Притежава ли КГБ писма, които могат да сринат кралското семейство?

Колко назад се простират връзките на Уиндзор с нацистите?
8 апр 2021 22:24, Нели Христова
53
Притежава ли КГБ писма, които могат да сринат кралското семейство?
Снимка: БГНЕС

Преди години шпионинът Антъни Блънт дава на руските си колеги колекция от кралски писма, толкова компрометиращи, че може да се използва за изнудване на британското кралско семейство, твърди водеща фигура в КГБ.

Писмата, написани от чичовците на кралицата, херцозите на Уиндзор и Кент, до техните германски роднини,  показват дълбочината на техните нацистки симпатии. Те биха се оказала много неудобни за Великобритания, ако бяха видели бял свят през годините на Студената война.

Блънт, високо уважаван геодезист в двора на кралицата, беше публично обявен за шпионин през 1979 г.
Той винаги е настоявал, че информацията, която е предал на руснаците, е била "главно за немските разузнавателни служби".

Но документален филм на Channel 4 сега потвърждава, че Блънт е предал и копия от кореспонденцията на кралското семейство директно на КГБ. Вероятно Кремъл и до днес съхранява писмата.

Предателството беше разкрито от руския шпионски майстор Юрий Модин, бивш контролер на шпионския пръстен в Кеймбридж, който включва и Блънт.

Спомняйки си срещите си с Модин, писателят и историк Роланд Пери разказва: "Попитах го: "Бихте ли могли да изнудвате кралските особи? ", а той ми отговори: "Да. Да, можем да го направим, но не бихме".

Като далечен братовчед на кралицата майка, Блънт е бил доверен член на Домакинството след присъединяването си към двореца през 1945 г. Той също така е бил двоен агент и е шпионирал и за MI5.

След края на войната крал Джордж VI, бащата на кралицата, лично помолил Блънт, който говори немски, да придружи кралския библиотекар Оуен Морсхед на тайна мисия. Те имат задачата да извлекат близо 4000 писма, написани от кралица Виктория до дъщеря й императрица Виктория, които се съхраняват в бившия дом на последната - замъкът Фридрихсхоф, близо до Франкфурт - тогава окупиран от американците.

Другата кореспонденция, съхранявана в имота, включва писма между херцозите на Уиндзор и Кент и принц Филип Хесенски, внук на императрица Виктория, както и един от най-мощните аристократични поддръжници на Хитлер.

Кралят знаел, че в грешните ръце писмата могат да се окажат силно увреждащи за семейството. Принц Джордж, херцогът на Кент, загива при въздушна катастрофа през 1942 г.

Клайв Ървинг, автор на "Последната кралица" казва в документалния филм: "Чърчил подкрепи тази мисия, както и Джордж VI, защото и двамата разбраха заплахата, потенциално породена от знанието колко далеч назад тази симпатия към нацистите се простира в Кралското семейство. Ако това излезе наяве, монархията ще бъде много, много застрашена. Невероятното в това за мен е, че Антъни Блънт знае точно къде да отиде. Той назначава двама войници да влязат на мястото и да намерят тези документи."

Това, което кралят и Чърчил не биха могли да знаят, беше, че по това време Блънт вече е бил двоен агент и е шпионирал и за КГБ

Според документалния филм той микрофилмира писмата и ги изпраща в Москва в дипломатическа чанта.

Блънт е интервюиран 11 пъти от MI5 между 1951 и 1964 г., когато американското ФБР разкрива на британските си колеги, че са го идентифицирали като шпионин.

Но вместо да бъде изпратен в затвора, на двойния агент му е предложен имунитет както и възможност да продължи да работи в двореца. Той дори получава рицарско звание през 1956 г.  Едва през 1979 г., когато беше свален от Тачър, той загуби както работата си, така и званието си. 

Блънт умира през 1983 г. на 75-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама този материал от г-жа Христова ли е? Щом е така, значи не заслужава четене, и да не говорим дори за коментиране.
23
2
 
3
 
! Отговори
Перифразирам: преди 3 години
Закона за неизбежната самоотбрана - в България той гласи, че ако някой те нападне с нож, можеш да използваш самоотбрана с нож, ако някой почне да те стреля с огнестрелно оръжие имаш правото да извадиш своето и да го гръмнеш. Ако ти тръгне с нож, а ти го гръмнеш се води, че си превишил неизбежната самоотбрана и си виновен. Сега това е спорен текст ако са трима и са с ножове и налитат аз Ко правим? Да кажем наръгам единия с моя нож и другите ме наръгват в гръб. Или вадим нещо огнестрелно или газов
22
6
 
2
 
! Отговори
Вие не разбирате... преди 3 години
Аз твърдо вярвам в две неща - първата и втората поправка на конституцията на САЩ и въпреки, че това са техните, а не нашите поправки (ние нямаме такива) - Свобода от всяко подтисничество и робство и правото да носиш оръжие за да защитаваш свободата си. А когато врагът използва неконвенционални информационни оръжия като свещенниците можеш да им отвърнеш със същите според българския закон. Ако ги гръмнеш или заколиш е против закона (колко удобно за тях)
21
2
 
3
 
! Отговори
Още се чудя: преди 3 години
За тоя *** инжинерен похват включващ некъв пън, неква скала, неква тухла и некви дърво как да го кръстя. Не работи при берсекови състояния, само при хора извадени от равновесие и със скъсани нерви. Дървото е резерва ако с тухлата не улучиш! Много варианти има за наименование.ПСТ - звучи готино!
20
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20"Твърди водеща фигура в КГБ"Мхм, защо ли не ме учудва, че русофилчетата директно поемат твърденията на "водеща фигура от КГБ" като истина?
19
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи кралското семейство симпатизиращо на нацистите не е виновно. Виновни са пак руснаците, че не са ги изнудвали, а са се държали като джентълмени. Гадни руснаци!
18
6
 
4
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Ако не притежава , ще ги изфабрикува !
17
2
 
1
 
! Отговори
Вижте сега: преди 3 години
Има различни видове ***.та и обикновено именно тъпотата е пречка в тънкото изкуство да не се прецакват сам. Много хора твърдят, че няма полза от тъпотата, но ето ситуация - подивял дивак се е залетял към теб със страшен бяс , зад теб има много *** камик ( камък демек) една стъпка настрани в точния момент и дивака се центрира в скалътъ точно достатъчно да му се случи случка с тежък предмет в последствие!
16
8
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 14Другарю, тия неща можеш да ги разправяш на тролчетата дето са на по 30 и надолу годинки, не на тия, които сме го живяли това.
15
6
 
8
 
! Отговори
Симпатии преди 3 години
Към нацистките си роднини ....смях това за Сакскобургите ли се отнася!!!!
14
6
 
1
 
! Отговори
Аб Вгз преди 3 години
Ратайковски показа как кърми сина си Звездата е щастлива да е майка
13
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Глупости говориш, никога не са обиждали никоя държава през соца, камо ли да навредят на някоя държава, пропагандата и лъжите срещу източна Европа ,вкл. и Русия обаче са факт!Даже през соца никога не са разделяли Европа,учехме за целия континент и само добри неща, култура,география,икономика,полезни изкопаеми,климат за всяка държава,продаваха и литература на европейски класици,музика, пропагандата идва точно от обратна посока,от запад за изток,все ние сме им черни,вече стават банални!
12
16
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
"Да. Да, можем да го направим, но не бихме".\ТОВА е фразата, по която можете да разберете дали КГБ наистина има нещо.НЯМА нещо, което КГБ НЕ БИ направило, ако може да навреди на Запада.:)))))))
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тачер не е служила на Англия, тя е обучавана в школата на Фрийдман,която е крайно вредна за населението на която и да е държава и само нанася вреди, затова е била толкова кървава тиранка! Сваля го от поста и той умира,колко удобно!
10
8
 
21
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Не точно ако бяха американците досега да са ги изнудвали хиляди пъти.Между другото и те имат данни които редовно ги ползват за стотици държави.Докато руснаците имат данни ,забутват ги в някой архив и не ги ползват. За това е притеснението ,някъде в архива има данни и някой може да ги намери.Дори им се чудят на неефективното ползване на данни на руснаците.В това отношение са трудни за разбиране.
9
8
 
8
 
! Отговори
Бачкатор преди 3 години
Какво КГБ бе ало ? Има ФСБ, ГРУ и Росгвардия !!! Тия западняци съвсем изтрещяха !
8
5
 
1
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
..."veroiatno " Neli .....
7
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
браво на руснаците,могат да нацепят когото си поискат на тая планета
6
5
 
17
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Колко е кралско тва семейство, ако некви хартии са му проблемот
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако той е шпионирал срещу нацистите, а не срещу дъжавата си,какъв ви е проблема тогава?А Тачер освен да унищожава и създава безработица,не само Англия и гражданите на Англия,но и други държави и хора и е поддържала кървавия диктатор Пиночет, нищо полезно не е направила,спокойно може да я наречем кървавата лейди!