Парламентът реши: Путин може да остане на власт още 2 мандата

Той има възможност да е президент до 2036 г.
24 мар 2021 17:45, Нели Христова
211
Парламентът реши: Путин може да остане на власт още 2 мандата
Снимка: БГНЕС

Руският парламент прие днес закон, който дава на Владимир Путин правото да се кандидатира за още два президентски мандата, предоставяйки му възможност потенциално да остане държавен глава до 2036 г., предаде Франс прес.

Нормативният акт има за цел да приведе "избирателното законодателство в съответствие с новите разпоредби на конституцията", пише на сайта на горната камара на руския парламент - Съвета на Федерацията. Той бе приет вследствие на конституционния референдум от лятото на миналата година, предаде БТА.

Противоречивите законови промени позволяват на 68-годишния руски президент да остане на власт, след като на теория би трябвало да се оттегли в края на настоящия си мандат през 2024 година.

Винаги ще съществува ограничението от два последователни мандата, но "това ограничение не важи за онези, които са заемали поста на държавен глава преди влизането в сила на промените в конституцията", пише в текста на закона, който на практика занулява мандатите на Владимир Путин.

Станал президент през 2000 г., Путин се оттегли в края на втория си мандат през 2008 г., тъй като нямаше право на трети последователен, а мястото му зае премиерът Дмитрий Медведев. След четири години като премиер Путин отново бе преизбран за президент през 2012 г., припомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бедна социалистическа България има лека и тежка промишленост, енергетика, селско стопанство, модерна и силна армия, най-доброто в света образование.От изброеното капиталистическа България сега няма нищо, но пък била по-богата.Ти да видиш!!!******************Затова държавата фалира 3 пъти!Затова селата и градчетата нямаха ток и вода, а канализация почнаха да правят след 1989.Затова учениците, студентите и войската прибираха реколтата почти без пари!Затова чакахме с години за дом! И т.н.
120
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пожизнен Президент на Русия е най-малкото, което могат да направят руския парламент и руския народ за Путин безспорно... след Горбачев и Елцин, надявам се и в БГ след Бойко да се появи някой като Путин или по-реално партия, която да вдигне БГ от последното място по бедност в ЕС на предпоследното поне, а ако НЕ да излиза от този ЕС и да си гледа националните интереси... когато е има интерес на Запад, когато на Изток!
119
1
 
15
 
! Отговори
Мумията преди 3 години
А защо не още 200 мандата?
118
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Владимир Занульоннъь ми прилича на убиец без душа....
117
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 142Винаги ме е забавлявало как русофилите си издавате ежедневието с тия реплики.
116
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 131Доста неща.:))
115
3
 
22
 
! Отговори
Диоген преди 3 години
Парадокс е ,че Байдън се спъна,а падна рублата!
114
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците винаги са били различни от останалия свят, не че и те не искат да са част от промивката, наследството и натиска на САЩ ги принуждава :)))
113
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цял свят им се смее на руснаците. Пълен цирк. Цирк на ***.
112
0
 
9
 
! Отговори
Stoedin преди 3 години
Малко са 2, поне 6-7 заслужава човекът!. Нищо чудно да ги изкара.
111
3
 
17
 
! Отговори
Х преди 3 години
Няма да може да се възползва завалията. Най-добре направо да го балсамират и да ляга да чичко Линин, който пусна по нанадолнището тази клета територия.
110
6
 
24
 
! Отговори
Да векува преди 3 години
За 20 години почти закопа Русия, до края на безкрайните си мандати все ще довърши някак започнатото велико дело.Дрогаре русофили и путинопоклонници, преди да започнете да мятате хайвер и да бълвате пяна, ето ви само един факт - над 60% от износа на Виетнам за Русия са машини и оборудване, а над 60% от износа на Русия за Виетнам са минерални и селскостопански суровини и храни. Кой е индустриалната сила и кой - суровинният придатък? И то в сравнение с Виетнам бе, дрогаре. Мале-е-е...
109
2
 
15
 
! Отговори
НЕЩАТА СА ПРОСТИ: преди 3 години
ПУТИН , КРЕПИ ВПК НА РУСИЯ ....ЗА ДА КРЕПИ И СЕБЕ СИ ВЪВ ВЛАСТТА!МОМЕНТА , В КОЙТО ДЖУДЖИ ИЗНЕВЕРИ НА ВПК....ПАДА ОТ ВЛАСТ!ВПК НА РУСИЯ , КОПАЕ ОБАЧЕ НЕЙНИЯ ГРОБ ....ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА ПЕЧЕЛИ САМО ОТ ОРЪЖИЯ И ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ!ОРЪЖИЯТА ВЕЧЕ НЕ СА ТОВА , КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА ОТ ВСИЧКИ.....И ВОЙНИТЕ СТАВАТ АБСУРДНИ!А , И ЗА ПОЛЕЗНИТЕ ИЗКОПАЕМИ СЕ ИСКАТ НОВИ ТЕХНОЛОГИИ....ЗА ДОБИВ И ПРЕРАБОТКА!ВИДЯ СЕ ВЕЧЕ , ЧЕ СВЕТА ИМА СЪВСЕМ ДРУГИ ИЗИСКВАНИЯ И ПРИОРИТЕТИ!РУСИЯ ИЗОСТАВА ЯКО.
108
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В руско селище 5 човека загинаха след пожар,причинен от телевизор!Такова безпаметно пиене, да умреш от телевизия..?!
107
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилите буквално нямат никакъв досег с реални неща от Русия.Тръгнали да обясняват за неща, които нито познават, нито ЩЕ познават. Даже и рускини не познават, щото нямат пари да отидат до морето.:)))))
106
10
 
3
 
! Отговори
до 121 преди 3 години
"Браво" на теб! "Изключително мъдро" изказване. Демонстрираш нагледен пример на малко Бойковче. Времето на такива като вас свършва!
105
3
 
19
 
! Отговори
Маг Минчо преди 3 години
Много ми хареса обяснението на Елвира Набиулина - шефката на руската Централна банка.Според нея голямата инфлация в Русия се дължала на това, че руснаците имали много пари???Сякаш слушах Румен Гечев през 1996-97 и шума на едни инфлационни милиони в джобовете ми....
104
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОкейАхахахахахахаа. Ама вие още се преструвате, че вярвате и на една дума на Путин ли?
103
10
 
6
 
! Отговори
Окей преди 3 години
68годишен + 2 мандата от по пет години всеки значи дом 78 години ще управлява , ми хубу поне си е сложил граница за разлика от Байдън.
102
12
 
4
 
! Отговори
БКП преди 3 години
Русия е велика.Ако на Инглесите или Янките има ембарго като русите.за седмица да са фалирали.