Путин иска: Приоритет на руските пред международните закони

Идеята му може да породи безпокойство у правозащитниците
Обновена: 15 яну 2020 15:58 | 15 яну 2020 15:58, Елка Василева
34
Путин иска: Приоритет на руските пред международните закони
Владимир Путин. Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин предложи днес промяна в конституцията на страната, която да дава на националното законодателство приоритет пред международните договори и решения на международни органи, в случаи когато противоречат на руската конституция, предаде Ройтерс.

Държавният глава направи предложението си в своето годишно обръщение към парламента и политическия елит за състоянието на нацията.

Идеята му може да породи безпокойство у правозащитниците в Русия, откъдето всяка година се изпращат в чужбина жалби до съдилища като Европейския съд за правата на човека, отбелязва Ройтерс.

Понастоящем Русия поставя международното право над своето национално законодателство.

По думите на руския президент страната не трябва да прилага присъди, които са в разрез с конституцията й и да позволява нарушаване на правата на хора на нейна територия. "Наистина мисля, че е време да стигнем до въвеждане на някои промени в основния закон на нашата страна, които пряко ще гарантират, че руската конституция има приоритет в нашето правно пространство", каза Путин.

"Това означава, че изискванията на международното законодателство и договори, а също решенията на международни органи, могат да действат на територията на Русия само в тази своя част, в която не водят до ограничаване на правата и свободите на човека и гражданина и не противоречат на нашата конституция", заяви руският президент, цитиран от Ройтерс.

Виден руски депутат уточни, че приоритетът на международните договори и споразумения над национална конституция ще бъде запазен, ако те са ратифицирани от Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Председателят на комисията по държавно строителство и законодателство към Държавната дума Павел Крашенинников отговори отрицателно на въпрос дали конституцията на Руската федерация ще има приоритет над цялото международно право. По думите му той ще засяга само международни договори, по които Русия не е страна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Договор с Русия не струва колкото хартията, на която е написан.Ото фон Бисмарк
28
1
 
3
 
! Отговори
хохо преди 4 години
Ами кога руснаците са признавали международните закони...използват ги само когато са в техен интерес. Ей за това винаги ще бъдат нежелани .... А в същото време претендират за равнопоставеност , ами не може така ... :))) Според мен това е основният им проблем ...
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С НОВИТЕ ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА, ДРУГАРЯТ ПУТИН ОСТАВА ДОЖИВОТЕН ПРЕМИЕР, НЯМА ЛОШО- РУСИЯНИТЕ СИ ГО ОДОБРЯВАТ НА 99.99%, У НАС НЯМА ПОЛИТИК С ТАКЪВ РЕЙТИНГ- А ТАМ ИМА ЗАЩОТО ДАВАТ ВИСОКИ МИН ЗАПЛАТИ- ЦЕЛИ 330ЛВ, МАТЕРИНСКИ КАПИТАЛ, ВИСОКИ ПЕНСИИ.
26
2
 
5
 
! Отговори
Аспарух преди 4 години
За съжаление на така нареченият Световен ели,докато Путин е на власт,няма да могат да грабят Русия!!!Путин,ще подготви,нещата так,че и след него пак ще си хапят лактите лешоядите!
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости приказва Вовата!Международното право определя две стъпки за влизане на договор в сила. Подписване на договора от упълномощено или правоимащо лице от правителството и последваща ратификация вътре в страната от парламент, камара или там каквото е политическото устройство. САЩ също имат важни за световния ред подписани но нератифицирани договори. И ние си имаме подписана но нератифицирана Истанбулска конвенция. Не е прецедент, но нали Путин трябва да им подава "новости"...
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то тук кое е новината? Международни договори ще действат на руска територия само ако са ратифицирани от Русия ми то по принцип си е така навсякъде.Ако някой нещо друго е правил си е негов проблем.Няма такова нещо договор дето не съм го подписвал да е в сила за мен.
23
12
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Рашизма е висша форма на нацизма а Путин е главният му изразител и идеолог. Няма по извратено от това да те е обсебила манията, че руският народ е нещо уникално и изключително!
22
6
 
0
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
преуритет на руските ли?ами ако те са от миналия век и има много по добри тогава защо да са преуритет?
21
10
 
8
 
! Отговори
sd преди 4 години
Да изритат *** от ООН, поне да не могат да налагат вето. Да се махат, средновековни сатрапи
20
8
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Нормално е Русия да иска приоритет на собствените си закони, пред присъди издадени от антируски съдилища по политическа поръчка. Реално те не са против международното право, а против начина, по който се прилага против Русия.
19
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
следваща стъпка - обявяване на Руско царство и преминаване към президентска монархия. Тогава ще може да си царува и да си предава властта от поколение на поколение, щото и *** като нас търпят до последно и на никой и през ум не му минава нещо да изпротестира. всички правят СЛУШ!
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДГД правозащитниците работещи с пари от САЩ!
17
12
 
8
 
! Отговори
България в НАТО и ЕС преди 4 години
Айде бесете го кремълското Джудже вече и да се свършва с агонията на Просссия
16
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименРУСНАЦИТЕ НИЩО НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ОСВЕН ДА КРАДАТ И ДА ПИЯТ
15
12
 
8
 
! Отговори
Олд преди 4 години
Джуджето в паника явно не знае кой го е поръчал и стреля на посоки .2020 ще бъде годината на атентат срещу Путин.
14
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРИЕМЕ ЗАКОН ЗА ЕКСТРАДИРАНЕ НА РУСОФИЛИ.
13
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Ако знаеш колко ги интересува руснаците и Путин твоето мнение и това на всички на-гли западенци!!!!!!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Усетил се е, че "международните" закони не са негови.
11
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това негово становище го подкрепям!Нашите да вземат пример от него и от Орбан!
10
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно правилно. Такъв член има и в нашата конституция, което показва,че нашето Народно Събрание е сбирщина от ненормарлници, и, че сме колония. Т.Н. "правозащитници" не протестират, когато САЩ налагат своите закони в целия свят, но за подобна идея ще се развикат. Путин с това предложение реже клона на глобалистите. В Русия техния конст.съд прие,че осъдителните присъди на международните съдилища не се прилагат в Русия а ако противоречат на конституцията.