Русия след падането на Берлинската стена: Отново изолирана от Запада

Как руският печат отбеляза 30-та годишнина от края на Студената война
8 ное 2019 21:00, Нели Христова
128
Русия след падането на Берлинската стена: Отново изолирана от Запада
Снимки: Reuters

Външният министър на Русия Сергей Лавров няма да посети Германия за празненствата по повод 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Москва ще бъде представена от посланика си Сергей Нечаев, пише "РБК", като се позовава на Мария Захарова, говорител на дипломатическото ведомство.

Лавров бе поканен от германската страна, но няма да може да присъства поради напрегната програма, цитира вестникът обяснение на посолството на федералната република в Русия.

По време на годишнината от падането на Берлинската стена - събитие, превърнало се в символ на края на Студената война, разделяла света на два лагера, Русия се стреми към нов изолационизъм и противопоставяне със Запада, без да разполага нито с ресурсите на Съветския съюз, нито с позитивен дневен ред, констатира "Ведомости", цитирани от БТА.

В серия от снимки "Известия" разказва за разрушаването на Стената - "укрепената граница" между Изтока и Запада, и напомня за десетките убити при опити да я преминат.

Музеят на бившия КПП "Чекпойнт Чарли" е сред най-известните обекти, напомнящи за тогавашните събития, отбелязва изданието в интервю с вдовицата на основателя му - историка Райнер Хилдебранд. "Съпругът ми казваше, че най-важното е да показваме не кръвта, а как хората побеждаваха несправедливостта", казва Александра Хилдебранд.

"Показваме неща, които може да не се харесат на хора със съветски манталитет", посочва тя.

"Руският президент Владимир Путин отдавна не е бил в Берлин. Но бихме искали той някога да посети нашия музей. Не е задължително да е съгласен с онова, което показваме. Защото независимо от възгледите на страните винаги е много важно те да разговарят помежду си. Живеем в един свят, където от никого не можеш да се скриеш", добавя уредничката на музея.

Анкета на руския център "Левада" показва, че жителите на Русия започват да забравят за рухването на Стената, пише "Ведомости".

Над половината участници - 53 на сто, заявяват, че знаят за събитието само в общи линии, а 12 на сто за пръв път чуват за него. Добре са информирани 35 на сто, най-вече хората над 55 г., а 1 процент не дават отговор.
Делът на положителните оценки за падането на Стената за десет години е намалял почти с една трета. През 2009 г. добра или много добра оценка за събитието са дали 63 на сто от анкетираните, а сега - едва 43 процента.

Новото поколение трудно може да прецени събитията отпреди 30 години; освен това се отразява и днешната геополитическа конфронтация на Русия със Запада, коментира резултатите Сергей Обухов, секретар на руската комунистическа партия.

"Една стена падна, друга се появи - и то само на хиляда километра от Москва", казва той. Новата "стена" минава според него през Украйна, покрай Смоленск, по границите на Русия с Грузия и балтийските държави.

Сливането на двете Германии не формира единно германско общество. Нещо повече, разделението в него се задълбочава с всяка година, пише руското издание "Лайф". "Западните германци все повече смятат източните за неблагодарни свине, а източните се чувстват измамени от живота. Големите вестници на гигантските концерни се чувстват в правото си да обиждат в прав текст източните германци, наричайки ги десни екстремисти, фашисти и нацисти. Източните, които още помнят що е то държавна пропаганда, не вярват нито на големите вестници, нито на големите берлински политици - защото усещат демагогията от километър. Нищо чудно, че политиците от източните провинции в Бундестага се броят на пръсти", обяснява електронният вестник.

Германия все още е разделена на Изток и Запад, твърди "Новая газета". Някога социалистическа, днес Източна Германия е разсадник на ксенофобия и крайнодясна идеология. Три десетилетия след обединението Изтокът и Западът сякаш се разминават отново. Източните германци гласуват за десните радикали, подкрепят неонацистите, се казва в материала.

"Какво бе формирало източните германци? Суровото, авторитарно възпитание в семейството, подкрепяно първо от натиска на нацисткия Трети райх, после - без прекъсване, от властта на социалистическата държава. След краха на ГДР в източните региони се образува "идеологически вакуум". Той бе запълнен от крайната десница.
Младите германци са свободни от драмите и катастрофите на 20-ото столетие. Струва им се, че бремето на историята не тегне вече върху плещите им. Но миналото не умира. То може само да бъде забравено", подчертава "Новая газета".

"Кой всъщност спечели (от обединението)? Естествено Германия", пише "Росийская газета".

Германия стана още по-мощен играч в ЕС, способен да диктува собствени условия на партньорите си. Навярно печелят и САЩ. Защото Вашингтон гледаше на проблема с обединението на Германия през призмата на Студената война и стремежът му бе да намали влиянието на Съветския съюз в Европа. Франция, някога пълноправен партньор на Германия в европейския тандем, успя да запази позиции в ЕС, но първа цигулка все пак свири Берлин. За Лондон няма какво да говорим - съвсем скоро той ще се отдели от Европа и ще потегли на самотно плаване, продължава московският официоз.

"Ами Русия? Уви, общоевропейският дом, за който мечтаеше Михаил Горбачов, все още не е построен. Макар германците да помнят, че без добрата воля на Москва пътят им към желаната цел със сигурност би бил далеч по-дълъг и много по-трънлив", заключава "Росийская газета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
10
 
8
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Днес, явно ви липсва творчество или работите по поръчка, най-често от на мутрите от ГЕРБ поручките, но от месец насам всяка втора водеща новина ви е за Берлинската стена... само за това пишете, а за проблемите на българското общество нито дума, да не ядосате краля слънце от Банкя!
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дипломатическото ведомство.Не бях чувала такава комбинация, но Нела неуката е още в състояние да ме изненада. Виждам, че българския народ полага огромни усилия да остaне по скудоумие номер едно! След такива изборни резултати желая силен и бърз успех. За неуките - метафорка, иронийка и бой от ромскомангалските племена! За последното вижте по темата "призовкар" пак ново думосътворение на Нела Неуката!
47
11
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
"Русия се стреми към нов изолационизъм и противопоставяне със Запада, без да разполага нито с ресурсите на Съветския съюз, нито с позитивен дневен ред, констатира "Ведомости"Ами ей тва е другаре пенсионери-пyтинoиди. Ето, самите руснаци си го казват, а там медиите са 100% путиноидни, няма независими или прозападни. Джуджанка ги изби или хвърли по затворите собствениците им и ги закри. Щом слугинажа му казва така, представете си каква трагедия е там
46
2
 
3
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Тези наши военни тероризират собственото ни население, какво ми ги защитавате.. Те слагат иемпита под колите че и под капаците.
45
4
 
9
 
! Отговори
БКП преди 4 години
След 1989 .Костов и бързата приватизация ,авиокомпаня Балкан беше продадена за жълти стотинки ..
44
15
 
16
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Напред с братска Русия!
43
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живея в чужбина от много години, но подобни глупости чета само в българската "преса"...
42
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно се чудих, като отворя каква анти-Руска пропаганда ще е напляскала "безпристрастната" ни редакция!?
41
11
 
20
 
! Отговори
Безразличен преди 4 години
Нито мразя Русия, нито ме интересува. Да стои далеч от Европа, от България, да спре да се меси във вътрешните ни работи, да спре да извършва подривна дейност и да краде територии. За всичко останало, на нас младите Русия ни е БЕЗРАЗЛИЧНА. Панимаеш?
40
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдааа много приказки, направо да се умориш да четеш но извода е *** - Русия просто си даде сметка за предателството през 1989, другите държави от блока не, и взеха офертата на запада. 30 години по късно всички са на на същото ниво т.е. все тая...
39
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До рон бургундиГотов си за шалварите и рубашката. Да не забравиш и малко сажди на лицето за да заприличаш на приятелите на Путин от Африка.
38
21
 
13
 
! Отговори
рон бургунди преди 4 години
Пропаганда демократична!!!Който гледа руска телевизия , вижда колко е ИЗОЛИРАНА Русия. Цяла Африка дойде на среща с Путин. В момента а и за напред Азия ще е водещата икономика. Европа ако не е Германия е гола вода и кал в ушите. С тая демографска криза не им завиждам изобщо. За Краваристан няма какво да коментирам- там цирка е пълен.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново изоставена без дори да е прелъстена...що е то?
36
0
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Италия май контролира щатските танкове с иемпи.
35
1
 
2
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Но сегашните сащ са подменени и крадат този път много,пречете им!
34
3
 
3
 
! Отговори
F5 преди 4 години
В исторически план май русия и сащ не винаги са били врагове, че те съседни държави, просто изповядват различни идеологии, и ако сащ приличат на маймуни, руснаците на плъхове ли приличат да нямат ген?
33
6
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 4 години
Затуй всичко най-голямо в Европа е в Русия.Ако не са руснаците да купуват и да се пекат у нас,Суфийци гладни ши останат.
32
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като видиш руснак му кажи да се прибира в *** си, в знак на "благодарност", че те мисли за негов слуга.
31
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не пускайте руснаци в държавата ни! Ще я окрадат до шушка и ще направят от държавата ни нов Донбас!
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До българинВиж подзаглавието на статията: Как РУСКИЯТ печат отбеляза 30-та годишнина от края на Студената война