САЩ с втори пакет санкции срещу Русия заради "Скрипал"

Той влиза в сила на 19 август и ще действа поне година
3 авг 2019 14:42, Елка Василева
63
САЩ с втори пакет санкции срещу Русия заради "Скрипал"
Снимка: архив, Reuters

Вторият пакет американски санкции срещу Москва във връзка със случая "Скрипал" влизат в сила на 19 август и ще действат поне една година, съобщи в писмено изявление говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас, цитирана от Франс прес и ТАСС.

САЩ въвеждат санкциите заради атаката с нервнопаралитичния агент Новичок срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал през 2018 г. във Великобритания.

Мерките произтичат от американски закон от 1991 г. за премахване на химическите и биологическите оръжия и ще влязат в сила след уведомяване на Конгреса, каза дипломатката.

Съгласно закона санкциите могат да бъдат отменени само ако Русия демонстрира категорично пред международни инспектори, че няма да използва химическо оръжие в бъдеще.

В рамките на новия пакет санкции Вашингтон ще се противопоставя на всякакво подпомагане на Москва със заеми, финансова и техническа помощ от страна на международни финансови институции, ще ограничи достъпа на американските банки до пазара на руския държавен дълг и ще ограничи износа на редица видове стоки и технологии за Русия, отбеляза Ортегас.

Според Държавния департамент ще се ограничи износът най-вече на "химическа и биологична продукция с двойно предназначение". За издаването на лицензи за продажби на такава продукция за Русия администрацията на САЩ "ще се придържа към презумпцията на отказа", тоест, такива заявки по принцип ще се отхвърлят.

В същото време властите на САЩ въвеждат редица изключения в рамките на "втория пакет" от санкции срещу Русия в банковия сектор и търговията, тъй като това ще бъде "в интерес на националната сигурност на САЩ". Така например в банковата сфера ще бъдат отменени ограниченията върху банкови кредити във всички аспекти", освен посочените в новите санкции забрани върху нерублевите облигации и кредити, пише БТА.

Изключения от изискванията за експортно лицензиране от министерството на търговията на САЩ ще останат, както и досега, достъпни за американските компании, изпълняващи действащи договори с руски заявители, се казва в документа на Държавния департамент. Посочват се и редица експортни стоки, за които ще се вземат решения "в индивидуален порядък". В тях влиза продукция, свързана с провеждането на космически полети, необходима за гарантиране на безопасността на пътническата авиация, предназначена за крайни граждански потребители, а също и за намиращи се на руска територия филиали на чуждестранни компании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
КАКЪВ ИМ Е ПРОБЛЕМА НА САЩ ОТНОСНО СКРИПАЛ ТА НАЛАГАТ САНКЦИИ. КАКВА ВРЪЗКА ИМАТ ТЕ. АКО НЯКОЙ "НЕЗНАЙНО" ЗАЩО ЩЕ НАЛАГА САНКЦИИ ТОВА Е АНГЛИЯ. НЕРДЕ ЯМБОЛ, НЕРДЕ СТАМБУЛ. ТИЯ НАВСЯКЪДЕ СИ ВРАТ ГАГАТА ОСОБЕНО ЩОМ СТАНЕ ВЪПРОС ЗА РУСИЯ. ОЛЕ РУСИЯ ЩЕ ЗАГИНЕ СЕГА.
50
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Санкциите са от голяма полза за Русия и ще я усилят още повече. По последни данни акумулаторната батерия на Лошарик се е запалила заради много силни руски батерии изготвени от китайски елементи. Кабелите не са издържали на силния ток от импортно заместената батерия и са се подпалили. Между другото и телефоните на Самсунг имаха същите проблеми с батерията.
49
4
 
10
 
! Отговори
Правда преди 4 години
Русия трябва да въведе санкции на САЩ затова че продадоха оръжие на Саудитска арабия-страна в която брутално се потъпкват правата на човекът.САЩ трябва да въведе санкции на Русия затова че подкрепя диктаторски режими като Асад и КНДР.А двете държави трябва да си въведат взаимно санкции за това,че и двете са продавали оръжие на Турция.А за Скрипалът няма доказателства кой е виновен.Емоциите на страна да не ви удари бумерангът като Меркел със санкциите и за Крим без доказателства че е насилствено.
48
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Путин дали си го е преместил в другия крачол ?!
47
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Санкции и още санкции, тези ще гладуват вечно.
46
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ,ха,санкции за тези дето вече търгуват с Русия в рубли,но няма санкции за тия дето си прехвърлят в сметките сменените за долари,рубли.Един ден,едните ще спечелят много а другите ще се спуснат по пързалката ама по гол здник.Санкциите за Русия са,като да се спусне по *** върху острието на бръснач и да паднеш в каца с йод.Дори китайците го разбрах.
45
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слава на Русия!
44
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин трябва вече да бъде сменензащото е твърде мек към сащ.Това е вредно за света.
43
3
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
оле Боже!!!!..Диезе ИДИОТН още ли дъвчат на Скрипал фекалиите бе?!?!?!?!?!..Съвсем са се побъркали "Недостойните" отвъд Океана!!!И най -вероятно така и ще стане,както отбелеза колегата долу:-"Накрая ще гепат "третия пакет " на Путин"...
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
накрая янките ще гепят третия пакет - на путин!
41
2
 
20
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Тоя па перушан ! Янките изклаха 💯 милиона индианци и нема никакво ембарго...
40
4
 
22
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Братушките си гътат водка и сельодка и хич не ги е еня! Абе несломима нация са тия хора !
39
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Саманта , права сте и то много сте права в това каквото сте написали, но много голяма част от населението на България не го разбира заслепено от големите западни държави които изстискват всичко ценно от малките източни държави.
38
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До номер 20, щом толкова много обичате САЩ , вървете да живеете там " в страната на Марлборо , оставете за нас България. Ще се задавите от алчност за пари...
37
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, на тъпите американци кой ще наложи санкции за хвърляна атомна бомба над Хирошима.Стига са мълчали държавите, всички са се изправят са Америка.Държава която налага всички да слушат и следват само нея, всички войни и банкови фалити идват от САЩ.
36
5
 
38
 
! Отговори
Саманта Габриел преди 4 години
Никога не е имало толкова болести по животните. В уж модерна европейска България. Преди 1989 година имахме милиони животни, елитни стада, за болести не се чуваше. Дойде демокрацията и ни донесе ада след себе си. СДС изклаха животните при ликвидацията на ТКЗС, реституцията унищожи овощните дървета, гербавите унищожиха животновъдството. Случайност? Не мисля! Защо само в Източна Европа има африканска чума!?!
35
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ е Велика държава и могат да налагат санкции на руснаците ,дори и затова ,че им дишат въздуха!Джуджето освен да се перчи като петле и заплашва с ракети нищо не може да направи!А,колко е зависима Русия от САЩ е видно от резултати от санкциите! Рублата за последните години сериозно поевтиня,стандарта на живот на обикновения руснак пада ,година след година!А,Русия в близките години я чака нова революция!
34
3
 
33
 
! Отговори
Саманта Габриел преди 4 години
Америка за България е по-вредна и от отявлените ни врагове. Защото действа чрез българските предатели.Тези фондации и сдружения ни учат да приемаме мултикултурализма и да забравяме, че сме българи. Уж помагат, а всъщност подготвят територията ни за съвсем други цели.
33
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само така мачкайте тия отворковци!Почти всички руснаци са виновни за положението в Русия,щом избират Путин и не се бунтуват срещу неговото нагло и бездарно управление,значи са виновни !
32
2
 
26
 
! Отговори
Дедо поп преди 4 години
Бря бря бряЗначи така втори пакет санкции срещу руснаците, на срещу саудитска арабия/убийството на кашоги/ няма санкции. Е това ако не е лицемерие здраве му кажи