.

Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г., като действията на руските власти бяха определени като незаконни от Украйна и по-голямата част от страните по света, отбелязва Асошиейтед прес.

Руското външно министерство заяви днес, че предвидените от Конвенцията на ООН по морско право процедури за решаване на спорове са неприложими към инцидента в Керченския проток, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименУкраинците дават над 5 млн. жертви по времето на сталинския "Голодомор", докато българите са дали през цялото 500 годишно турско владичество едва ли и една стотна от това число.***...
21
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украинците дават над 5 млн. жертви по времето на сталинския "Голодомор", докато българите са дали през цялото 500 годишно турско владичество едва ли и една стотна от това число.
20
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе верно, що не ревнахте га с Порошенко се изгаври с руския език за довиждане с един нескопосан закон.... 8 милиона руснаци не са ли хора в таз Украина. Абе те самите урки не знаят езика си. Президента им новия е ярък пример..
19
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голански възвишения , Кипър - резолюции и мрънкане Бомбене на Сърбия, отцепване на Косово, нападение над Ирак, убийство на Кадафи - няма резолюции, няма даже и мрънкане 24 моряка...гоолям проблем
18
1
 
20
 
! Отговори
до швабата преди 4 години
аууу радвам се че ти си бил в съда. Ама сигурно си бил и в морето когато са задържани.....ако делото беше в Китай какъв ли щеше да е изхода....независим е този съд колкото ДПС в Бг не зависи от Турция...
17
17
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До ПатриотПо големи фашисти от теб няма, така че трай червена.....
16
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което украинците са преживели под руско робство е несравнимо по-жестокост спрямо българите по турско !Светът и днес е свидетел за жестокоста на режима на руския Гулаг към така наречените "братски" народи !Бог да пази България от рускотурската империя и предателите на Татковината ни !
15
23
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Няма да ги бием и да хабим бомби и куршуми... - само санкции ги оправя тях...
14
2
 
28
 
! Отговори
:):) преди 4 години
тези кораби гемии са военни и международния натъкмен съд ще има да взема. А защо ООН отхвърли искането на Русия да се разгледа новия Последен за Порошеня закон ограничаващ руския език в Украина ....еми така е квото повикало тва се е обадило, ще търкат наровете морячетата ..
13
34
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Може ли да обясните защо руски представители не присъстваха на делото ?! Да ви кажа ли защо ! Защото 100 % бяха убедени ,че ще го загубят ! Не може да арестуваш кораби и екипажите им в неутрални води ,които си въобразяваш че са твои или по-точно искаш да са твои ! Тези води са както на русия така и на Украйна , това е според международен договор подписан от двете държави , нито една от страните няма право да спира корабите на другата страна нито пък да им държи сметка кога ще минават от там !
12
4
 
34
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
a ООН осъди ли фашисткия преврат организиран от ЦРУ???
11
4
 
22
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Не е ли ако Русия иска?
10
3
 
37
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
А на Русия, дето притежава 1/6-та от сушата, как и дремна от ООН-то, идея си нямате :)
9
37
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Московската Орда подържа трайно оразата на човечеството срещу себе си !Затово с право носи сполучливото название - империя на злото !
8
4
 
42
 
! Отговори
Ко ?! преди 4 години
ООН - то какво мисли за анексираното Косово, а ?!
7
4
 
35
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
а защо са арестувани това умишлено се пропуска разни смешни трибунали щенареждат кои какво да прави а за венецуела мълчат за асандж също за политзатворници в турция за кюрдите
6
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ООН трябваше през 1956 г. да обяви за незаконно анексирането на Крим към Украйна от Хрушчов. Много закъсня.
5
3
 
38
 
! Отговори
Долу радикалния исля преди 4 години
А кога ООН ще настоява османлъто да освободи от присъствието си северен Кипър? Или ООН това не го вижда? ООН нищо не може да направи, а Русия ще освободи трите украински кораба когато цъфнат налъмите.
4
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ООН първо да освободи анексираните палестинци.
3
40
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Абе кво се занимавате с тези диваци бе ?! Увеличете санкциите и толкова ! Гузни са ,затова не пратиха представители на делото защото знаят ,че ще го загубят , така поне си спестиха няколко ценни рубли които щяха да са за пътни разходи !