Ценова листа: Обида срещу Путин = 462 долара

Глобите в Русия бяха въведени със закон
62
Ценова листа: Обида срещу Путин = 462 долара
Снимка: Reuters

Географията и демографията на присъдите показва, че гневът срещу Путин се надига на места, които обикновено подкрепят президента

Преди шест месеца Русия прие закон, според който се смята за административно нарушение обиждането на държавните символи и институциите на властта. Първите резултати от прилагането му показват, че когато съдът налага глоба, то това е заради обиди към президента Владимир Путин, пише в свой коментар за Bloomberg Леонид Бершидски.

Така първият подобен закон след разпадането на Съветския съюз доведе до странна ценова листа за обиди. Средно струва 30 хил. рубли (462 долара) да се позори президента.

След като Путин подписа закона през март, местната полиция, прокуратурата и съдилищата започнаха да го използват, за да възпират неуважителната реч към всички видове длъжностни лица, включително кметове и директори на държавни компании.

През юли именно Путин поиска главния прокурор да наблюдава възникващите казуси. Скоро след това вътрешното министерство на Русия възложи на полицията да прилага закона само срещу хора, използващи обиден език и изображения по отношение на Путин, кабинета, парламента и съдилищата.

Според доклад на правозащитната организация Агора от общо 45 дела, открити по новия закон, 26 са били заради Путин, а 18 от тях са приключили с правни обвързващо решение, налагащо глоба.

Според Агора първото дело, приключило успешно по новия закон, засяга Ронан Ватанен от град Калевала. Той е публикувала серия от постове в социалната мрежа Vkontakte, описващи Путин като "крадец", някои от приятелите му милиардери като "паразити" и "дяволи". Той бе осъден на 30 000 рубли глоба на 24 април.

Най-голяма известност е придобила присъдата на Юри Картижев заради използването на нецензурирани думи към руския президент Владимир Путин. Картижев беше глобен с 30 хил. рубли през април. За цитиране на Картижев пък друг руснак беше глобен също с 30 хил. рубли.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
6
 
! Отговори
Кънчо преди 4 години
Да ходи да имитира вятъра!Чакам глобата.
25
2
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТЕ ЗА ЕДИН ВИЦ СРЕЩУ РЕЖИМА ТЕ ВКАРВАХА В ЗАТВОРА ПРИ БАЙ ТОШО ! ТОВА НЕ Е ШЕГА
24
6
 
18
 
! Отговори
Кремльовски педофил преди 4 години
Е обреченВчера Китай показаха толкова много танкове че е въпрос на време да видим парад на КНА на Красная площадьМдааа
23
0
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
До ИвановТе затова у нас им казват бизнесмени.
22
0
 
15
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Е, пак е по-добре от Турция. Там обидата на Ердоан може и към 10 години да струва... А той е доста обидчив.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ми триете проклетия коментар бе? Свобода на словото нулева.
20
5
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Все пак, не е редно да наричаш някого крадец независимо дали е президент или гражданин без държавен пост.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"държавните символи и институциите на властта"Добре де, Путин физическо лице изпълняващо държавни функции ли е или е символ на властта ? От къде на къде критиката срещу човек се превежда като критика срещу държавата. То дори защо да се санкционира и второто. В едно общество санкционирането на недоволството не води до нищо освен мракобесие. Да не би Русия да е рай небесен, че да е извън критика ? Пълен атавизъм към сталинистките глупости. Жалка работа.
18
3
 
11
 
! Отговори
Имаше един виц.. преди 4 години
За един дето обиждал Тодор Живков и като го съдили адвокатът му казал, че само ще го глобят, но в крайна сметка го пратили в затвора защото съдът приел, че човекът разгласява държавна тайна.Та и с Путин така.
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е царя все пак. Обществото, какво го интересува - роби. Утре ще ги хвърлят в поредната война, ако не слушат. Всичко си върви по същия начин... С нова корица.
16
3
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
Глобата трябва да е за обида срещу всеки гражданин, а не само срещу президента.
15
6
 
8
 
! Отговори
Дядо Петър преди 4 години
Кога ще ги стигнем руснаците?Както е тръгнало - още този месец.След като си изберем МРАКОБЕСНИК за главен прокурор.
14
2
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Свобода на словото, я
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ има специални политически шоу програми, където единствената им задача е да окарикатуряват държавните си мъже. И никой още не е свалил такова предаване от екран. Между другото във Франция и Германия също.
12
5
 
13
 
! Отговори
До Мишо преди 4 години
В САЩ всяка вечер по комедийните предавания и навсякъде обиждат всички наред ама това не го пише в руските вестници и ти няма как да знаеш.
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мишо, ако това е вярно за американците то ние сме рая на свободния свят.Но не е вярно. Виждал ли се по техните протести какви карикатури на политическите им мъже се виждат? Виждал съм болон като Тръмп розов, чисто гол и с огромен член.
10
13
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
За каква Русия ми пишете! Там всичко си им е наред на хората.Ние тук един утвърден убиец пускаме от затвора да си ходи в къщи, защото някой така е решил. Корупция, прогнила държава.
9
13
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Статията не е за Путин, а това да се месиш във вътрешните дела на една държава, как го наричаха американците? Заплаха за сигурността, а? Пробвай в САЩ публично да обидиш, който и да е. Не 400 а доста повече ще платиш.
8
2
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Защото на нас все ни е проблема Бойко. Имали сме два шанса да го премахнем и не сме го направили. Ние сме си виновни.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А при нас който обиди ББ плаща я със суджуци,я с бира , а в някой случай и с живота..