Навални към Путин от ареста: Това няма да продължи вечно!

Десетки негови съюзници също бяха задържани
29 яну 2021 11:58, Нели Христова
183
Навални към Путин от ареста: Това няма да продължи вечно!
Снимка: БГНЕС

"Ще го кажа още веднъж - няма да успеете да ни уплашите", заявява Алексей Навални от ареста, в който ще остане, докато започне делото срещу него. "Всъщност, ние сме мнозинство. Няма да успеете да изплашите милиони хора, които са били ограбени от властта."

Още по темата

Алексей Навални направи предизвикателно съобщение, докато се яви в съда чрез видеовръзка от затвора вчера, предупреждавайки Кремъл, че сега може да има силата да го окове, "но това няма да продължи вечно".

Облечен в синя качулка и седнал в малка гола стая с розови стени, опозиционният лидер обвини президента на Русия Владимир Путин, заявявайки, че наказателното производство срещу него е абсурдно.

"Това е демонстративно беззаконие, за да бъда уплашен заедно с всички останали", каза той и добави, че арестът му е организиран от "хората, които ограбват страната му от 20 години" и иска да покаже, че те са "собствениците" на Русия .

Съдът отказа искането на Навални да бъде пуснат под гаранция докато очаква изслушването си във вторник, на което условната му присъда от три години и половина за съмнителна измама може да бъде превърната в затвор.

Навални заяви, че неговите мъчители "не са собственици на страната и никога няма да бъдат, а десетки милиони хора са съгласни с него". Посочвайки охранителите до себе си, той добави: "Да, силата вече е на ваша страна и можете да поставите един човек до мен, втори човек и да ме оковаете в белезници, но това няма да продължи вечно."

Съюзниците на Навални са изправени пред юридическо нападение преди поредния протест, който ще се състои този уикенд. Леонид Волков, началникът на кабинета му, беше обвинен вчера, че е вербувал непълнолетни, за да присъстват на предишни демонстрации. Братът на Алексей Навални, 36-годишният Олег, неговият съюзник Любов Собол и неговият лекар Анастасия Василиева са в ареста по подозрение за нарушаване на антикоронавирусните правила.

Руският разследващ комитет твърди, че 40-годишният Волков, който се намира в чужбина, е използвал интернет, за да призове непълнолетните да участват в "незаконни действия", престъпление, за което може да получи присъда от три тодини затвор.

Във въпросното видео, публикувано в YouTube на 21 януари, Волков се аргументира, че уличните протести са единственият начин да принудят Кремъл да освободи  Навални. Той не споменава присъствието на непълнолетни. В ново видео вчера Волков отвърна, че именно Кремъл е практикувал "политическа педофилия", като е използвал деца като пионки за пропаганда на управляващата партия "Единна Русия".

Групата, обвинена в нарушаване на антикоронавирусните правила на 23 януари, може да получи две години затвор. Те са обвинени, че са свикали митинг от най-малко 500 души на площад Пушкин в Москва, включващ лица, които е трябвало да се самоизолират, създавайки по този начин "заплаха от масова инфекция".

32-годишната Мария Алехина от колектива на феминистки активистки Pussy Riot беше задържана по същото обвинение. Властите нахлуха и в наетия апартамент на Навални и съпругата му Юлия, която помоли служителите да изчакат, докато пристигне адвокатът ѝ. Те отказаха и разбиха вратата.

Прессекретарят на Навални, 31-годишната Кира Ярмиш и друг съюзник Георги Албуров, които бяха задържани по-рано, бяха изведени от ареста, за да присъстват при претърсванията в домовете им.

Василиева, която управлява независим лекарски профсъюз, беше похвалена в социалните мрежи, след като се появи видео, на което тя спокойно свири Бетовен на пианото в хола си, докато разследващите претърсват апартамента ѝ. Служител, участващ в претърсването,  прави опит да се обади на командира си, за да поиска допълнителни инструкции, когато Василиева отказа да влезе на разпит, но по погрешка се обажда на адвоката на лекаря. Адвокатът, преструвайки се на командир, нареди на екипа да се върне в базата. Служители се върнаха, за да задържат Василиева рано вчера.

Навални бе задържан на летище Внуково в Москва на 17 януари, след се върна от Германия, където през август успешно бе лекуван от нападението с "Новичок". Искането за промяна на присъдата му се основава на факта, че той е пропуснал срещи за условно освобождаване, докато се е възстановявал в Берлин от атаката. Той е изправен пред отделно разследване за измами заради твърденията, че е присвоил средства от фондацията си за борба с корупцията.

Той е задържан в столичния затвор Матросская Тишина, където Сергей Магнитски издъхва през 2009 г.

Протестите на 23 януари, призоваващи за освобождаването на Навални, бяха едни от най-големите несанкционирани митинги в постсъветската епоха. Според наблюдението на групата OVD-Info над 4000 души са били задържани в десетки руски градове. Около 1500 от тях в Москва. Повечето бяха освободени без наказание, но някои получиха глоби или кратки присъди. В ход са няколко разследвания за предполагаеми нападения срещу полицията.

Полицейски служител за борба с безредиците, който е заснет, как рита жена в стомаха, обаче не е обвинен. Жертвата, Маргарита Юдина на 54 години, казва, че полицаят я е посетил в болница с куп цветя и се е извинил, но тя иска да го види изправен пред съда.

Протестите бяха подсилени от ново разследване на FBK, което твърди, че Путин има дворец на стойност 1 милиард долара на брега на Черно море, държан за него от приятелски настроени бизнесмени и роднини, които действат като негов "портфейл".

Навални приключи своята реч заявявайки: "Няма да позволим шепа злодеи да наложат правилата си на нашата страна. Благодаря ви."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До наби ли си КОЧАНА?Що бе, тя и д-р Дариткова е завършила медицината в С. Петербург.
113
2
 
11
 
! Отговори
русия преди 3 години
СЛУГА НА ЗАПАДА...
112
0
 
6
 
! Отговори
наби ли си КОЧАНА? преди 3 години
Аааа,може и по дълго да продължи!Що вярва на комсомолка от ЩАЗИ дето Путин и е началник?
111
3
 
13
 
! Отговори
Белоруската гара преди 3 години
... не мина. Опозицията в Русия се опасяваше от неговите профашистки идеи и го отхвърли. Задграничните господари разбраха, че не така се дестабилизира Русия и залижиха на новите технологии. Интернет, блогер, оппозиционер, антисистемен играч. Да, ама не, това не е Бангладеш, Грузия или Мали, това е империя с традиции във властта!
110
6
 
19
 
! Отговори
Боби преди 3 години
И последно новината е от днес свежа свежа. "Двореца на Путин" е собственост на Милиардера Александър Пономоренко(Притежава акции от инфраструктурата на Пристанище Сакт Петербург)Обекта е купен в края на 2010г. и от тогава се строи с променливи темпове...Е това беше ТОЧКАТА в "разследването" на Навални.
109
4
 
13
 
! Отговори
Белоруската гара преди 3 години
Интересно!Защо българските журналисти (някои от тях) толкова се тревожат и постоянно ни осведомява за всяка реплика на Навални? Може би, защото и нашата журналистика е платена, а не решава сама какво е актуално и наистина важно за българите!?Навални, в началото на политическата си кариера е националист, с елементи на руски неонацизъм, бори се с хората от кавказките национални републики и гражданите на постсъветските централноазиатски републики, които са трудови мигранти в Русия. Номерът тогава
108
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това няма да продължи вечно! Естествено номера не мина и скоро комсомолеца Невални ще бъде забравен.
107
5
 
16
 
! Отговори
политик преди 3 години
До политикда се радва че не е в Китай щеше да загуби памет
106
6
 
15
 
! Отговори
политик преди 3 години
абе тоз нищо не работи ходи наляво надясно кой плаща масрафа и кой стои зад него -режисьорите на цветната революция и хората зад нея
105
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците го наричат "***"... :) Не е популярен изобщо. Не предлага нищо, единствената му задача е да плюе срещу Путин. Цялата му политическа позиция се изчерпва с една дума - антипутин. Западните го хранят, той за тях работи. Путин на тях много им пречи, ех тия руски богати ресурси... Елцин им ги даваше, а пък Путин не ще...
104
3
 
10
 
! Отговори
Насрални преди 3 години
Що така вече не се говори за беларуската гара?
103
8
 
28
 
! Отговори
Стилян преди 3 години
Путин бил диктатор. Е, диктатор е, яд ли ви е, че не иска да пусне западняците в Русия да я грабят и изпомпват природните й ресурси като в други държави. Затова народът е с него. Па вие си пишете каквото искате, не ми прпечи.
102
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я па това, мисли се за фактор. С цял свят му гледа сеира. Пионката си остава пионка в живота след като е решил да стане марионетка. Марионетката не става царица, а винаги се жертва или изолира.
101
2
 
6
 
! Отговори
Joro преди 3 години
Каролев плаче и той за това
100
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"След като единственото му провинение е ,че докато са го лекували не е ходил да се разписва 3 месеца, сега го държат НЕЗАКОННО И ЩЕ ГО СЪДЯТ."Явил ли се е? Не се е явил. Значи - за осъждане. Що не се е явил е претенция, която той може да опита да докаже. Да извади документи: "Отровиха ме с новичок, лекуваха ме в Германия". Ама германците такава бележка не дават, ни свидетелстват, защо ли? Щото цялата история е пyнтa-мара за ПР и никой лекар не си слага дипломата за на Навални цирковете!
99
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навални нещо взе да се издухва... циркове с новичок - не хванаха много дикиш, щото стане вече смешно(то с отрова за мишки по-лесно щяха да ги утрепят "жертвите на новичока"). Циркове с палати по морета - ни са на Путин, ни са палати. Црикове че политически го репресирали - ми той нарушил десет закона ей така на юруш и после вика "що *** биете".Голям актьор, че и нагъл. Предполагам че го държат жив само за да му се смеят и да увеличават вота за Путин, щото друго просто не се случва...
98
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като единственото му провинение е ,че докато са го лекували не е ходил да се разписва 3 месеца, сега го държат НЕЗАКОННО И ЩЕ ГО СЪДЯТ.Хитлер не може да му стъпи на малкия пръст на Путин.
97
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Путин какво толкова се чуди, а не прати заповед да му теглят куршума на Анални?С възрастта се е размекнало сърцето на Владимир..
96
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тия от пазарджишишката пандела го чакат за да го направят Aнaлни.
95
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Асан от Централния каза: Пратете Навални при нас, и ще го направим Надувални!