Рекорд! Русия арестува близо 3500 души на протестите за Навални

От Владивосток до Москва - протести имаше в 70 града в страната
Обновена: 24 яну 2021 11:12 | 24 яну 2021 07:00,
405
Рекорд! Русия арестува близо 3500 души на протестите за Навални
Снимка: БГНЕС

Според неправителствената организация ОВД-ИНФО има над 3450 арестувани след многохилядните протести в Русия. Според тях такива масови арести са категоричен рекорд, съобщава БНТ.

Вчера в подкрепа на задържания опозиционен лидер Алексей Навални излязоха в близо 70 града в страната - от Владивосток до Москва. Властите ги обявиха предварително за незаконни.

Още по темата

Сред арестуваните бе и съпругата на Навални. Юлия Навална беше освободена, без да й бъде съставен протокол, каза източник от полицията. Тя беше арестувана за участие в незаконна масова демонстрация на Пушкинския площад в центъра на руската столица.

САЩ осъдиха използваните от руските власти "брутални методи" срещу десетки хиляди участници в протеста в подкрепа на опозиционния лидер Алексей Навални, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"САЩ осъждат твърдо използването на брутални методи срещу протестиращи и журналисти този уикенд в градове из цяла Русия", се казва в изявление на новия говорител на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Навални беше задържан на летището, след като се завърна в родината си след лечение в Германия, където се лекува от отравяне с Новичок. Очаква го съдебно дело, което може да го остави в затвора за 3,5 години.

Не за първи път в Русия някои протести започнаха с нападения на полицията срещу демонстрантите. В Далечния изток най-многобройна беше акцията във Владивосток. Хората не се разколебаха да излязат, въпреки че термометрите показваха минус 14 градуса.

Най-многоброен беше протестът в центъра на Москва, където издигнаха лозунги "Свобода за Навални", "Аз не се боя" и "Не на диктатурата".

Агенция "Ройтерс" е преброила 40 000 участници и отбеляза, че властите съобщават за 4000. Още преди началото са задължани стотина души. Около Пушкинския площад са издигнати заграждения.

За да затруднят отразяването мобилните връзки са спрени. Излъчването на независимата телевизия "Дъжд" прекъсна, след като полицията изключи електричеството.

Руски медии съобщават за жесток побой над техни репортери. Пострадали са и много граждани.

"Не бива да се страхувате. Виждаме тази полиция - това означава, че хората в Кремъл се страхуват от народния гняв. Много се радвам, че излиза толкова голямо количество хора в цялата страна, във всички кътчета на родината ни", каза опозиционната активистка Любов Собол.

Докато полицаите и ОМОН-овците използваха палки, демонстрантите изразяваха гнева си с подръчни средства.

Събитията показват, че 10 години след сблъсъците на Блатния площад в Москва, Навални все още може да събира масови митинги, коментира Би Би Си. Забраната на властите и жестокостта на полицията вече не спира хората. Обявени са и нови протести за следващия уикенд.

Свободата на мирен протест трябва да бъде зачитана. Това написа в профила си в Туитър Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира казуса със задържането на руския опозиционен лидер:

“Това е вътрешен проблем на Русия. На г-н Навални трябва да се гарантират правата и честен съдебен процес. От там нататък зависи от съдебната система в Русия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
6
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КАК ГОТИНО ГИ МЛАТЯТ НЕ Е ИСТИНА!!!ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЖИВЕЕ В ПРЕДВЕРИЕТО НА АДА И ТРЯБВА ДА БЪДЕ ТРЕТИРАНО ПОДОБАВАЩО!!!
260
5
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
Хамерика трепери за платените навални хорица измамени сте от Навални.
259
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Създава се впечатление, че демократичния свят се вълнува само за съдбата на руснаците.Нито за генерал Сулеймани и иранския физик, брутално убити пред очите на целия свят, нито за Хашоги, убит и нарязан на парчета, нито за хората в Сирия, чиито глави рязаха пред камерите любимите на демократичния свят умерени терористи (списъкът е доста дълъг) демократичният свят прояви някаква загриженост.
258
3
 
14
 
! Отговори
Западна Демокрация преди 3 години
колко струва т.н. западна демокрация вече видяхме - Байден още държи 25 000 армия във Вашингтон за да се пази от народната любовПротестите срещу про-западната хунта на Тукквочча са популизъм, а когато Сорос плати на 10 000 Украйнски гастарбаитери да излезнат на протест в Москва - тода е демокрацияако хората знаеха какво ще стане преди 31 години -щяха да ви пребият с камъни !!!
257
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НПО-то май предварително се е приготвило да брои арестуваните и колкото повече са те, толкова по-добре за НПО-то.Планът беше Навални да бъде арестуван и този план не е на Русия, а на някой друг.
256
1
 
8
 
! Отговори
Бай Шиле преди 3 години
Ако Навални се изявяваше така в Турция какво ли щеше да го последва и щяхте ли да квичите така..?
255
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя като се е загрижала ЕС и герб ,що Меркел не ни даде поданство )
254
5
 
4
 
! Отговори
Миньорче преди 3 години
Путин бие яко като истински комунист а не е монахиня като наш Баце Боце !
253
6
 
4
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До АнонименНавални получава средства от запад и ги харчи в Русия а путинските олигарси изнасят пари на запад от Русия.
252
1
 
8
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
*** глави се интересуват колко хора протестират и колко хора са арестувани в Русия, САЩ и Бг. Нормалните хора се интересуват защо протестират и защо са арестувани.
251
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците защо не осъдят Нахални за дезинформация за двореца и други лъжи и т.н. , както и за уронване престижа на държавата,както и за получване на средства от чужди организации за антидържавна дейност?А на затворените ,да им се прожектира филм с разяснителен характер, даже може да им пуснат клипа, на който Коломойски извърши нахлуването в Одеса и избиването на хората там!
250
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3500 арестувани ,а колко убити?И колко убити имаше при щурма на Капитолия!И да не забравяме ,че Байдън се закле пред 200 000 знамена ,2 000 войници охрана и шепа представители на власта и слугинските медии.Щото са голяма демокрация и много го обичат нали?Призовавам оня ушатия да отговори дето цъка пенита пред Козяк
249
1
 
9
 
! Отговори
Ами преди 3 години
нали било много добре в русията Защо хората са по улицитеИзлезли са да си заработят грантовете от Соpoc и САЩ. В 12 милионна Москва са излезли 4000 души, т.е. 0,0003% от населението. Все едно в София да излязат 400 грантаджии и да кажат: Ние сме България. Ами не сте, тия предатели и майкопродавци и слуги на чуждестранни агенти не са Русия.
248
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера един американец на един форум беше много учуден как всички на протеста са с маски. По-късно един руснак му отговори:- "Ако сте влизали в болница в Русия или в Източна Европа, не една ами две маски ще носите"!
247
2
 
8
 
! Отговори
Анти преди 3 години
И всичко това заради един почти доказан опозиционер,дето го тровивиха пък той оживя,ходи на сводка при кака Меркел и се активира,да му се начудиш,ама Юесей ,ЕС единни за тоя червей дето използва малолетни.Ами то трябва малко доблест и морал,а тоя го няма!
246
2
 
8
 
! Отговори
САМО КАЗВАМ преди 3 години
ДО ПРАВОСЛАВНИЯ ПАТРИОТТУК ПРОТЕСТИРАЩИТЕ БИЕХА ПОЛИЦАЙТЕ , ТИ СИГУРНО СИ БИЛ ДРОГИРАН ТОГАВА , ЩОМ ГОВОРИШ ПРОСТОТИИ.....
245
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до нашите русофилски *** нали било много добре в русията Защо хората са по улиците Ти да видиш
244
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се казва полиция, а не като нашата. При протестите нашите стояха мирно и понасяха униженията на шепа мухльовци, които ги замеряха с яйца, домати, павета. Трябваше да има арести и после то се знае......озаптяване и опитомяване на "дивите зайци".
243
7
 
19
 
! Отговори
кво преди 3 години
"Протести и в България: "Свобода за Навални!", "Путин е убиец""а бре гледайте си собствените проблеми, що си ровите носовете къдет не ви е работата
242
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе кви арести на сороските слуги бе ! а бе бой до спуквнане и обратно