Хората в самоизолация спестяват до 46% от бюджета си

Спестените пари обаче може да бъдат изразходени за презапасяване
19 мар 2020 22:45,
52
Хората в самоизолация спестяват до 46% от бюджета си
Снимка: БГНЕС

Хората, които решат да се самоизолират, заради пандемията от коронавируса, могат да спестят до 46% от бюджета си, като намалят разходите си за развлечения и транспорт, пише руското издание "Известия".

Още по темата

До този извод стигнаха анализатори от статистическата агенция FinExpertiza. Спестените пари обаче може да бъдат изразходени за презапасяване с продукти от първа необходимост и импулсивно онлайн пазаруване, предупреждават експертите, допълва „Фокус“.

При изчисленията анализаторите използваха официалната статистика за разходите на руските домакинства за третото тримесечие на 2019 г. (най-новите налични данни). Изследването се базира на доброволната „карантина“, когато човек работи от вкъщи и прекарва по-голямата част от свободното си време в дома си. Така той не използва транспорт, не ходи по кафенета и ресторанти и не посещава развлекателни и културни събития. За да се изчислят потенциалните спестявания, съответните разходи бяха изключени от общите месечни разходи на средностатистическият руснак.

Оказа се, че при прилагането на карантината средно в Русия хората спестяват 29,2%. От този показател 15,5% са от спестени разходи за транспортни услуги, 10,1% от харчове за развлечения и културни събития. Останалите 3,6% се спестяват когато хората не посещават кафенета и ресторанти. Чисто средният размер на спестените пари възлиза на 5700 рубли на член от семейството (67 евро).

Въпреки това, в зависимост от региона, показателите варират значително, като в градовете, където цените на развлеченията и ресторантите са по-високи спестяванията са повече.

На теория изключването на разходите за път, хранене извън дома и развлечения води до значителни икономии в личния бюджет на всеки един човек, който може да работи дистанционно, обобщи изпълнителният директор на FinExpertiza Елена Трубникова.

"Трябва обаче да се има предвид, че при дълъг режим на (карантина), ще настъпи преструктуриране на икономическите процеси и бизнес разходите за производство на стоки и предоставяне на услуги може да се увеличат. Един човек, който е принуден да работи от дома си може да спести в краткосрочен план, но след известно време може да се сблъска с факта, че увеличението на цените на стоките, които консумира, се е ускорило значително. Накратко, руснаците ще могат да спестят пари в момента, но не и в дългосрочен план", смята тя.

Освен това част от спестените средства могат незабавно да бъдат изразходвани за запаси от храни и други стоки, предупреждава Иля Жарский от експертната група "Veta".

"Храната, закупена за две седмици напред, често може да бъде консумирана само за три дни. Тогава разходите растат с около 400%, вместо да намаляват“, обясни той.

По принцип самоизолацията не променя съществено потребителските стратегии. И тези, които са свикнали да спестяват, и тези, които са склонни да харчат всяка стотинка, ще продължат да го правят, сигурен е Иля Жарский. Прекарването на твърде много време у дома ще ви насърчи да купувате например интернет съдържание, за да уплътнявате времето си, например игри, сериали и книги, да поръчате храна за дома си и да обзаведете апартамента си, или пък да направите ремонт, допълни той.

Ако не стигат до крайности, хората, които са свикнали и умеят да спестяват, ще могат да икономисат до 20% от семейния бюджет за един месец, а тези, които обичат да харчат, ще увеличат разходите си отново с около 20%, заключи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
5
 
! Отговори
Беселина преди 4 години
Все едно, аз ако тичам след таксито, да съм спестила 20 лева. Егати и статията, егати и статистиката!
34
1
 
9
 
! Отговори
пестят друг път преди 4 години
В грешка сте. Тези 46% не сме ги спестили, защото и преди изолацията ги нямахме ,че да ги изхарчим.То 75% от населнието ни е в изолация -социална, та за това сигурно и сме от по-малко засегнатите държави.Коато как да спестиш без достатъчно или някакви въобще приходи?
33
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Агенцията за изследване кармана на House M.D. категорично опроверга това заключение, като установи, че разходите в тези случаи се повишават.
32
0
 
15
 
! Отговори
Простотия до шия преди 4 години
А умрелите спестяват 100 % По-*** статистика не бях чел! Направо ме изумявате с тъпотиите си!
31
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20000 са умрелите от рак. 600 умрелите от ПТП.32 от удавяне.35000 от сърдечен удар.2500 болните от ХИВ.4000+ от обикновения грип.3-*** от коронката.107 са заразените.... 10 пъти толкова са го изкарали на чайче и млекце с медче без да са разбрали.Хора, ще умрете от глад. Хора мислете за домовете си, кредитите, децата, образованието им и недай си Боже, ако някой наистина се разболее. Хора, не карайте личните си коли сами С МАСКИ и ръкавици, ще се пребиете! Хора, идва невиждана безработица
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анон И аз съм така от 20 години. Имам си VR и съм ходил на всякъде безплатно. Отдавна съм в матрицата и ми е кеф
29
0
 
11
 
! Отговори
Спестяват до 46% преди 4 години
от бюджета сиамагубят 100% от дохода сиа ние всички знем как "помага" държават, нъл тъй !?
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вируса не е проблема а глада с вируса преминава а глада не преминава
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34 дай си кординати да се запознаем може и гадже да си намериш и аз да си намеря госпожице
26
2
 
23
 
! Отговори
paren vlak преди 4 години
То за да спестиш, трябва да имаш доход.Шефа ме прати в неплатен, вика оправяй се.
25
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стигнах до извода,че от карантина се дебелее.Само ям и спя и от стресиращи новини по телевизията пак ям.Гледам навън няма задръствания,обаче от канализацията такава смрад се носи,че е ясно,че там са задръстванията сега.Всички са във WC-то.Уж имах напазарувано катоза две седмици и гледам в хладилника пак трябва да се ходи на пазар,а кантарчето се счупи,беше до 120кг. но от корема дето пуснах не го виждам колко показва.
24
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутафчийски - хронология на изцепките:29 фувруари"Всичко е наред, няма нужда от извънредни мерки, вирусът по нищо не се отличава от останалите остри респираторни заболавания..."7 март"Имаме първите болни, ситуацията е под контрол, призовавам за спокойствие..."13 март"Извънредното положение даже закъсна, трябваше по-рано да се предприемат мерки, предстои много хора да умрат.../Напълнихте ли гащите?/"Е МОЖЕ ЛИ ДА МУ СЕ ВЯРВА НА ТОЗИ?!!
23
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз по принцип си живея в самоизолация и не излизам никъде, ако не се налага. Бачкам си от нас, с хора не се събирам, сметките си ги плащам онлайн, и само излизам до магазина дамски напазарувам веднъж седмично. Този вирус с нищо не ми промени живота. Даже ми е перфе. В свободното си време гледам филми, спорт, чета книги, цъкам игри на пс4 и спортувам.
22
6
 
9
 
! Отговори
SS преди 4 години
Вируса още не е стигнал пика си.Почакайте! Няма да казвам и да прогнозирам какво предстои,че всичко става.Останете си прости българи.
21
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъпотия е това със световната карантина, целият свят пламна, ще се изкарва, няма мърдане. Ако успеем да го изолираме, което е крайно нереално, за колко години ще се запечатаме, като ще върлува в целия свят а ние нямаме имунитет? Испанският грип е минал на 3 вълни в две години. Пускай всичко, затваряй пенсионерите с храна за три седмици и каквото такова. То накрая пак ще е така, ама без икономика...
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конституцията гарантира правата и свободите на гражданите и никой кмет или прокурор не може да ги отменя. Отмяната на гражданските права отменя Конституцията, следователно отменя и Държавата. И в такъв случай властта става НЕЗАКОННА!Помнете, че Гешев е ВАШ СЛУГА!Мутафчийски е ВАШ СЛУГА!Те са СЛУГИ НА НАРОДА - на българите, и на ромите, и на турците. Свинята Гешев няма право да размахва пръст и да отменя КОНСТИТУЦИОННИ ПРАВА.
19
2
 
9
 
! Отговори
SS преди 4 години
До 21.Кой каза че не излизам на вън?Имам двор,днес се разхождахме в гората.Не излизам от населеното място.Въпроса е че не съм нито в София,нито в Пловдив нито в Бургас.В голямата селяния,дето няма капка култура.Ама май много завиждате.Типично по български.
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарим ти, бате Бойко, че ни затвори като затворници по домовете и така пестим.-------Никой не те е затворил.Сам си се затворил. Забрана за излизане НЯМА! Забрана за събиране НЯМА.Задължение да се носи маска НЯМА!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро цените ще хвръкнат до небето и ще си ядете банкнотите. Събирайте се на групи, пейте песни, покажете, че сте общество.Стига страх!Тези, които ви плашат и ви вкарват в капан, не са достойни да дишат прахта от обувките ви!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спестяват от развлечения и транспорт? Иначе 50 % в други времена се возили в метрото от сутрин до вечер и си правят развлечение с това? Тц, тц, тц...