Коломна – мястото, където Путин е сравняван с титана Атлас

Жителите на руското градче искат още 10 години Путин да е на власт
15 яну 2020 21:26, Нели Христова
104
Коломна – мястото, където Путин е сравняван с титана Атлас
Снимка: BBC

Коломна притежава много красиви гледки. Този древен руски град си има свой собствен малък Кремъл и десетки куполи на църкви и манастири. А кварталите му са напълно обикновени – високи панелни блокове приютяват жителите на градчето. Това, което привлича вниманието на всички посетители на Коломна обаче е огромен графит върху девететажна сграда.

На едната стена на блок 25, намиращ се на улица Полянская, е нарисуван президентът Владимир Путин. Подобно на Атлас, титана от гръцката митология, той държи цялото земно кълбо на плещите си. Путин е полугол, покрит само с кърпа, а на показ са стегнатите му мускули

В митологията Атлас е известен със своята издръжливост. За хората на Коломна Владимир Путин е също толкова издръжлив, колкото и гръцкият титан. Дори и след 20 години на власт, жителите на блок 25 все още не искат да го видят да си тръгва от поста на президент на Русия.

"Путин заздрави позициите на Русия в света, казва Владимир пред BBC. - Нека го оставим още 10 години на власт.“

"Бях на 10 години когато Путин дойде на власт. Сега съм на 30 г. и не мога да си представя да имаме друг лидер“, споделя Лия.

"Може и да живеем зле, отбелязва Татяна. - Но поне светът забелязва Путин.“

Над графита са изписани думите: "Когато ти подкрепяш света, целият свят подкрепя теб". Той е нарисуван по случай рождения ден на Путин миналия октомври.

На няколко пресечки от блок 25, в Патриотичния младежки център, учениците гледат документален филм за местния герой Василий Зайцев – пилот от Втората световна война, който получава два пъти орден Герой на Съветския съюз. Владимир Путин превръща победата на СССР във войната във важен елемент от руското самосъзнание.

Но линията между патриотизъм и национализъм е много тънка

Вячеслав Бурилов, бившият ръководител на летателния клуб в Коломна, се изправя и държи реч пред учениците. 

"За нещастие, нашата държава СССР бе унищожена, казва той на младата публика. - Много от територията на Русия бе дадена на други страни, което не е честно. Като Украйна, части от Казахстан, Беларус, части от Балтийските държави. Трябва да сте сигурни, че правите всичко възможно тази земя да се върне на Великата Русия. И не се плашете, ако хората ви кажат, че не трябва да има война. Войната ще започне така или иначе.“

Учениците отговарят с аплодисменти. Докато групата върви към паметника на Зайцев в града, кореспондентът на BBC Стийв Росенберг настига Бурилов и му задава простичък въпрос: "Онова, за което призовавахте, не означава ли огромна война?“

"Няма да е голяма битка. Имаме ядрени оръжия, а ако лидерите ни са непоколебими и силни, никой няма да иска да се бие с нас“, уверява той.

Към разговора се присъединява мъж на име Александър, който има какво да каже срещу властите: "Единственото време, в което те се интересуват от нас, е когато трябва да си плащаме данъците, да гласуваме или да се бием в техните войни. Има толкова много негативни неща.“

Мъжът спира да говори, когато разбира, че Росенберг не е гражданин на Русия, а британец. След това добавя:

"Няма смисъл да мърморя повече. Знаете, ние обичаме Русия. Обичаме страната си. Ние сме патриоти.“

За други жители на Коломна битките са по-близо до дома

Местният активист Вячеслав Ягоров от години се бори да затвори сметището в покрайнините на града заради прекомерната му употреба и миризмата, която се носи от него. Той все пак успява, но цената е висока. Заради протестите срещу него започва съдебен процес. Според организациите за защита на човешките права, той е политически мотивиран.

Ягоров обяснява, че Федералната служба за сигурност се е опитала да отслаби протестите, като го дискредитират.

"Твърдяха, че работя за САЩ и че имам милиарди скътани в швейцарска банка“, споделя активистът.

Обратно в центъра на града възрастни хора се редят на опашка за супа пред църквата "Свети Йоан Богослов“. Единствената битка, която те трябва да водят в тези тежки икономически времена, е за собственото си оцеляване.

"Останах без газ и електричество. Нямам пари да си платя сметките. Пенсията ми не ги покрива. А цените в магазините... всичко е толкова скъпо“, казва Олга. Тя идва в църквата не само за безплатната храна, но и за да се моли.

За Коломна силата на молитвата е легендарна

Според легендата, когато градът е нападнат от чуждестранни завоеватели преди хиляди години, селяните намират подслон в църквата. Те започват да се молят за помощ. Тогава земята се разтваря и скрива църквата и селяните под земята. Нейните камбани продължават да насърчават войниците да се бият с нападателите.

В днешна Русия някои граждани разчитат на президента си за да оправи нещата. Други разчитат единствено и само на себе си. Останалите все още се надяват на чудо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
4
 
! Отговори
оран гутанов преди 4 години
До ИстинатаАз съм БудиС. Почитам Буда.
59
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-голяма и велика *** от руската.
58
14
 
19
 
! Отговори
ОФ преди 4 години
"Владимир Путин превръща победата на СССР във войната във важен елемент от руското самосъзнание."-------------------------------Как е възможно да се напише такава груба и недодялана неистина? Победата на СССР във Великата Отечествена Война е важен елемент от руското самосъзнание от 09 май 1945 г.. Заслугата на Владимир Путин е, че през последните 20 г. той възроди овехтялия през 90-те години на ХХ век патриотизъм и го издига до нивото на идеология на Руския Мир.
57
17
 
27
 
! Отговори
да преди 4 години
Русия е в тъмните векове духовно, морално, и технологично.
56
24
 
18
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 4 години
Какво ли няма да измислите за да ги очерните! А бе разберете: РУСНАЦИТЕ СА ВЕЛИК НАРОД КОЙТО СИ ЖИВЕЕ КАКТО НА ТЯХ ИМ ХАРЕСВА! И въоще не ги интерисува вашето мнение. На времето ни приемаха за близки приятели по душа и вяра. Сега ни приемат като "независима" територия от която нищо не зависи и зад която няма нищо за да ни уважавват.ЖАЛКО, А БЯХМЕ НАРОД КОЙТО УВАЖАВАХА И НА ИСТОК И НА ЗАПАД! СЪДБА!
55
14
 
20
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Путинизма е религия. Всички путинисти у нас са членове на сектата "Путинисти от последните дни".
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
56- КОЙ ТОВА?
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АКО СЕ ПРИЕМЕ ПРОМЯНАТА НА КОНСТИТУЦИЯТА В РУСИЯ- ПУТИН ОСТАВА ПРЕЗИДЕНТ ПОЖИЗНЕНО- НО НЯМА ЛОШО, РУСИЯНИТЕ СИ ГО ОДОБРЯВАТ 99.99%.
52
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Русия е в 19 векОбикговена завист, нали...
51
10
 
14
 
! Отговори
Алекс2 преди 4 години
Ето така и другаря Сталин е искал да "носи" целия свят ама йок ! Рашките да си гледат водката и ракетите които за тяхно съзжаление са най добрите ама не стават за ядене !
50
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно тенденциозна статия.Като че ли само там е така. Закъсали хора има навсякъде по света - и то стотицици милиони, да не кажа милиарди.Ако някой напише как е в Америка (най-мощната страна) за спяшите под мостовете и в метрото, можеше и по-покъртително да се плучи.
49
12
 
28
 
! Отговори
Пияница мистик преди 4 години
Абсолютно болна и изррещяла нация, мноооого далеч от цивилизацията. Учителят учи децата на агресия и завоевателски амбиции, децата му ръкопляскат. Искат да завладеят всичко със сила и война около тях, после САЩ били агресори. И се успокояват, че имали атомни бомби, все едно НАТО и САЩ нямат и ще ги оставят тези промити, болни мозъци да си изкарват комплексите на несретници пред Цивилизацията
48
14
 
28
 
! Отговори
Русия е в 19 век преди 4 години
На 50 км. от Москва селяните живеят в дървени къщи, спят върху печките след тежък запой, хващат прясна риба от дупки в леда и чакат с канчета на опашка пред цистерни с надпис "квас". За жалост това е състоянието на по-голямата част от населението на Русия извън големите градове, което в болшинството си живее със стандарта и манталитета на 18-19 век.
47
4
 
12
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 37Тая хибридка си я говори в къщи пред огледалото.Един депутат искаше да няма наеми за шепата останали герой от Великата отечествена война и Путин му рече -денги нет.Всеки да си плаща
46
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-*** статия и по-огромна простотия скоро не бях чел...лека нощ
45
9
 
9
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Коломна е много красив град. Заслужава да се посети. Бил съм там поне 3-4 пъти и не е на *** на Географията, а на около 3-4 часа с кола от Москва. Наздраве
44
10
 
23
 
! Отговори
до 44 преди 4 години
Няма нормален човек, дето да е отишъл в САЩ и да не е успял. Работливите хора там се ценят. На който му се бачка и учи, няма как да не сбъдне мечтите си. То това ги боли най-много нашите "социалисти", че не може цял ден да мърдосваш под сянката и накрая да искарваш пари, както беше 45 години. Накрая на деня като те питат - ти какво свърши днес и...драсках по форумите по лошите ахаххаха
43
6
 
23
 
! Отговори
зомбита преди 4 години
Нямали пари за газ и ток, в магазина всичко било скъпо, можели да живеят зле, ама важното било, че светът забелазвал титаничното им жуже... е какво да коментирам на подобна рассийска антилогика! Докторите имат думата тук!
42
8
 
14
 
! Отговори
до вф преди 4 години
Путин издигна най-голямата джамия насред Москва (не че са част от Европа, де), така че колко да е казал нещо за джипсиацията, като най-много джагали има точно в Русия. Ама не, те там са 99% славяни хахахаха
41
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само путин и ленин искаме Препарирани и на суджук