Стратегията на САЩ: Китай и Русия да нямат надмощие в Космоса

В документа се представя и възможност за ядрена атака
18 юни 2020 21:45, Елка Василева
107
Стратегията на САЩ: Китай и Русия да нямат надмощие в Космоса
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ искат да попречат на Китай и Русия да поемат контрола над космическото пространство около Земята и разчитат да намерят съюзници, за да го постигнат. Това се посочва в нова Стратегия за отбрана на Космоса, обявена от Пентагона, предаде Франс прес.

Стратегическият документ е първият, след като президентът Доналд Тръмп обяви създаването на новите Космически сили на САЩ през декември.

„Китай и Русия представляват най-голямата стратегическа заплаха заради разработката, тестването и разполагането на способности за противодействие в Космоса“, се посочва в несекретната част на стратегията. Според нея и двете страни правят космически оръжия с цел да ограничат военната ефективност на САЩ и техните съюзници и да поставят под въпрос свободата им на действие в Космоса.

Стратегията подчертава, че САЩ ще се стремят да запазят гражданското и военното си превъзходство в Космоса, в частност като защитят своите GPS сателити, от които зависят военните, но също така спешните служби, транспорта и дори финансовите услуги.

Но Китай и Русия разработват способности за кибератаки и за заглушаване на спътниците, които заплашват американските спътници, включително електромагнитни оръжия, сателити-убийци и противосателитни ракети, посочи директорът по космическите въпроси на Пентагона Стивън Китей.

Китай инвестира милиарди долари в Космоса и извежда много сателити в орбита. А през 2007 г. успешно тества ракета земя-въздух, поразила негов сателит, с което демонстрира способност да атакува сателити на чужди страни.

А Русия през 2017 г. изведе в орбита сателит, за който казва, че може да диагностицира проблемите в руски сателити, посочи Китей. Но този нов сателит не се е поместил оттогава и се намира обезпокояващо близко до американски сателит, добави той.

Русия освен това планирала да изпита по-късно тежката си ракета „Ангара“ и продължава разработката на нова междуконтинентална ракета – „Сармат“, за която президентът Путин каза през 2018 г., че може да преодолее отбраната на НАТО.

„Ние все още сме пред тях, но темпото, с което те развиват тези способности, представлява несъмнено риск за нас“, каза Китей. „Това са много сериозни заплахи“, добави той.

Заплаха, за която САЩ трябва да са подготвени

Според документа на Пентагона Китай и Русия гледат на достъпа до Космоса като на нещо важно за изпълнение на националните си и военни цели. И за двете страни Космосът бил от особено значение при една модерна война, а използването на космически оръжия - средство за намаляване на военната ефикасност на САЩ и на техните съюзници, както и на средство за спечелване на бъдещи войни.

В стратегията се представя и възможност за ядрена атака в Космоса. Въпреки че липсата на атмосфера ще попречи на всякакво изгаряне, детонацията на ядрено оръжие ще предизвика мощен електромагнитен заряд, който ще унищожи електронните вериги на всички сателити около нея.

„Това е заплаха, за която трябва да бъдем подготвени“, каза Китей.

Новата американска стратегия подчертава, че САЩ възнамеряват да „споделят тежестта със своите съюзници и партньори“, както и да се увеличи сътрудничеството с промишления сектор.

Най-близките съюзници на САЩ в областта на разузнаването - Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство, сътрудничат със САЩ от 2014 г. в рамките на Инициативата за междусъюзнически космически операции. Франция и Германия се присъединиха към тях през февруари, припомня БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
8
 
! Отговори
Не може да бъде! преди 3 години
Според признание на един от бившите шефове на NASA Бен Рич на прощалната вечер при пенсионирането му, Пентагонът притежава технология за пътуване до други звездни системи."Ние можем да заведем у дома им катастрофирали тук на Земята извънземни астронавти от други звездни системи и светове." Абсурдно е феодалните тиранични режими, врагове на Свободния свят, да застрашават с каквото и да било Космическа Америка.
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ бият ли се още за тоалетна хартия.
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато САЩ вземат надмощие над РФ - подкрепям Русия.Когато РФ вземе надмощие над САЩ - подкрепям САЩ.Аз съм паритет или равновесие между САЩ и РФ.И винаги срещу Китай!, не ща жълто-червен комунизъм!
24
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин сериозно се е уплашил от Старлинк на Мъск който всъщност обезсмисля всичките руски напъни по така нареченият суверенен интернет. Руснака обмисля 2 варианта как да се справи със ситуацията.Вариант 1: Забрана за продажба на всякакви устройства работещи с космически интернетВариант2: Заглушаване на космическия интернетВариант 2 изисква много средства и усилия такова нещо имаше по времето на комунизма когато заглушаваха радио Свободна Европа и Гласът на Америка.Засега остава Вариант 1.
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай е първата световна икономика.
22
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия винаги е била 50 години пред САЩ във високите технологии.
21
6
 
13
 
! Отговори
Стамат преди 3 години
Добре де, значи САЩ не искат Русия и Китай в космоса. А те пък що си мислят че някой иска САЩ да бъде хегемон в небето? Нещо много им лицемерна логиката. И защо трябва да им се противодейства, а не вземат да се дават пари за космически разработки и мисий до луната и Марс?
20
6
 
9
 
! Отговори
Между редовете преди 3 години
С две думи ... няколко милиарда трябва да "потънат" в секретни военни разработки за противодействие на несъществуваща заплаха от *** и жълтъци ....
19
0
 
14
 
! Отговори
И стратегията преди 3 години
На Китай и Русия е..... същата
18
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Технологичното бъдеще, (както и настояще:) принадлежи на САЩ, Германия и Япония. Някой по-долу беше написал - който не може да направи печка, не може да направи ракета.
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъск не може да бие Китай, китайците ще му откраднат технологиите и ще направят 100 000 ракети като на Мъск. САЩ са икономически труп пред Китай.
16
13
 
4
 
! Отговори
преди 3 години
Те нямат. И китайци и руснаци с повечето случаи копират това което се измисля в щатите. Сега чакаме китайско копие на ракетите на Мъск.
15
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те освен да се зъбят на САЩ нищо друго не могат да направят Китай и Русия. До там са я докарали работата че дори и да откраднат нещо от американците вече са неспособни да го разберат камо ли да направят същото.
14
4
 
5
 
! Отговори
грейдери преди 3 години
Илонка Масти...а,вярва ли някой а
13
5
 
9
 
! Отговори
смях преди 3 години
Мечтииии на кравите и телците
12
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъск закри руската космическа програма. За покойник се пише или хубаво, или нищо! В случая... нищо.
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ нямат никакви сателити във Космоса, сега като ни ваксинират със ваксината туй ще бъде вътре някакъв химикал и тъй ще ни хипнотизират и накарат да мислим, че имат бази на Марс и на Луната. После като повярваме Мъск ще ни вози на Марс - краварите си прибират парите, а отпътувалитеза Марс, Бог да ги прости.
10
5
 
12
 
! Отговори
противодействие а преди 3 години
А Русия и Китай,да попречат,краварите да нямат надмощие в космоса а ко ще кажете
9
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 6Много добре схващам приятелю. Но човек който не може да направи печка няма как да направи локомотив. Това искам да ви кажа за Китай и Русия.
8
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А снощи господин Макаров ни убеждаваше, че Русия държи на просперитета на Балканския полуостров. :) Предполагам както държеше и на мира в Чечня, и на мира в Сирия, и на просперитета на Крим, и на суверенитета на Украйна. Ако Щатите искат съюзници в овладяването на Космоса - аз съм им съюзник. :) Но държа да кажа, че съм на 50+ и че в банката имам горе-долу 50 Евро. Но ще им помагам с каквото мога. :) Ще им пея докато летят в Космоса. :)