В отговор на Москва: Украйна изгони руския консул в Одеса

Той трябва да напусне до петък
27 апр 2021 19:02, Нели Христова
57
В отговор на Москва: Украйна изгони руския консул в Одеса
Снимка: БГНЕС

Украйна обяви днес за пресона нон грата руския консул в Одеса отговор на сходно решение на Москва. Това става в контекста на нараснало напрежение между Русия и Запада, довело до взаимно експулсиране на дипломати, предаде Франс прес.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко каза, че руският консул в Одеса трябва да напусне Украйна до края на петък. Вчера пък Русия обяви за персона нон грата украински дипломат, като му нареди да напусне страната преди петък и уточни, че тази мярка е свързана със съобщението от 19 април на Киев за експулсиране на руски дипломат на работа в украинската столица. Преди това Москва реши да експулсира пък украинския консул в Санкт Петербург. Той беше задържан за кратко на 17 април и обвинен, че се е опитал да се сдобие със секретни информации.

Новите експулсирания стават малко след като в края на миналата седмица Москва обяви, че изтегля военните, които участваха в учения в анексирания Крим и близо до границата в Украйна. Няколко западни столици освен това в последните седмици експулсираха руски дипломати на фона на обвинения в шпионаж, кибератаки или изборна намеса.

Същевременно украинската Служба за сигурност обяви, че е задържала местен гражданин по обвинения в планиране на кибератака по заповед на Русия срещу украински държавни институции, предаде Ройтерс. Атаката е трябвало да вземе на прицел централната и местни администрации и е трябвало да блокира работата на компютърни системи и на съоръжения от критично важна инфраструктура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
4
 
! Отговори
Смешници! преди 3 години
"Няколко западни столици освен това в последните седмици експулсираха руски дипломати на фона на обвинения в шпионаж, кибератаки или изборна намеса".Западът се гърчи безпомощно пред Русия!
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да се случи по-нататък, както и да го погледнем, практически Желязната завеса 2.0 вече е включена и спусната и просто няма да изчезне. Ще има още санкции. Всичко беше хвърлено на Мечката, за да не се стигне до гореща война. Ще бъде изключително забавно да се наблюдава как и чрез кои стъпки Вашингтон ще започне "деескалация и дипломатически процес" с Руската федерация.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да подхранват САЩ омразата към Русия в Прибалтика, те разбират, че в случай на сблъсък с руската армия войските на НАТО ще претърпят съкрушително поражение. Сувалкския коридор е единственият сухопътен коридор, през който войските на НАТО могат да подкрепят балтиийските.Русия ще завладее Прибалтика за по-малко от 100 часа. Това е по-бързо, отколкото НАТО може да отговори. Естония и Латвия ще бъдат превзети за36-60 часа от началото на операцията. Русия ще "удуши" атаката на НАТО по целия фронт, включително във въздушното и морското пространство със своите ракети.
15
1
 
2
 
! Отговори
s преди 3 години
До АнонименПо същото време България е била османска провинция
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-слабия руски политик от 100 години насам успя да превърне една съседска и приятелска държава в мощен противник.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия премести две армии, масивни артилерийски батареи и въздушно-десантни дивизии към границите на Донбас и към Крим - да не говорим за топ военноморски активи, преместени от Каспийско към Черно Море. НАТО дори не можеше да си мечтае да се конкурира с това. И Париж, и Берлин бяха ужасени от възможен сблъсък на Киев директно срещу Русия и лобираха яростно срещу това, заобикаляйки, както Европейския съюз, така и НАТО.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите участваха в убийства на руски граждани в Украйна, и със сигурност няма да им се размине.
11
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските складове спасяваха украинския народ от фашизма на Путин.Ако има някъде фашизъм това е РУСИЯ.
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът на Чехия заяви, че българската следа в скандала със складовете за боеприпаси е доказана. Българските складове в Чехия снабдяваха украинските фашисти с боеприпаси за да избиват руски граждани в Донецк и Луганск. Такива престъпления Русия не прощава.
9
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия най-вероятно ще включи България в списъка на наприятелските държави който се изготвя в момента и САЩ вече бяха обявени за такива. Но това не е проблем за България, можем да купуваме качествена американска шистова газ, а българите от Черноморския регион които се издържат от туризъм могат да ходят да мият улиците и да пpocтитуират в ЕС защото сега сме западняци европейци и можем да пътувама и да мием улиците и да пpocтитуираме свободно в ЕС.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия руски консули край нямат ли бе? От цял свят изгониха стотици, още има! И то не само в столиците, ами във всяко градче.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неизбежният край на Украйна!
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен5Не му се воюва, но ако го принудят...Лошото е, че ще го отнесем ние, дето винаги сме били на грешната страна...
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Оня с Двореца за 80 000 000 евра дали му се воюва?М?
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отиваме към война.Честито...
3
4
 
2
 
! Отговори
Днiпр преди 3 години
днаймося, браття, в цю лиху годину,Нехай ворог зна ми за Украну!
2
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия да анексира Одеса, защото в нашите учебници пише, че Ботев е учил в Русия, Одеса.Заради украинците няма да пренаписваме историята.
1
13
 
13
 
! Отговори
Мутри Вън преди 3 години
Всички ватенки да си:чемадан,вакзалМасква.