Русия публикува невиждани досега кадри на взрива на Цар Бомба

Тази година се навършват 75 г. от старта на руската ядрена програма
26 авг 2020 18:12, Нели Христова
307

В края на 1961 година СССР детонира най-голямата ядрена бомба, която света някога е виждал. RDS-220 или Цар Бомба е водородна бомба, която избухва със силата на 50 млн. тона динамит. И до днес това е най-голямата експлозия в света, причинена от човек. А по случай 75-тата годишнина на ядрената индустрия в Русия "Росатом" публикува 40-минутно видео и разсекрети невиждани досега кадри от един от последните надземни ядрени тестове.

Разбира се, първите 30 минути от видеото, публикувано в YouTube, са чиста съветска пропаганда за пътя на бомбата - от нейното създаване до детонирането й. Близо 8 метра дълга и 2 метра висока, Цар Бомба била толкова голяма, че част от резервоарите за гориво са премахнати, спешно биват сменени пусковите електрически системи, премахнати са и стените на товарния отсек. Специално пригоденият ТУ-95 пуска 27-тонната бомба над остров Нова Земя в Арктическия океан. Тя избухва на 4 метра над земята.

Взривът е толкова силен, че застига самолета ТУ-95, който се намира на близо 120 км от мястото на експлозията. Той пропада във въздуха, но пилотът се съвзема и успява да спаси живота си. Ударната вълна е толкова мощна, че попречва на над петметровата огнена топка да докосне земята. Експлозията е видяна на 1000 км, а облакът във формата на гъба се издига на 67 км - седем пъти по-високо от връх Еверест. Хората в Норвегия и Финландия усещат ударната вълна, която на места чупи и прозорците.

Цар Бомба била невероятно смъртоностно оръжие и едно от последните ядрени оръжия тествани над земята. След това САЩ , Русия и Великобритания се договарят, че тестовете на подобни бомби ще се случват само под земя.

Кадрите от взрива на Цар Бомба е отрезвяващо припомняне за лудостта по време на Студената война, но и ни напомня, че сме забравили уроците на миналото. New START, договорът от ерата на Обама, който определя ограничения за броя на внедрените ядрени оръжия между САЩ и Русия, скоро ще изтече и няма изглед да бъде подновен. 

Съединените щати са разположили малки ядрени "тактически" оръжия на своите ядрени подводници, а Русия работи върху набор от нови ядрени оръжия.

Старата ядрена заплаха се завръща. Кадрите на Цар Бомба са напомняне какво означава това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 172Това е ясно, но то трябва и акъл, не става само със злоба.:))
137
2
 
4
 
! Отговори
Еколог преди 3 години
Колко риба са избили, за да си начеша някое болно диктаторче красотата!
136
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До нищо новоИскаш да кажеш, че Руснаците добре охраняват морската си граница, щото освен за това изброените за нищо не стават. Черно море е един гьол, в който нищо не се случва.
135
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ленд-лиза е само час от помощта. Още:- подводната война в Атлантика, която буквално "изцежда" немската промишленост. 300 подводници = 20танка = 6000 танка, и то само метал, а апаратура и цветни метали е отделно, т.е. тези 6К танка не отиват на Изток, а потъват в окена- войната в Африка и капитулацията на Италия отнемат ресурси на Г-я, вместо да ги прати на изток- бомб. над Г-я=нам колко си Хирошими/месец (има статистика)- войната с Япония слага точка на възм. последната да атакува СССР
134
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 161"Колко българи умряха в лагерите и без съд и присъда" - от 100 до 10 000 пъти по-малко отколкото евроатлантическата пропаганда лъже.
133
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Днес Путин действа с чайчета.
132
4
 
4
 
! Отговори
До нищо ново преди 3 години
Русия винаги ще доминира в Черно море. Положението сега: 6 чисто нови дизел-електрически подводници клас "Варшавянка - подобрена", шумът на които е равен на фоновия шум на морето, наречени от НАТО-овци "черни дупки". Въоръжени с крилати ракети "Калибр" и торпеди. Може би някои и с хиперзвукови "Циркон". Тежък крайцер "Москва".Нови есминци клас "Григорович". Скоростни кораби на въздушна възглавница "Бора" и "Самум" /105 км/час/, силно въоръжени. Ракетни катери клас "Буян" и други, с2-4 "Калибр".
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 170Продължавате да доказвате, че не можете да четете. :))) Никъде не съм написал "случайно".
130
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 162Отивали са по направление и случайно са пуснали бомби над Софето, по голяма глупост, дори гербер не може да измисли :)) Ако случайно имам направление да се из с е ра в нечии двор, но съм случил на твоя...хахаха :)
129
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
159 Това е факт, в допълнение- Хитлер се победи сам и то не при сталинград каквато е руската оплака, а връщайки Група армии Център- август 41 г които са на 200 км от мОСква...в югозападна посока да превземат....Киев с южната група армии! Това му коства месец и половина забавяне, и идването на " разпутицата" липса на ПЪТИЩА + ЛЕДЕН ДЪРЖД= " ПЪТИЩА- БЛАТА....нема мърдане а трябва да настъпват...
128
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може ли защитниците на Блатная да ми обяснят, защо са такива слуги на тая държава?Те не искат да имат нищо общо с нея в реалния живот освен умствено да са й роби.Тогава ЗАЩО?
127
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 60/163Не ти ли е идвало на ум, че абсолютно същото се отнася за някой, който е "учил в Москва или Ст.Петербург"?
126
3
 
5
 
! Отговори
До 60 преди 3 години
Що спориш с момчето. Явно е учило история в САЩ или ЮК. Там друго освен тяхното си плосто не съществува . Като преди това порядъчно е лъснато , разбира се
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 158"Няма как да объркат рафинериите в Румъния със София :))) Не ги изкарвай чак такива де били :)"Явно не можете да четете (което не ме изненадва).Никъде не съм написал, че са объркали рафинериите в Румъния със София. Написах, че София е бомбардирана от самолети които са отивали по направление или са се връщали от рафинериите.
124
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
153 Колко убиха руснаците и техните слуги след окупацията на 9.9.44 г? Колко българи умряха в лагерите и без съд и присъда от шпиц командите на руската " народна власт"? Тая статистика интересна ли ти е относно руските убийци и чий го дирят десетките паметници на окупаторите от русия в земята на жертвата?
123
0
 
1
 
! Отговори
До 91 преди 3 години
Брат тая ,,ценна информация" може би си взел от някой американски филм ...щото дори американците за собствена консумация не биха публикували такава глупост
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Х-р е разчитал само на блиц-криг до началото/средата на есента 41-ва, като под Москва окончателно се задъхва. След това няма абс. никакъв шанс да води война на изтощение с/у многократно превъзхождащия го потенциал на антихитлеристката коалиция.
121
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 160Няма как да объркат рафинериите в Румъния със София :))) Не ги изкарвай чак такива де били :)
120
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 158Бомбардировките над София дори не са били основна цел. Бомбардирано е от самолети по напрвление Плоещ, за румънските рафинерии. София е колатерална и като вражеска държава.
119
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може ли защитниците на Блатная да ми обяснят, защо са такива слуги на тая държава?Те не искат да имат нищо общо с нея в реалния живот освен умствено да са й роби.Въпросът е ЗАЩО?