Експлозията в Русия и новото световно "Състезание за ядрени оръжия"

В опасност ли е сигурността на света?
15 авг 2019 20:10, Нели Христова
82
Експлозията в Русия и новото световно "Състезание за ядрени оръжия"
Снимки: Reuters

Новините за експлозията във военния полигон в Русия се разпространиха бавно. Първо се появиха бюлетините, съобщаващи за двама загинали при мистериозен инцидент. После се разпространи новината за краткотрайно покачване в нивата на радиацията. Бяха показани и кадри как лекари в специални костюми полагат грижи за ранените. Накрая, пет дни след взрива, Кремъл потвърди, че пет ядрени експерта са загинали тествайки едно от новите оръжия в арсенала на Владимир Путин.

„За нещастие, инциденти се случват“, заяви говорителят на Путин.

Естествено, всеки експерт, който се е захванал с работата по ново оръжие знае, че подобна трагедия може да се случи. Но Путин обеща нов вид ракета, задвижвана от ядрен двигател и тя трябва да бъде създадена, независимо, че подобен тип оръжия, както и подводните дронове, носещи смъртоностни радиоактивни материали, са невероятно трудни и опасни за построяване.

„Технологията, за която Путин говори е по-скоро екзотична, отколкото близко до развитие, казва ядреният експерт Лин Ръстен пред TIME. - Точно поради тази причина САЩ не работи по тях.“

Поне не засега.

Но един урок бе научен от този смъртоносен взрив – всяка държава, независимо дали Русия, САЩ или Китай, може да разработва и да тества подобна опасна технология, без това да е незаконно и да бъде санкционирана. И това е така, защото системата, която отговаря за сигурността на света се разплита едновременно с връзките между Русия и Запада.

На 2 август, след като години наред обвинява Русия в проектирането на забранени оръжия от години, САЩ напусна Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан през 1987 г. Още по-амбициозна ядрена сделка между Федерацията и САЩ, позната като „Нов Старт“ изтича през 2021 година.

И предвид фактите – едва ли ще бъде подновена. Путин каза през юни, че би подписал нова петгодишна сделка, но съветникът на Тръмп Джон Болтън заяви, че е „малко вероятно“ САЩ да се включат.

Това означава, че скоро ще живеем в свят, в който ще има по-малко ограничения върху ядрените оръжия и повече държави с възможността да ги построят.

“Има качествено състезание за създаване на оръжия сега, казва Гари Саморе, който помага да се договори „Нов Старт“. - Има цял нов арсенал от стратегически оръжия, върху който работят Русия, САЩ и Китай, които не са под никакъв контрол.“

Експлозията на 8 август само показва опасността от тази нова реалност.

Според ТАСС, взривът бил толкова силен, че изхвърлил работниците на „Росатом“ от платформата, върху която работили, в морето. И въпреки че радиация не е засечена извън Русия, освен леко завишаване на нивата на радиоактивен йод в Норвегия, държавите в близост са притеснени, че инцидентът може да замърси морето и да представлява опасност за техните граждани. Бе наредено малкото селище в близост до военната база да се евакуира, но на следващия ден това не се случи.

Тайнствеността около инцидента показва още една заплашителна тенденция – правителствата не обичат да признават грешките си, когато става дума за справянето с опасни технологии. Никой така и не се научи, че понякога прикриването им ги прави още по-смъртоностни.

След избухването на "Чернобил" през 1986 година, съветските власти чакат с дни преди да евакуират Припят. По време на първите дни на Путин като президент, през 2000 година, потъва Курск. Генералите са толкова обсебени от това да запазят тайните на подводницата, че не допускат чуждестранни екипи да им помогнат да спасят и малкото оцелели на нея. 118 души загиват, докато норвежката подводница е допусната няколко дни по-късно.

Нито руските граждани, нито останалият свят знаят точно колко големи са щетите от експлозията. Ще отнеме време и откритост, която Кремъл още не иска да приеме.

Но дори и с малкото детайли, които имаме, е ясно, че не става дума за лош късмет. Като се вземе предвид колко малко ограничения има и колко бързо върви състезанието за нови оръжия, подобни инциденти са неизбежни.

„Навлизаме в ера на ожесточено съревнование, казва Майкъл Карпентър, който е бил топ руски експерт в Пентагона. - Как се справяме с него е основно за националната ни сигурност.“

А когато става дума за ядрените оръжия – говорим и за сигурността на света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
10
 
27
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
Русия нема пари, какво състезание. Изхода е ясен предварително.
19
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При тежките инциденти в Русия има по-малко жертви, отколкото когато някой в Щатите си купи пушка и реши да трепе всеки, когото срещне.
18
16
 
26
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
Американците няма какво да се занимават с Русия повече. То е ясно, че пияните *** ще се самоизпотрепят, мъчейки се да направят ядрена бомба.
17
0
 
4
 
! Отговори
Канибалски хумор преди 4 години
Кога е имало "сигурност", откакто са разработени първите ядрени оръжия? Професионалните комедианти пушат срамежливо и нервно в ъгъла, щом политици, експерти и пропагандисти си отворят устите.
16
22
 
18
 
! Отговори
Сибирска мечка преди 4 години
През 19-ти век учихме френски - езикът на културата, но тръгна Наполеон и се наложи да го върнем в Париж.През 20-ти век учихме немски - езикът на техниката, но Хитлер се отрови в Берлин.Сега сме на ти с английския и ако решат да ни гостуват неканени, ще им върнем визитата у Вашингтон.
15
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Див ужас е обзел Говедистан
14
16
 
18
 
! Отговори
Тошко африкански преди 4 години
"САЩ отдавна имат система, която може да унищожи всяка голяма столица за кратко време."Комик, затова ли руснаците им избраха президента?
13
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ отдавна имат система, която може да унищожи всяка голяма столица за кратко време. Всички които трябва го знаят за това и не им се пречкат. Русия, както винаги се опитва да догони ама става все по трудно.
12
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уж са големите мачовци, много мъжествени, а плашат с ядрени оръжия. Няма никакво мъжество, никаква чест, в това да убиеш някого от хиляди километри, без той да може да те удари и да те убие. Това е сигурно, безопасно убийство, все едно да убиеш вързано куче и да се тупаш в гърдите. Руснаците се имат за нещо повече, но са най-обикновени пъзльовци, които само като чуят "Хитлер", цапат гащите и се напиват веднага. Извода е, че те са побъркани, не само че са най-простия народ, те са душевно болни.
11
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откакто България влезе в ЕС и НАТО непрекъснато ни се натрапва идеята че видите ли руснаците са лошите и искат да разрушат нашата прословута демокрация,а не се отчита факта че за последните няколко десетилетия този "миролюбив" демократичен свят разруши сумата и държави и донесе мизерия,нещастие и страдания на милиони хора....
10
6
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Ами бурята предизвестена от този буревестник, засега е отнесла само 5 ядрени експерта, а както е казал народа - "Който сее ветрове жъне бури ... ", така че поживьом увидим ... Само да не гръмне и самоварът на товарищ путин, защото по последни данни той също се подгрява с ядрено гориво ... !!!
9
4
 
11
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Същественият извод е друг-всеки опит да бъде унищожена Русия,Китай или друга страна ще доведе до края на мечтаещите да го направят-САЩ и Израел.Тоест идеята за тотален световен контрол е обречена.Или ще бъде създаден многополюсен и по-равноправен свят,или всички умират,били те Господари или Слуги!Добър повод за размисъл!
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано скоро да започне ядрена война. Есствен край на алчно-егоистичното човечество. Засега я избягват, за да не им изчезнат печалбите.
7
6
 
6
 
! Отговори
150 преди 4 години
Нощния вълк Путин пак вие като мечка и оре. Какво да прави завалията, днес пак не го слуша главата хайвана. Докато не седне на един БуреВестник да се повози няма да миряса. Много го хапе главата откакто Медведев го остави на сухо.
6
12
 
10
 
! Отговори
дядомраз преди 4 години
Най-голямата заплаха за света е Америка! Бази,бази за какво ги правят? Че и у нас. Утре и ядрено оръжие ще ни донесат и един ден заради тях ставаме на пепел. Нещо да кажете?
5
3
 
2
 
! Отговори
Мери преди 4 години
Мислите че им пука за света? Те ще затрият човечеството и планетата Земя !!!
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В опасност ли е сигурността на света?Задайте този въпрос на бай Дончо, който излезе едностранно от договора с Русия за ракетите със среден и малък радиус.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората са в опасност с тази икономическа система....Но това не го казват в новините.
2
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка втора новина е за Русия и естествено пропагандата ги изкарва най-голямото зло.А че САЩ запалиха целия Близък изток и милиони измряха - никой не коментира.
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
докато сащ създават и разполагат по целия свят своето ядрено оръжие - нема страшно!