Пандемията - най-голямото предизвикателство пред Путин за 20 г. на власт

Той все повече се отдръпва от рутинните въпроси на управлението
8 май 2020 19:00, Елка Василева
133
Пандемията - най-голямото предизвикателство пред Путин за 20 г. на власт
Владимир Путин. Снимка: архив, БГНЕС

Двадесет години след първото встъпване в длъжност на Владимир Путин като президент на Русия руският лидер се опитва да се справи с една от най-големите епидемии от новия коронавирус по света, а също така и с негативното й въздействие върху икономиката, пише ДПА.

На фона на увеличаването на броя на регистрираните случаи на заразяване с коронавируса в Русия до петото място в свет най-авторитетната независима социологическа агенция, специализирала се по руските въпроси, твърди, че рейтингът на одобрение на президента е спаднал до историческо дъно.

Вчера се навършиха 20 години, откакто Путин, който си изгради репутацията на гарант на стабилността на Русия, за първи път встъпи в длъжност като президент. В сегашната криза, на фона на увеличаването на случаите на заразяване и причинените от пандемията икономически затруднения, руският лидер възприе несвойствен за него дистанциран подход към управлението.

През последния месец Путин работи дистанционно, като поставя задачи на високопоставените служители чрез видеоконферентна връзка от президентската резиденция Ново Огарьово в Московска област.

Още по темата

"Путин избра да действа предпазливо, като показва, че е ангажиран със случващото се, но в същото време делегирайки много власт на други официални лица, за да не бъде разглеждан като единствената обществена фигура, бореща се с кризата, която може да доведе до катастрофа в сферата на общественото здравеопазване", заяви пред ДПА политическият експерт Дияр Аутал.

"Подобно на други лидери по света Путин е изправен както пред епидемиологична, така и пред икономическа криза. Пикът на разпространението на вируса все още не е достигнат, а милиони хора вече усещат негативното въздействие върху икономиката, което води до спад в популярността на Путин", заяви Аутал от центъра "Дейвис" за изследване на Русия и Евразия в Харвардския университет.

Процентът на руснаците, които одобряват начина на управление на Путин, е достигнал историческо дъно от 59 процента, заяви в сряда центърът "Левада".

Проучването на национално ниво е било проведено в края на миналия месец, след като броят на регистрираните случаи на заразяване в Русия стана по-голям от този в съседен Китай, където вирусът се появи за първи път. Оттогава насетне броят на заразените с вируса в Русия стана по-голям от този в други европейски страни като Франция и Германия.

Путин остава популярен сред групи, които разполагат с "ограничени възможности да променят живота си към по-добро", като например възрастните хора и част от селското население, твърди "Левада", като добавя, че само 12 процента от младите пълнолетни на възраст между 18 и 24 години одобряват работата на Путин.

Първоначално Путин остана верен на изградения си образ на лидер, който е начело на усилията за решаване на всяка криза, като облечен в предпазен костюм и с респиратор, посети през март пациенти в московската болница "Комунарка".

След това, седмица по-късно, говорителят на Путин заяви на пресконференция, че руският лидер ще работи дистанционно, след като главният лекар, борещ се с коронавируса в "Комунарка", с когото Путин се здрависа по време на посещението, обяви, че е дал положителна проба за вируса.

Докато Путин и други високопоставени представители на руските власти се изолираха, премиерът и министърът на културата съобщиха, че са се заразили с вируса. Путин обаче продължава да е в добро здраве, заяви говорителят му.

Броят на регистрираните случаи на заразяване с новия коронавирус вчера се увеличи с рекордните 11 200 души, като общият брой на заразените в Русия е достигнал 177 000, съобщи федерална мониторингова служба. Днес случаите вече са над 187 000.

Високопоставени служители изразиха надежда, че карантинните мерки, наложени в по-голямата част от страната, скоро ще доведат до спад на броя на новите случаи на заразяване.

Икономическите дейности в Русия са намалели с 33 процента от въвеждането на карантинните мерки в края на март, заяви в сряда министърът на икономическото развитие Максим Решетников.

Зависимата от петрола икономика на Русия бе допълнително натоварена от понижаването на цената на петрола, който е основен руски износен продукт, на фона на забавянето на световната търговия, причинено от пандемията.

В условията на трудностите, които изпитва руската икономика, високопоставени служители се опитват да изготвят план за смекчаване на част от мерките, за да може икономическите дейности да бъдат възобновени. Путин натовари регионалните власти със задачата да вземат решение кога ограниченията да бъдат отменени на местно ниво.

"Путин неведнъж призова новото си правителство и губернаторите на регионите да носят дори по-сериозна отговорност", твърди политическият експерт Татяна Становая в анализ, публикуван вчера от мозъчния тръст "Карнеги Москва".

"За съжаление, пандемията изведнъж хвърли светлина върху една стара действителност: Путин все повече се отдръпва от рутинните въпроси на управлението и предпочита да делегира повечето въпроси на други хора", пише Становая./БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво ти е да добиваш редки метали от Луната, ако можеш да ги добиваш сто пъти по-евтино от находища в океана? Така че плановете за Луната са хубави, но при положение, че земните ресурси все още не са изчерпани, това си е засега живо прахосване
88
5
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
До Италиано сърбинНормално ! Лукашенко се оказа мъжкар и смел човек.Той НЕ затвори народа си за разлика от Путин.Всъщност едни познати преди години бяха ходили до Беларус и казаха, че е една доста подредена и прилична държава.Селата им били в цветущо състояние. Далеч от състоянието на нашите.
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин беше на посещение в болница - да. По-точно - в Коммунарка.По-наблюдателните отбелязаха, че за него са носели специален костюм. Американски, впрочем.После обаче се оказа, че главният лекар на болницата (който беше с Путин през цялото време) е заболял от короната.Оттогава Путин се покри и това е факт.
86
3
 
5
 
! Отговори
Италиано сърбин преди 3 години
До ХА-ХА-ХА !!!Лукашенко има по висок рейтинг от Путин в Русия.
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 83 Канес ювиги Крум - Това със затварянето и отварянето на нефтените кладенци не е проблем само на руснаците -особено тежък е този проблем за кладенците, които се намират на морското дъно - и двете операции струват огромни пари. Това е проблем и за шистовия добив на нефт. А нефтените технологии на руснаците са нормални, те нямат технологии за добив на нефт от морето, но ако им притрябват могат да си ги създадат без проблем за няколко години с нужните инвестиции
84
5
 
5
 
! Отговори
Путин преди 3 години
С такива приятели като китайците, защо са ми врагове?
83
7
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
До до ХА-ХА-ХА !!!Бил съм поддръжник на Путин не, защото е диктатор, а защото вдигна Русия от пепелта, до която я бяха докарали пияницата Елцин и преди това продажника Горбачов.Направи я отново световен фактор.Разби хегемонията на САЩ в световен мащаб и спря превръщането на света в един глобален затвор още преди години.Разочарован съм сега от Путин, защото с действията си показва слугинаж и принадлежност към онези, които обслужват световния елит.А, Парад на Победата ще има, но в Минск. :)
82
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 85 Това за добив на редки метали от Луната ще става след 30 години, ако не и след повече. И руснаците си разработват лунна ракета, да не говорим, че вече веднъж са го правили през 60-те години на м.в. Обаче за какво да наливат сега 20 млрд долара за проект, който в момента не е актуален изобщо. Те досега са направили хиляда ракети, когато му дойде времето ще направят и хиляда и първата, изобщо не им е проблем
81
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 73 Ханко Корум Абдалоглу - Никъде не се укрил Путин, а е под карантина и много разумно прави, за разлика от Борис Джонсън, който стъпи с единия си джонгол в отвъдното и за малко да остави кралството без премиер . Това не значи, че не работи, защото съвременните технологии го позволяват - има видеовръзка, а и приема най-близките си сътрудници. Айде, сомангес, та дано да ме разбереш
80
3
 
8
 
! Отговори
Хан Крум преди 3 години
До Анонимен 78 А бе момче - ти да не идваш от партийно събрание на пернишката първична партийна организация за групово къркане на Боярыщник - Рурсия губи по 120 милиона евро на ден от ниските цени на газа - сметни на месец колко е. Саудитите свалиха гащите на Русия и я задължиха да намали със две трети производството на петрол. Руснаците със примитивните си технологии не могат да затворят кладенците защото после не могат да ги пуснат в експлоатация. чети бе червен гьотверен.
79
0
 
1
 
! Отговори
Ей преди 3 години
Това признание ли е, защо и откъде се появи вируса?
78
1
 
5
 
! Отговори
Крим не е руски преди 3 години
путин ще издаде указ да спре корона вируса..ха.ха или ще го заплаши с ракети С 400..ха.ха.ха тръгнали руските мизерници на Италия да помагат.ха.ха
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Матросовците да си пребират сганта и прогнилите пропагантчици например във МАКЕДОНИЯ че като гледам ще си останат пак само москалското княжество .Няма как да си оправат опустялата губерня
76
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МНЕНИЕИ аз не мога да разбера защо, защото Русия винаги е помагала на САЩ през вековете, когато най-много са имали нужда,пращат военни кораби за освобождението на САЩ от колониализма,дават им Аляска,за да е на САЩ,а не на Англия,ПСВ,ВСВ,винаги руснаци и американци са били на една и съща страна,Буш се разбираше също с тях,не знам от какъв зор се карат,но не ми харесва,че се карат,защото ние сме по средата и страдаме от това.
75
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 65 Хасан Корумоглу - А, бе ,момче, ти днес си се напасъл до ушите. Руският петрол си тече по тръбопроводите в Европа чак до Германия. В Европа не щат саудитски нефт, първо, защото нямат къде да го складират, второ, технологиите им са нагодени за руски нефт. Има нефтопровод и за Китай, а Китай излиза от кризата и увеличава поръчките. И Путин има даже повече от 500 млрд долара резерви, той е стар вълк и не прави нищо случайно
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
продължениеПропуснах също да кажа,че и от изпаренията на химикалите използвани при шистовия газ,въздуха също става токсичен и умират,флората и фауната,но вкл. и птици,бяха показали кадри в Тубата на масово измрелите риби и птици причинени от химикалите за шистовия газ,след това отрязаха тази част от документалния филм,за да не видят хората истинската картина,там,където се произвежда шистов газ остават едни огромни пустини отровена земя и вода завинаги.Това е ад,който трябва да спре,докато не е
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МНЕНИЕАми защото на медицински език се нарича "терминален стадии"
72
6
 
8
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Ееееее хубаво е,че сме далече от влиянието на такива комунистически бастиони като Китай и Русия:):):):)Едните от толкова голям просперитет вместо трюфели,стриди,омари ядат полусурови прилепи,плъхове,червеи,змии,котки,кучета,маймуни,цибетки,мравки,а другите вместо качествен алкохол пият одеколон,спирт и почистващи препарати за тоалетна:):):):)Голям късмет изкарахме Българите с ГЕРБ и Бойко:):):):)
71
5
 
2
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Защо навсякъде по Медиите на България и Бившите Съветски Републки се пише че Русия Умира ???
70
4
 
3
 
! Отговори
Хан Крум преди 3 години
До Анонимен 71Ами прочети нещо в руските и други чужди канали и че видиш къде се укрива дядя Вова - ако говориш някакъв чужд език различен от този във филиповци.