Малинов вече с обвинение, ген. Решетников със забрана да влиза у нас

Сотир Цацаров изнесе подробности за ареста на Малинов
Обновена: 10 сеп 2019 15:56 | 10 сеп 2019 14:31, Александър Попов
608
Руският сенатор Константин Косачов е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия, предаде ТАСС.
Още по темата
Шпионският екшън у нас: "Русофили", пари и връзки с ген. Решетников
Прокуратурата разпитала Юрий Борисов като свидетел
Арестуваха Юрий Борисов, бивш гл. редактор на "Дума"

"Крайно тревожни новини идват от България. Поредица задържания, разпити и обвинения в "шпионаж" срещу група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Отлично познавам мнозина от тях", написа днес във Facebook председателят на комисията по външни отношения в горната камара на руския парламент.

Той добави, че руските парламентаристи са постигнали в сътрудничество с тези хора много неща по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, организиран всяка година в Крим от Съвета на федерацията.

"Ще видим как стоят нещата и решително ще ги браним. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", подчерта сенаторът.

Косачов допълни, че смята да поиска изчерпателни оценки на събитието от международни правозащитници, занимаващи се с "темата за затворници на съвестта" и от НАТО и Евросъюза, които са съюзници на България ", предаде БТА.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/rusia/2019/09/10/ruski-senator-shte-zashtitava-rusofilite-zapodozreni-v-shpionaj.422322

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, който вчера бе арестуван и разпитан, е с обвинение по чл. 105 от Наказателния кодекс.

Обвинението вече му е повдигнато, освободен е от ареста и е с гаранция от 50 000 лв. Той е със забрана за напускане на страната. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на специален брифинг.

Още по темата

"В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем", каза Цацаров.

Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания, е с наложена от ДАНС забрана за влизане на територията на страната за срок от 10 години.

"В хода на разследването е установено, че Малинов е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации. Образувани са досъдебни производства. На 9.09. тази година са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност", допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"Повдигнато е обвинение на Малинов за това, че се е поставил в услуга на чужди организации, за да им служи като шпионин. За мен единствената разделителна линия в обществото следва да е дали си българофил, или българофоб. Ние не мразим никого и нищо, обичаме родината си и защитаваме националния интерес", каза още Гешев.

Самият Решетников заяви, че кампанията "руски шпиони" е дело на американците.

Руският сенатор Константин Косачов е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия.

"Ще видим как стоят нещата и решително ще ги браним. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", подчерта сенаторът.

Косачов допълни, че смята да поиска изчерпателни оценки на събитието от международни правозащитници, занимаващи се с "темата за затворници на съвестта" и от НАТО и Евросъюза, които са съюзници на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


608
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
409
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая серия от филма не е интересна. Предишната, която беше снимана в Англия, беше готина - дръжки на врати, намазани с Новичок, умряла котка, клошар подарява шишенце на клошарката си, Скрипалови умират и възкръсват... А тука скука - някакъв един-единствен български гражданин написал докладна записка с цел да промени геополитическата ориентация на страната. Така вика Гешев, де. Не са ни написали добре сценария американците, трябвало е повече да се постараят!
408
3
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Последно! България колиална страна ли е, съответно с колониално управлевие? Явно да!Ами задушаващо е! Те затова трудоспсобното население ще бяга от тази територия наЗапад!
407
16
 
9
 
! Отговори
Майната и на Русия преди 4 години
АЗ СЪМ БЪЛГАРИН И ЩЕ СЕ БИЯ ЗАБЪЛГАРИЯ!!!!БЪЛГАРИЯ НЕ КРИМ, УШАЦИ!!!
406
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в Бг има някакви схващане че щом си русофил си комунист или БСПар, ами тигава излиза че и по царско 80% от българите са били комунисти, даже и преди Ленин да направи революцията...., нещо се мъти от към ЮСЕй за турски поток през Бг и Белене и тази история е прелюдия към това с енергетиката, влошават се отношенията с Русия и проектите спират, колко просто
405
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев нещо прекалено много се възмущава! Да не са близки случайно или да са се срещали?
404
6
 
21
 
! Отговори
kireza преди 4 години
ГОСПОДИ,КАКВИ ШИЗОФРЕНИЦИ У НАС ВЪВ ВЛАСТТА....82% ОТ БЪЛГАРИТЕ ОБИЧАМЕ РУСИЯ....КОГАТО НАРОДА МЕ ИЗБЕРЕ ЗА ДИКТАТОР ВСИЧКИ ШИЗОФРЕНИЦИ,КОИТО ПРОДАВАТ РОДИНАТА,ЩЕ ИЗПРАТЯ В РАЯ ДО 9-то КОЛЯНО,ЗА ДА НЕ СЕ ВЪДЯТ ТАКИВА НЕНОРМАЛНИЦИ В НАШАТА РОДИНА....
403
12
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Забелязвам Николай Маринов и той обича костюми за по 3000 евро като Волен. Явно добре им плащат на предателите.
402
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глезенето свърши .Нещата трябва да се казват както са .
401
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега остава да проверим срещите на Решетников в България! Нинова и Радев изпищяха вече,чакаме кой още....!
400
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 421Луканов не е първия български премиер от БКП със руско гражданство. Георги Димитров е руски гражданин също.
399
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе що се напъваш приятел,Фолксваген не взимат с основно образование!
398
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как е сега при ГЕРБ и Бойко Борисов, сега 25 години след Луканов и Жан Виденов?
397
10
 
6
 
! Отговори
Капиталист преди 4 години
Капитализма е най-добрата сисема, но българите са прости и не могат да го прилагат!
396
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н Цацаров. А антибългарските НПОта на Сорос които развращават и унищожават традиционните християнски семейни ценности са по вредни от всичко друго но явно ви се заплаща за да не бъдат закачани
395
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв мед,каква демокрация. В банановите републики има демокрация, при демокрацията винаги е мизерия, гледат няколко страни в Европа и САЩ които ги лъжа - вижте колко добре сме при демокрацията, но не казват, че преди това 300 години са грабили дриги страни и са пиратствали. Демокрация = бананова република, това трябва да е ясно на българите след 30 години.
394
3
 
2
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 4 години
Българина тук, НЕ СТАВА за капиталист.
393
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80%?Защо така скромно, направо да ги пишем 100%.
392
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИБлагодарение на БСП премиерите Луканов и Жан Виденов.Първият - руски гражданинВ Русия капитализмът по-малко уродлив ли е?
391
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При средна заплата 700-800 лева на фолксваген ще им излез изгодно българите да им работят евтино за 1200-1300 лева, но изглежда българите няма да ги огрее да работят евтино за Фолксваген и да живнат малко от безработицата и мизерирята, заводът ще е в Турция.
390
4
 
1
 
! Отговори
до 407 преди 4 години
Добре, кои са тези градове и какъв е профилът на безработните (възраст, квлаификация, образование и т.н.). Интересно ми е, защото знам за не един и два града, където внасят украинци вече поради липса на работници.Почни от Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габриво, Шумен, Силистра, Търговище 80% от северна България тотална безработиьа, внасят украинци в Пловдив и Ст Загора това е....в Кърджали Хаскиво Ямбол Сливен какво внасят, трици