Стратегията на Путин за "дедоларизация" - залага на златото в резервите

Toва се случва на фона на влошаващите се отношения между Москва и Вашингтон
12 яну 2021 20:16, Петя Славова
75
Стратегията на Путин за "дедоларизация" - залага на златото в резервите
Снимка: Bloomberg/Chris Ratcliffe

Многогодишните усилия за намаляване на експозициите към американски активи за първи път увеличиха дела на златото в международните резерви на Русия, които са на обща стойност от 583 милиарда долара, съобщава Bloomberg.

Делът на златото в резервите на централната банка в края на юни 2020 г. възлиза на 23%, става ясно от доклад, публикуван в понеделник. Делът на доларовите активи се понижава до 22% спрямо над 40% през 2018 г.

Промяната е част от по-широка стратегия на президента Владимир Путин за "дедоларизация" на руската икономика и намаляване на уязвимостта ѝ към американски санкции на фона на влошаващите се отношения между Москва и Вашингтон. Златото сега има втори по големина дял в резервите на централната банка след еврото. Делът на юаните е около 12%, информира Bloombergtv.bg.

Увеличението на златните резерви на Русия беше последвано от 26-процентен ръст на цените на благородния метал между юни 2019 г. и юни 2020 г. Централната банка е закупила злато за 4,3 милиарда долара през периода, става ясно от доклада.

Русия похарчи над 40 милиарда долара за покупки на злато през последните пет години, което я прави най-големият купувач в света. Централната банка заяви, че е спряла да купува злато през първата половина на миналата година, след като цените на петрола се сринаха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Американците ни взеха златото след 1989 година уж за да го направят по техните стандарти на кюлчета, но златото така и не се върна в България.Колкото е вярно това, толкова да е здрав президента!
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 13*** изпляскан, какви тонове сътуваш ? 40 килограма са...!Тоновете заминаха по "стратегическа" линия....Към 30.11.2020 златния резерв на България е 1,3 милиона тройунции или 40.8ТОНА
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Заличават ниДо "демокрацията" държавният златен резерв на България е над 200 тона. Вчера излязоха официални данни от БНБ за 40 кг и 20-300 грама...Същност е допусната нарочна грешка, за вълнуване на добитъка и даване поле за изява на троловете като теб.Златния резерв на България не е 40кг и 200-300гр а 40ТОНА и 200-300килограма
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Златния резерв за Путин е 2200т, което е около 110 милиарда долара.С такива мижави средства каква дедоларизация ще прави само той си знае.Същински гений!Хахаха
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обръщайте доларите, еврото, златото, криптовалутата и всички видове акции в рубли, което винаги е било най-стабилната инвестиция на света още от времето на СеСеСеРе.
57
5
 
6
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
Фигурантът съветва всички да сменяме левовете си в рубли, защото Задунайската губерния България ще работи само с рубли.
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Залагай на рублите ,бе....Джуджи...
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61Някои още вярват в духове. А свещи палите ли им? Крипто яде злато! А какво ссерре?Вече се чудите на какво да се надявате! Да бяхте повярвали поне в юана. Не щете - прекалено комунистически е, че да му се надявате! Ех, мъчно ми е за вас!
54
2
 
9
 
! Отговори
Берлинер преди 3 години
Съвсем правилно, Анонимен 58. Ако не беше Путин, Крим щеше да бъде поредната американска база. Не си погасяват дълговете, но се разпростират из цял свят. Но прословутите самолетоносачи отдавна са уязвими и за секунди биха се превърнали в купчина старо желязо.
53
3
 
6
 
! Отговори
До анонимен 58 преди 3 години
Държави мразят... Егати инфантилния израз! Кой твори инфантилни фрази? Инфантилните човечета, разбира се!Ето какво, момченце: народите на Молдова, Грузия, Армения много добре знаят кой ги спаси от турския гнет, от избиване до крак! Беларус си е Русия, направиха я такава, за да бъде глас в ООН. Както и Украйна.В Украйна ЦРУ успя да устрои Майдана, фашистите се рамърдаха и виж докъде я докараха.Путин успя в последния момент да среже завоя и да не допусне янките да се наместят в Крим.Вой до небето
52
3
 
6
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Анонимен Печатарите на зелената хартия си мислят че планетата е тяхна и могат да ограбват природните богатства на другите държави без да им се търси сметка .Да ама не тяхната кражба свърши насреща си имат И Китай и Русия които няма да и позволят повече да доминират във света като го ограбват безмилостно .
51
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като крипто изяде златото, пак руснаците ще са прецакани.
50
9
 
6
 
! Отговори
Женя, гр. Мухосранск преди 3 години
Не знам тука в Мухосранск злато не сме виждали. На нас никой не ни обръща внимание. И досега акаме в дупки в земята както нашите дядовци и прадядовци.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 59: Липсват ти само едни двадесетина години, пропуснати да бъдат оползотворени в съприкосновение с образователната система. Затова пишеш глупости.
48
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коя република на Русия не се дърпа да се махне от матушката?Като се почне от 90та тодина - Балтийските държави 3 брояВсичките източно европейски държави, които на 2 пъти бяха окупирани от СССР и накрая най-после Ч. Армия се измете и сега не искат да чуят за РусияУкрайна, Грузия, Армения, Молдова,БеларусИ всичките те ли са много лоши, понеже мразят Русия?Само наще русофили много знаещите освен да плямпат друго не могат.Чий го диреше Русия в Афганистан?В Сирия?
47
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чебураха, пиздюльник ты и дети твои будут пизденышами!Значи Русия прави мръсно, а печатарите на зелена хартия какво правят? Русия и в най-тежките си години на ембарго купуваше десетки тонове злато, независимо, че е на второ място в света по добив, след КНР, като отвя Австралия като бръз влак малка гара. И защо ли? Предположенията започват да се сбъдват! Идват тежки дни за печатарите!
46
7
 
19
 
! Отговори
Берлинер преди 3 години
Правилно действа Путин. Ако доларът престане да бъде резервна валута, американците ще умрат от глад. Иначе сега целият свят им плаща "борчовете" ...
45
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е колос на глинени крака!Това още важи и днес!Жизнь или лайф!Всеки може да избере!
44
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БВП на САЩ и Русия е 25:1 в трилиони долари!Е коя международната валута?!Кой поръчва музиката?
43
8
 
15
 
! Отговори
Бях решил преди 3 години
да не се занимавам с такива като вас и да не си развалям настроинието, но като чета що глупости се пишат. Русия я оставете на мира, нещо яд или завист ви гони, че постоянно все нея декламирате. Тя малко, по малко си стъпва на краката, обаче виж ние, ние все по яко затъваме. Защо бяхте половин година на улицата да протестирате, щото е много готино и невероятно да живееш в България и само на хвърчащи листи да се водим, че сме държава от Европейски съюз или защото наистина е така ?