Русия осъдена да плати $50 млрд. на инвеститорите на "Юкос"

Москва ще обжалва присъдата във Върховния съд на Холандия
18 фев 2020 21:00, Елка Василева
68
Русия осъдена да плати $50 млрд. на инвеститорите на "Юкос"
Михаил Ходорковски. Снимка: архив, БГНЕС

Апелативният съд в Хага нареди днес на Русия да плати 50 милиарда долара на акционерите на бившата петролна компания "Юкос", отменяйки по този начин решение на Окръжния съд в Хага от 2016 година.

Според изявлението на апелативния съд Москва е отговорна за "цялостно насилие над "Юкос" и над неговите бенефициенти, за да бъде фалирана компанията и за да присвои нейните активи, като в същото време отстрани г-н Михаил Ходорковски (бивш собственик на "Юкос") от политическата сцена".

През 2006 година нефтената компания "Юкос" обяви фалит и редица нейните поделения  като "Юганскнефтегаз", "Самаранефтегаз" и други впоследствие бяха придобити от руската държана компания "Роснефт", припомня БНР. Преди фалита на "Юкос" мнозинството от акциите бяха собственост на компанията Menatep Limited на Ходорковски, а по-късно на преименуваната форма GML.

Руското министерство на правосъдието заяви, че ще обжалва присъдата във Върховния съд на Холандия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: съдРусияЮкос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правото е на страната на по-силния.Русия не се плаши от никого.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСНАЦИТЕ КАЗАХА ЧЕ НЯМА ДА СЕ МЕСЯТ В АМЕРИКАНСКИТЕ ИЗБОРИ...
28
8
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
явно русия на путин днес вече който на каквот я барне в съда и еосъденатака е след като газиш правила очакваш законови последствиясумата не е важна а важното е изхода от кои крив кой прав за поредн път доказа държавата русия е действала незаконноукрайна си получи 3 млрд колкото и да се дърпаха руснацитесега ще започват да спестяват от закуски щото 50млрд е сериозна сума на гърба на обикновенния невинен руснак
27
10
 
21
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
ще почака така лекичко тез 50 милиарда :)Да се благодари ,че изобщо го пусна "злия" Путин вместо да лежи доживот за източване на Русия в посока запад!Нагъл евреин!
26
3
 
17
 
! Отговори
1234 преди 4 години
ще е демократично Русия да признае решението на чужд съд в Хага когато и Сащ го признае!!! упссс сащ не признават международно законодателство, защо Русия да го прави?
25
3
 
4
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 4 години
До неизвратен тип,Явно им е писнало само на около 8-10млн. руснаци, които гласуваха за Грудинин! На около на около 50-60 милиона, гласували за Путин, явно не им е писнало. Възможно е и изборите да са фалшифицирани де, ама това не променя факта, че Путин продължава да е на власт!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е кой и как го направи милиардер този комсомолски деятел? Ами сега да си сърбат това което са надробили ,,братушките"!
23
7
 
7
 
! Отговори
Шрьодер преди 4 години
Руските богатсва не са държавни ,там е бедата,до руснаците не достига почти нищо от газ ,диаманти и петрол
22
12
 
11
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Заради Путин ,Русия поася шамар след шамар,прави впечатление ,че ако има печалба тя е за бандата от Кремъл,ако има загуби ,плащат ги руските граждани.Путин е слабак разчитащ на пропаганда и лъжи,Русия понесе шамар след шамар .На руснаците им писа да ги плашат със еднополови бракове и да ги крадат
21
12
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Това са Руски Държавни Природни Богатства,Кой е Ходорковски - Никой, Русия да не е Имение на дядо му ,А в Хага просто са станали - гладни, алчни, измамни Мишоци, това вече не е Съд - а почти си е Терористична ОрганизацияХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
20
8
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Този е руският череп, но на квадрат обаче е приятел на западнчците и веднага отношението е друго към него.РуснЯшката черепуха ето самъй бАлшой терористь ***!
19
15
 
10
 
! Отговори
Юкос преди 4 години
Путин загърби международното право и действа като терорист,самите руски граждани ще му изядат копаните
18
7
 
16
 
! Отговори
да преди 4 години
Държавата да плати на крадеца ХодорковскиТова е все едноРаботещите българи и Пенсионерите да платят на Цветан Василев и Васил Божков4-5 милиардаза причиненото неудобство
17
9
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
В Хага нещо са прекалили с опиатите и алкохола,ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запада наложи толкова санкции на Русия, че те вече нямат сметка да се съобразяват с международни споразумения, тъй като не се изпълняват задълженията от другата страна на там се върви май.
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вземат назаем от тиквата?
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Холандците да отидат и да започнат бизнес в Русия, никой не задава откъде този създаде Юкос, а това е по-интересното. Обраха го този народ, както и нас де
13
10
 
10
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Няма шанс руските граждани да не платят за поразиите на Путин и Кремъл.Путин е слаб играч на световната сцена а от това губят олигарсите зад него,руските граждани те не са важни ,те са за държавната руска армия която е пращана по света да защитава частните интереси на Газпром
12
4
 
13
 
! Отговори
Ей сега преди 4 години
Ще стане като в онзи стар български филм: "Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път."Ще започнат искове за конфискация на руски активи зад граница, Русия ще заплаши, че в отговор ще конфискува активи на съответните държави на своя територия... и ето ти още една крачка към голямата патаклама.И всичко това заради световната борба за кокала с мръвката, с която се забавляват едни видни психопати, но ще си го отнасяме всички.
11
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я да видим сега Джуджи и Лаврата дето все говорят за уважение към международните институции какво ще разправят. Вова, мьй разплатилисъ?