Кримски татари с тежки присъди в Русия за тероризъм

Военен съд осъди шестимата на 7 до 19 години затвор
12 ное 2019 22:15, Елка Василева
40
Кримски татари с тежки присъди в Русия за тероризъм
Снимка: архив, Reuters

Шестима кримски татари получиха днес в Русия тежки присъди за тероризъм, предаде Франс прес.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" осъди процеса предвид обвиненията срещу Москва, че се стреми да подчини тази мюсюлманска общност.

Военен съд в южния руски град Ростов на Дон издаде присъди от 7 до 19 години затвор срещу Емир Усеин-Куку, Муслим Алиев, Вадим Сирук, Енвер Бекиров, Рефат Алимов и Арсен Джепаров по обвинения, че са създали в Крим, анексиран от Русия през 2014 г., клетка на радикалното ислямистко движение Хизб ут Тахрир.

Забранено в Русия и разглеждано от властите като терористично, това движение се обявява за ненасилствено и твърди, че се стреми с мирни средства да създаде халифат, по-специално в мюсюлманските региони на Русия и в бившите съветски републики в Централна Азия, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Магистратите обаче прецениха този стремеж като "опит за завземане на властта с насилие".

Арестувани през 2016 г., шестимата обвиняеми винаги са отричали да членуват в Хизб ут Тахрир и са определяли като политически гоненията срещу тях, писа по повод процеса руският в. "Комерсант".

Повечето кримски татари са против анексията на украинския полуостров от Русия и затова са подложени на силен натиск от руските власти. Москва, например, забрани като "терористична организация" Меджлиса - представителен орган на татарите от Крим, прогони от полуострова историческия им лидер Мустафа Джемилев и закри телевизията на това малцинство.

След днешната присъда "Амнести интернешънъл" гневно осъди "забележителната жестокост" на руското правосъдие и разкри, че правозащитникът Емир Усеин-Куку е критикувал в миналото репресиите, на които според него са подложени кримските татари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не напишите нещата с истинските им имена : кримски татари = роми от герб
15
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крим е Русия,уКрайнците сега дърпат поляци,нато и САЩ им дава оръжие да създават конфликт с Русия.Занимават цял свят с техните проблеми.Татарите да си налягат парцалите и да изпълняват законите на Русия.В България е анархия в това отношение,опитват се някой да мишкуват ДОСТ и ДПС.Тези да си знаят местото даже прекалиха с кражбите.
14
10
 
21
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Да им дадат 300 години затвор, а най добре по една калайка в тиквата.
13
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Слава УкранУмират,умират - като плъхове *** героите ви .Бандеровците след Втората световна като круши висяха по руските дървета.
12
12
 
34
 
! Отговори
Паметлив преди 4 години
Франс прес,Дойче веле,CNN,Вашингтон пост-кое е общото?Ами Сорос!
11
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само така. На зло куче зъл прът.
10
6
 
49
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"това движение се обявява за ненасилствено и твърди, че се стреми с мирни средства да създаде халифат, по-специално в мюсюлманските региони на Русия и в бившите съветски републики в Централна Азия"Тая попара вече я сърбаха руснаците. Пракриката показва, че преговори и разговори с такива елементи са безмислени.
9
11
 
39
 
! Отговори
Добре е преди 4 години
Че Русия си прибра Крим, че татарите, подстрекавани от Киев щяха да изколят етническите руснаци след преврата 2014. Видяхме как изгориха стотици хора в Одеса
8
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия па обработени от поляците - украинции не стига че са покръстени с български книги ами от 200 годишното полко владичество са усвоили диалект смесен с полски думида си видят църковните книги може де им свитни да се нарекат българиникога не са имали нито княз нито държава дощкато ленин да им направи украинската съветска републикамного удобно за запада ами да направим всички бивши германски държави републикиимали са си хорат и крале и столици и история- кво ще остане от германиякраварск
7
6
 
20
 
! Отговори
Княз Потьомкин преди 4 години
Аз оставих Крим на потомците на Екатерина Велика
6
5
 
38
 
! Отговори
Цирк преди 4 години
Щом са терористи каде е драмата?или в Русия терористите са борци за свобода а на запад терористи?!
5
5
 
34
 
! Отговори
Номерата на САЩ преди 4 години
В Русия не вървят
4
35
 
5
 
! Отговори
Рашистан завзе Крим преди 4 години
с насилие и в нарушение на клаузите на ООН, като ограби територии на суверенна държава с която имаше сключен договор за ненападение. Руските заселници в България - шута и вън, това са терористите които трябва да бъдат изхвърлени.
3
6
 
31
 
! Отговори
Крим е руски преди 4 години
Въпросът е приключен
2
4
 
37
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
ЕС да се учи от Русия как да се бори с тероризма! Браво на Русия, защитава интересите си без да и пука кой какви глупости говори.
1
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами д аги пуснат да спретнат няколко атентатащото амнести интернешенал си е чиста организация на сащ която създававпроблеми на страни които не се подават на диктат от вашингтон