Руската полиция задържа лидери на опозицията

Сред тях са политиците Владимир Кара-Мурза и Иля Яшин
13 мар 2021 18:42, Анисия Иванова
69
Руската полиция задържа лидери на опозицията
Снимка: БГНЕС

Руската полиция задържа днес около 200 души, включително няколко видни опозиционни фигури, на политическа среща в Москва, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на вътрешните работи.

Пресслужбата на ведомството съобщи пред ТАСС, че участниците са се събрали в хотел на "Измайловско шосе" в нарушение на противоепидемичните мерки.

Срещата, която било планирано да продължи два дни, имала за цел опозиционните политици да се запознаят един с друг и да си сътрудничат преди парламентарните избори в Русия след шест месеца, отбелязва ДПА. Опозицията иска да свали от власт дългогодишния президент Владимир Путин.

Десетки хора, включително журналисти, отразяващи събитието, бяха задържани в хотела, където се състоя срещата. Сред тях са опозиционният политик Владимир Кара-Мурза и активистът Алексей Пивоваров.

Полицията прекрати срещата само половин час след началото й, а впоследствие заяви, че става дума за организация, която е "нежелана в Русия".

Възможно да се има предвид организацията "Отворена Русия" на бившия олигарх Михаил Ходорковски, която преди няколко години беше обявена за "нежелана организация". Кара-Мурза е нейният координатор в Русия, отбелязва ДПА.
Асошиейтед прес посочва, че неправителствената организация е базирана във Вашингтон.

Руската опозиция много пъти е обвинявала силите за сигурност в нарушаване на свободата на събиране. Те са проваляли неведнъж опити на опозиционни политици да се съберат и организират, отбелязва ДПА.
Във форума, наречен "Обединени демократи", бе планирано да участват няколко видни опозиционни фигури, включително московският политик Иля Яшин.

Сред задържаните са Яшин, бившият кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман и Юлия Галямина, общинска съветничка в Москва, заяви неправителствената организация "ОВД-Инфо", цитирана от Асошиейтед прес. "Целта им беше да изплашат хората, за да не се занимават с политика", каза във видеоклип от полицейски бус опозиционерът Алексей Пивоваров - един от организаторите на срещата. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Защо? преди 3 години
Щом нарушават протиоепидемичните мерки е редно да понесат отговорност! В случая не са "опозиционери', а разпространители на смъртоносна заразна болест, при това умишлено! Такива хора, готови да убиват безразборно в името на това да окупират властта е к айни необходимо да бъдат преследвани от законната власт избрана от народа!
52
0
 
3
 
! Отговори
до61 преди 3 години
Ха, не видя ли че и по другите т.нар. "бели" държави похвата е същия за съжаление.
51
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57"Не полит.противници, а чуждестранни агенти!"Традиционен похват на Сталинизма е да обявява всеки, който е срещу режима за "враг на народа". "Чуждестранен агент" няма друга конотация. То е същото казано с други думи.В Русия цари Сталинизъм от най-брутален тип.Отровителя буквално ги върна 70 години назад.
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много радостна новина с сутрешното ми кафе ! Само пребиване и на колония в сибир на сороскитеГендар агенти
49
11
 
4
 
! Отговори
ТАКА ЩЕ БЪДЕ, преди 3 години
Докато Байдън не изправи кремълските джуджета пред Хагския трибунал, защото бъдещето не е на Навални, а на Велика Украйна /Старата България/.
48
3
 
9
 
! Отговори
Ахмед преди 3 години
Браво. Въобще да не го пускат.
47
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Русия окончателно се завърна към Сталинизма: вече политическите противници се преследват открито и брутално."Не полит.противници, а чуждестранни агенти!
46
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неправителствана организация, базирана във Вашингтон? Какво има да ги бави Путин? Ако имаше нещо подобно в САЩ, американците щяха да оревът целата Вселена
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сами не можем без ЕСЕС - по-малкото зло... Винаги сме били сателит на по-силните!
44
10
 
6
 
! Отговори
Сталин всегда живет! преди 3 години
До Анонимен38Он у тебе и во мне! - старата песен на нов глас! Далеч от СССР и по- близо до ЕС...
43
3
 
1
 
! Отговори
сами не можем без ЕС преди 3 години
До РеалистНито с тях нито без тях!
42
4
 
4
 
! Отговори
НЕ ПОЛИЦИЯ! преди 3 години
- А МИЛИЦИЯ..............
41
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мазепа"Опозицията искала да свали президента? Е това си е престъпление, трябва да се арестуват."Русофилите не правят разлика между "да свали" и да "победи на избори" каквито ще има след 6 месеца, но то е нормално. Когато си поддръжник на методите на КГБ, е нормално да си мислиш, че власт се взема само със сила!
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 46"Чудя се тогава ти къде ще си."На по-приятно място със сигурност.Това, което още не сте осъзнали е, че точно ПРОВАЛА на системата по която въздишате доведе НОВАТА система, в която няма да има място за това, по което въздишахте: безбрежно лентяйство на чужд гръб, така както сте свикнали, тъй че се МОЛЕТЕ да останем демокрация. Така поне ще можете да живуркате. Вярно, няма да ви уважават, но ще капе по нещо и за вас.
39
8
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До Анонимен 44 И сега благодариш ,че сме банановата република в ЕССР,с най голямата корупция ,престъпления , най бедната ,болна ,нещастна и най умиращата народност в света ,нали ?
38
5
 
14
 
! Отговори
Хе хе преди 3 години
До до 23 То щото, европейският народ не е зальохан и ги търпи ,затова ,,ЕС свободна зона за ЛГТБ,, и затова демократите редовно ги пребиват ,давят с кучета ,мачкат с коне,газ или направо си ги разстрелват ,особено в Париж .
37
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ги гледам руснаците и се благодаря, че ни се размина да станем 16та република както се натискаше Тодор Живков.
36
8
 
8
 
! Отговори
мазепа преди 3 години
Опозицията искала да свали президента? Е това си е престъпление, трябва да се арестуват.
35
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХахахахахахахахаАко някой ден мечтите на русофилите се сбъднат, те ще са първите, които ще се озоват на островите на Белене, защото новите им китайски господари хич не обичат такива, които плюят срещу режима или са напълно безполезни както са русофилите у нас.
34
5
 
18
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Да имаше начин copocоидите от БХК и други предателски организации само за 1 седмица да ги пратим за превъзпитание на остров Персин до град Белене и половината проблеми на държавата веднага щяха да изчезнат.Жалко, бе България няма нормално работеща правоохранителна система, като Русия.