Експерт: Путин може да остане на власт, докато е жив или докато се откаже

Западът ще осъди ареста на Навални, но преки ефекти може и да няма
4 фев 2021 22:35, Нели Христова
63

Съдът в Москва реши, че Алексей Навални ще лежи в затвора близо три години. Последваха остри реакции от целия свят, България също осъди действията на Москва.

"Някакви преки ефекти не очаквам. ЕС показа, че Навални е важен за Брюксел. Важно е доколко ЕС ще демонстрира единство по казуса. Западноевропейските и американските лидери ще опитат да окажат натиск върху Русия. Твърде възможно е Путин да остане на власт, докато е жив или докато се откаже", каза историкът д-р Светослав Живков в предаването "Денят ON AIR".

Той добави, че в последните година и половина Навални обединява около себе си малобройната група на недоволните от режима в Русия. Според него в близко бъдеще Навални не го чака някаква положителна политическа кариера.

"Нормално е Западът да разчита на Навални и да се застъпва за него. Оценяваме Русия през нашата призма на европейци, а Русия е друг свят. Бедните райони в Русия са стриктно зад Путин. Въвеждането на санкции цели западните лидери да демонстрират пред своите общества, че стоят на страната на демокрацията", смята историкът.

По негово мнение ЕС и САЩ ще сближат своите позиции и ще има в някаква степен връщане на президентството на Обама.

"Ефектите от това ще са външнополитическото дискредитиране на Путин. В Русия няма достатъчния минимум гражданско общество, което да позволи смяна на властта по някакъв демократичен ред. Септември в Русия предстоят парламентарни избори, те са важни за легитимацията на режима. Путин ще направи всичко възможно в тези месеци да разедини опозицията, която е срещу неговата система. Мерките срещу Навални са част от тази игра", коментира д-р Светослав Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че Путин по този начин консолидира своя режим.

"На фона на Русия тези протести са адски малобройни. Протестират Москва и Санкт Петербург, това са двата града, които са най-добре икономически развити. Трудно тези протести могат да доведат до сериозна промяна. Русия няма значителна демократична традиция, кратките периоди на демокрация в Русия са били свързани с мизерия и разпад на държавността", отбеляза д-р Живков.

Според историка подобни режими, които са силно персонифицирани, обикновено колабират с много сериозно напрежение, понякога и с кръв.

"Недоволството, че Путин или негов близък има дворец, е сред малцина социално независими хора в Санкт Петербург или Москва. Хората в Русия реагират по различен начин, те не мислят като европейци. Евентуалното неслучване на "Северен поток" няма по никакъв начин да подрони авторитета на Путин в Русия, посочи Светослав Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
11
 
! Отговори
Тодор Грибнев преди 3 години
Светослав Живков е доносник от стар комунистически род!Баща му Мишо Комуниста и бил любовник на Цола Драгойчева
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Руското посолство в София: Гледайте си проблемите с демокрацията, а не се занимавайте с Навални"
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разговаряйте с хора от западни страни и ще видите,че ще ви кажат,че само преди 20години са живеели в пъти по добре.Европа наистина е в упадък.Въвеждане на еврото,ликвидиране на местните валути,населването с емигранти съсипва Запада.Русия става все пи добре и е трън в очите им.
45
4
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Елцин изигна Путин, а след това руснаците го избараха в избори. Путин не ги предаде. Той се оказа руски патриот и хората го оцениха. Смаза чеченските терористи. Не отстъпи от интересите на държавата и това също се оцени. На последните избори - 72 %. Кой може да се похвали с такъв резултат? Мразещите го проповядват някакми небивалици за авторитаризъм, а истината е, че всяка държава си има закони и който не ги спазва ще отговаря. Тези закони не се приемет в УСА нито ЕС, а в Русия.
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А може и докато не го тричат на площада пред Кремъл
43
4
 
6
 
! Отговори
Зевс гръмовержеца преди 3 години
Е Вовата не е бог олимпиец и все един ден ще си отиде. След него ще дойде някой като Хрушчов и ще го развенчае. После ще дойде друг който ще го реабилитира и на свой ред ще анатемоса другия... После ... И така до края на света.
42
23
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Путин е мразен от Запада, понеже направи Русия отново силна. И то в момент, в който Западът е в упадък или на пъткъм упадък.
41
17
 
10
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До 49 защо изброи само разликите и то както ти ги виждаш Рузвелт укрепи САЩ след голямата депресия Путин укрепи Русия след управлението на Елцин и двамата направиха държавите си непреодолим фактор и двамата се радват на подкрепата на народа си може би имат и други прилики но не ги познавам лично сигурно и двамата имат характер
40
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убеден съм, че двореца показан във филма не е на путин, така като и сараите на Росенец не са на доган. Партията на доган е проруска до мозъка на костите, от кой мислите се е учил онбашията?
39
9
 
19
 
! Отговори
До бб преди 3 години
Рузвелт има три мандата, времето през което е бил президент е наполовина на това, през което е бил президент путин досега. Рузвелт никога не е правил промени в конституцията за да остане на власт, също така никога не е управлявал САЩ в сянка като министър председател. Рузвелт никога не е предриемал законови промени за да унищожи опозицията в лицето на републиканската партия. Никога не е хвърлял опозиционери в затвора по скалъпени обвинения. Всякаква аналогия между Рузвелт и путин е нелепа!
38
5
 
4
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До 34 а властелинът на пръстена има повече гледания това правили го по достоверен и що мислиш че всички които са го гледали му вярват
37
2
 
3
 
! Отговори
Американ преди 3 години
До ббЧия история бе? Чърчил през войната е правил предимно глупости, нелепо е да се поддържа култ към него.
36
2
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
'Баси експертизата в тоя бе! Па то друга възможност има ли?
35
15
 
3
 
! Отговори
бб преди 3 години
Рузвелт беше президент ЧЕТИРИ поредни мандата,но това не дава повод да твърдим че по него време и сега САЩ са недемократична страна. Историята даде заслужена оценка на управлението на ЧЪРЧИЛ по време на ВСВ,но още на първите избори след края на войната точно англичаните не го избраха за следващ мандат премиер.Затова нека не се вторачваме толкова в градината на съседа.
34
4
 
4
 
! Отговори
Дима преди 3 години
Един шишко -бакшишко говори ......
33
1
 
9
 
! Отговори
мухххахаххаа преди 3 години
Един метеоролог едно врме така казваше: "Или ще вали, или няма да вали"...
32
3
 
3
 
! Отговори
Американ преди 3 години
До Анонимен 41:Ой,,,, па бългаарският да не е по-различен бре!?
31
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление руският народ не е свободолюбив народ.Руснаците обичат някой сатрап да ги мачка а те да го боготворят.
30
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С памперси като Брежнев!Изчезвай бе диктатор!
29
10
 
6
 
! Отговори
ТОДОР Ж ,,,,,,,,,в преди 3 години
ГОЛЯМ СИ ВОВАААААА!!!!!!!