Русия увеличава военното си присъствие в Далечния изток

Действието е в отговор на нарастващото напрежене в Азиатско-Тихоокеанския регион
18 сеп 2020 07:44, Ния Христова
26
Русия увеличава военното си присъствие в Далечния изток
Снимка: Pixabay

Русия обяви, че увеличава военното си присъствие в Далечния изток. Действието е в отговор на нарастващото напрежение в Азиатско-Тихоокеанския регион, заяви днес министърът на отбраната Сергей Шойгу, предадоха от Ройтерс, цитирани от БТА.

В изявление на сайта на военното ведомство Шойгу посочи още, че подкрепленията се изпращат заради напрежението в "източната стратегическа посока", визирайки пространството, което източната руска граница с Китай и по-широкия Азиатско-Тихоокеански район.
 
Шойгу не посочи конкретно какви са новите заплахи или къде точно отиват новите войски.
 
Той обеща 500 единици ново и модернизирано оборудване за региона, както и някои подобрения в Северния военноморски флот.
 
Александър Габуев, анализатор в московския център "Карнеги", от своя страна каза, че Русия иска да си осигури достатъчно военна мощ в район, където конфликтите може да се разрастнат, отбелязвайки повишен риск от военноморски сблъсък между САЩ и Китай.
 
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че притесненията на Русия в Далечния изток са съсредоточени около действията на сили, които не с аот региона, без да уточни за кои държави или конфликти става дума.
 
Песков подчерта още, че всички те не допринасят за стабилността на региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари