Безпрецедентната борба за Африка: Русия се завръща мащабно там

Русия първо праща там не капитали, а военни
25 окт 2019 21:00, Елка Василева
107
Безпрецедентната борба за Африка: Русия се завръща мащабно там
Снимка: Reuters

Лидерският форум Русия-Африка, приключил в Сочи, вече бе наречен безпрецедентен. И твърде вероятно наистина е такъв. Не си спомням подобно нещо дори по съветско време. На среща с Владимир Путин в курортната столица на Русия долетяха главите на 43 страни и правителства, а още 11 държави от континента изпратиха министри или посланици. По един или друг начин в Сочи бяха представени повечето африкански страни,  Александър Желенин от ИА Росбалт.

Не ще и дума, с тази проява Кремъл гръмна с един куршум два заека. Първо, анонсира пред цял свят мащабно завръщане на Москва в Африка; второ, успя да спести време и сили. Вместо самият президент да лети през девет земи в десета, за да посети лично всяка от представените в Сочи африкански държави, по-добре да покани на гости техните глави или представители вкупом и да обсъди с всички желаещи форматите на предстоящото сътрудничество.

Ако се помъчим да опишем днешните интереси на Москва на африканския континент с термините на добрия стар марксизъм, става дума за следното: младият руски империализъм в лицето на различни кремълски "готвачи" *, частни и държавни компании (формално държавните фирми от рода на "Газпром" или "Роснефт" де факто са частна собственост на техните топмениджъри) в контекста на международни санкции срещу тях излиза на лов за ресурси.

Днешната експанзия на руски капитали в Африка се дължи на всичко, привличащо там и западни, и китайски, и индийски фирми (Индия също е нов империалистически хищник на световната арена) - диаманти, петрол, злато, платина, редки метали и най-вече евтина работна сила. Защото Африка навярно е последният на планетата резерват, осигуряващ почти безплатен труд.

Още по темата

Тук могат да я конкурират само някои малки, бедни на ресурси страни от Централна Америка.

Дори в Югоизточна Азия стойността на работната ръка постепенно расте. А да не споменаваме Китай, четири десетилетия смазвал съперниците си на международния пазар с евтини стоки, произвеждани на негова територия - до голяма степен благодарение на ниските разходи за работна сила. Но това е вече минало - минималната заплата в КНР днес надхвърля тази в Русия. Тъкмо по тази причина китайският бизнес се хвърли през последните години да завладява Африка - и то доста успешно.

В сегашния устрем на Руската федерация към Черния континент се откроява любопитна особеност. Докато другите инвеститори - европейски, американски, китайски и индийски, отиват там на първо място с капитали и едва след тях може да пратят въоръжени сили, за руската експанзия е специфично, че там влизат най-напред руски военни в лицето на различни частни военни компании и "съветници". Тъкмо последните гарантират успех за интересите на руския бизнес, свързан с Кремъл.

И докато европейците и американците често поставят искания, съвсем неприемливи за редица местни управници, например спазване на човешките права и демократично развитие, руските условия са далеч по-комфортни. Днешна Русия бди и пази прословутите си духовни свръзки **, тъй че не я плашат самобитните, даже най-канибалските (понякога в буквален смисъл) традиции от африканската политика.

Та нали за нея суверенитетът - и собственият, и на партньорите й, стои над всичко, както за пореден път заяви пред форума в Сочи Владимир Путин: "В крайна сметка всички тези програми имат обща цел: да подпомогнат африканците сами да решават наличните проблеми с оглед укрепване на самите африкански държави, на техния суверенитет и независимост".

И още една специфична черта на днешната руска политика в Африка: търговските интереси на частни компании по чудотворен начин се налагат, опаковани в "антиимпериалистическа" риторика отпреди 40-50 години. Африканските лидери май не се сещат, че днешна Русия също е империалистическа страна, а навярно и нехаят за тези теоретични нюанси. Да купят оръжия без никакви предварителни условия от страна на продавача, да грабнат от него хубав процент под масата без разни глупави обвинения в корупция - ето какво искат мнозина глави на африкански страни. Всичко друго е второстепенно.

Руският капитализъм впрочем отдавна е минал в империалистическия стадий. Основен признак е износът (или "оттокът" според патетичната терминология на патриотичните икономисти) на капитали в различни колонии и слабо развити страни. През 18-и и 19-и век е преобладавал износът на стоки, произведени в развитите държави, но през 20-и и 21-и век едрият бизнес изнася вече не толкова стоки, колкото капитал. Изнася го там, където е по-евтина работната сила, значи стоките може да се произвеждат с далеч по-малко разноски, отколкото в развитите държави.

В съвременния свят на практика не са останали колонии, но слабо развити страни все още има - и повечето са в Африка.

Друг въпрос е, че в борбата за новия пазар с размерите на цял континент младият руски империализъм неизбежно ще се сблъска не само със старите империалистически държави - САЩ и членките на ЕС, а и с нови - Китай и Индия. Това със сигурност няма да породи повече стабилност, за каквато говори в Сочи Владимир Путин - нито в Африка, нито в света като цяло. Напротив, в тази борба "за интереси" ще се появят цял куп нови противоречия и рискове. Което е само въпрос на време.

---------------------
* Така наричат медиите в Русия бизнесмена Евгений Пригожин, ресторантьор и собственик на кейтъринг компания, обслужвала висшите държавници в страната. Той е свързван също с частната военна компания "Вагнер" - бел. прев.
** Словосъчетание, лансирано от Владимир Путин в руския политически дискурс - става дума за ценностите, свързващи Русия в единно цяло - бел. прев.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: АфрикаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
9
 
! Отговори
социолог-икономиз преди 4 години
След статията броя на афрофилите нарасна с над 300 процента. Това представлява интернационализа социализ марксиз- днес русофил, утре иранофил, вдруги ден севернокореофил, венецуелофил или афрофил. Слава России.
29
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е на първо място по хора, които не могат да поддържат домовете си топли през зимата. Това е проблем за всеки трети българин (33.7%).
28
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крепостничеството в Русия е отменено преди векова, а васалите в членката на ЕС и НАТО България още нямат право да пътуват свободно на запад при господарите.
27
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В западна Европа е имало крепостничество много след като в Русия е било отменено. Да не говорим какви зверства са вършели цивилизованите запандяци в колониите дори през 20 век, което си е било геноцид.
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия и Китай изкупуват злато в очакване на краха на долара.
25
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато бяхме с Русия бяхме сред 30те най-развити страни в света и българите жувееха на средно-европейски стандарт на живот. Днес в ЕС и НАТО и американското парнтьорство в България е мизерия като в африканска бедстваща страна, първи по смъртност в света а българите всички ги подритват презрително като хора втора категория.
24
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 36Търговия с роби майка Русия не е имала но революцията е имало крепостничество което сине РОБСТВО ...Понятна, другарю?!?!
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тавариш Путин сделал Болшой Шлем.А товариш Бойко си чеше макарите и гУеда тъпУ.
22
8
 
19
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
***,не е зле отвреме навреме да следиш и други чужди медии, някои признават, макар и със зъбоскърцане ролята и репутацията на Русия и в други региони, На мен не всичко ми харесва , така както и на тебе, но не можем да спрем този тренд. А някои наблюдатели , например : Матийо Булег, от лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус", заяви: "Русия е може би единственият играч на терена, който може да разговаря едновременно с всички. Било то с Израел или Иран, с кюрдските сили или Турция, или с Асад и т
21
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е че русия предлага справедливо сътрудничество, а не експлоатация, Русия е нямала периоди на търговия с роби в цялата си история.
20
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 ти, абсолютно си прав. Горе долу плана е следния:1. Военна помощ на законите власти, за защита на природните богатства, което ще вкара пари в държавите им.2. Някави технологии, за по организиран и ефективен добив, както и пазар за недотам конкурентната руска продукция.ще има много ядосани държави от ЕС, бивши колонизатори, но за повече от това което направиха няма да имат сили.В игри на такова ниво, плановете са разработвани поне десетки години назад. Просто им е дошъл момента.
19
4
 
9
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
***, материалчето е поръчано и разбира се трудът по публикацията е съотверно хонориран. Не знам защо, но четейки го аз неволно си спомних за казармата. И затваряйки очи виждах политкомандира на частта и слушах неговата беседа по политическа подготовка. Това което ти с твойто талантливо перо си сътворила е огледално на това което говореше политкомът ( А ние скрито се подсмивахме) Изразите същи, само отделни имена и понятия се различни. Все таки, комплимент!
18
7
 
10
 
! Отговори
Мноооо злоба преди 4 години
Общо взето, пасквилчето не се отклонява от фактите, затова пък колко е надъхано. "Росбалт" е не само "опозиционно", но и русофобско сайтче. Може да се пише делово и прагматично, без придърпване за ушите на марксизма, с който руските управници са още по-скарани отколкото авторчето, а и без дежурните "опорки" на Държавния департамент, които с нищо не са по-добри от "скрепы" (т.нар. от преводача духовни свръзки) на руската пропаганда. Всички искат да блажат от Африка. И аз искам, ама не мога.
17
5
 
25
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Ако някой си мисли,че 43 държавни ръководители,пък било това на африкански държави ще отидат на двудневно посещение ей-така,жестоко се лъже.Защо са отишли само е загатнато,не не е изяснено,и не е само заради оръжията.Проблемите в Африка са преди всички нестабилност,вътрешни военни конфликти,хищническо разграбване от т.н. цивилизовани държави+бедности неграмотност!Руснаците са усетили как може да се оправят някои проблеми и предлагат решения!Както е известно,те бавно впрягат,но бързо яздят!?
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28..Ами "учат " децата.Щото са млади.И израстват като бъдещи американофилчета! И до 27...Не ми е работа..Ама да те попитам.Ти можеш ли като вятъра?! -:) Не е "шегичка"!!
15
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евростат: България е на дъното в почти всички класации за качество на живот.
14
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравейте, африканци! Слушате Путин, иначе станете мизерни, като бойкоборисова България.
13
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато бяхме с Русия българите живееха най-добре.
12
9
 
22
 
! Отговори
F-16 преди 4 години
България е васална подмандатна територия и българите са наведени със смъкнати *** пред САЩ.
11
18
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
за пореден път се опитват да надскочат сянката си.ако е имало нещо като голяма далавера в африка заради което си е заслужавало там да стъпи или окупира от запада или америка то до сега да е направенорусия може лесно да корумпира всеки един от тези лидери поотделно за да им продаде каквото си иска,това ще бъде потвърждение че не умеят да спазват закони и регулации