Осъдиха българин опитал да изнесе от САЩ технология за руска космическа програма

49-годишният Цветан Кънев получи присъда от 2 години затвор
22 май 2021 09:52, Ния Христова
84
Осъдиха българин опитал да изнесе от САЩ технология за руска космическа програма
Снимка: Pixabay
49-годишен българин от София, вчера беше осъден на 24 месеца затвор в САЩ за нарушение на закона за извънредните международни икономически пълномощия (IEEPA). Той се е опитал да изнесе контролирано електронно оборудване от САЩ за руската военна и космическа програма под фалшив предлог. Това съобщи на сайта си американското министерство на правосъдието.
 
Българинът Цветан Кънев се е признал за виновен за нарушаване на закона IEEPA през март 2021 г., предаде БТА.
 
Съдебни документи показват, че подсъдимият е направил запитване към производител в САЩ за покупка на радиационно закалени интегрални схеми, използвани в сателити. Тъй като тези схеми са технологии, контролирани според правилата на експортното управление, за тях са изисква лиценз от министерството на търговията на САЩ, за да бъдат изнесени за определени държави, включително Русия.
 
Подсъдимият Кънев казал на американския производител, че Българската академия на науките иска да закупи интегралните схеми, но производителят се осъмнил и се обърнал към агенти на американското министерство на вътрешната сигурност в Колорадо спрингс. Агенти под прикритие се свързали с подсъдимия и предложили да продадат контролираните части, които той търсел. При общуването си с Кънев те установили, че той смята да прехвърли стоката от България през Финландия до краен получател в Русия. След прехвърлянето на стоката във Финландия, подсъдимият смятал да я реекспортира в Русия като използва куфар, за да избегне документиране на крайния пункт.
 
Подсъдимият сам признал, че крайният получател на контролираната американска технология е руската военна и космическа програма. Подсъдимият участвал в две сделки с тайните агенти и по време на преговорите се признал за виновен пред тях. През октомври 2015 г. българинът превел на таен агент 234 938 долара за покупка на програмируеми мултичип модули с оперативна памет и драйвър. През декември 2015 г. подсъдимият превел на таен агент 122 323 долара за покупка на аналогово-цифров преобразувател.
 
Технологиите, които той търсел, са за приложение в космоса и се контролират от правила на американското министерство на търговията по съображения за национална сигурност, пише още в съобщението. Кънев признал пред агентите, че износът на тези технологии за Русия е незаконен по американското законодателство и структурирал плащанията така, че да избегне проверки от банковите власти. Попълвал фалшиви формуляри за крайни потребители и по този начин целял да заблуди митническите власти и насърчавал агентите да съставят допълнителни фалшиви документи. Българинът платил на агентите под прикритие допълнително 25 172 долара и 31 550 долара, за да ги компенсира за поемането на рискове и нарушаването на американското законодателство.
 
Всички средства, преведени от Кънев на тайните агенти, са били конфискувани в полза на американската държава. Подсъдимият е бил арестуван в Германия през януари 2020 г. и след това екстрадиран обратно в щата Колорадо.
 
"Тъй като американски производител е сигнализирал на правителството за подозрително чуждестранно запитване, прехвърлянето на американска технология към руската военна и космическа програма е осуетено, а този подсъдим беше изправен пред правосъдието", каза и.д. прокурор на Колорадо Мат Кирш. Магистратът посочва, че този вид публично-частно партньорство е ключов за защита на американската технология и национална сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали Русия беше много технологична бе ;)Тия за нищо не стават, само кражби и измами правят.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Производителят се Осъмнил"? Аз се Осъмнявам, че жунралистите на сайта са грамотни. Сериозно "О"съмнение.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26Само заблудени овце смятат че разпада на СССР е дело на Горбачов. Единствената и основна причина беше крайната технологична изостаналост на СССР вследствие на смъртта на пленените германски учени след края на войната от Сталин дължащи се на биологични причини. И сега Русия допилва различни оръжия от 80-те години разработвани в СССР. Днес изоставането на Русия като научен потенциал е многократно по-голямо и то беше компенсирано единствено с разрешения от запада внос на елементи
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БеКъПна систематаКореком корекция на комунизма
19
7
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 2 години
Веднага ти обяснявам - защото умните хора като Корольов и Яковлев се пропиха и измряха от инфаркти а с тях и технологиите им. Факт е че космическият кораб Союз, който е разработен в краят на 60-те за руската лунна програма още се експлоатира, американски ракети като Атлас летят с руски двигатели пак от тази програма а авангардът F-35 е базиран на Як-141.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
vzeli mu parite i 2 godini zatvor !!! NARUSHITELI SA AGENTITE?
17
2
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Пореден пример за абдикирала държава, предишни години частите за подобни проекти са се купували с държавна гаранция, сеа мосю Кънев сам е трябвало да се опрая :) Е опраил се е :)
16
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той президентът на натовската държава България шпионира за Русия, те с някакъв Цветан Кънев се занимават.
15
9
 
3
 
! Отговори
Интересен Факт преди 2 години
Неутронната бомба е разработена в края на 70-те от щатите главно за поразяване на електрониката на врага. Вярвало се е че взривена в близост до летящи самолети и ракети ще ги извади от строя, което ще доведе до падането им. Оказва се обаче че "изостаналата" електроника на руснаците, базирана на електронни лампи е устойчива на електромагнитни импулси и радиация и единствената електроника, която може да се порази е "напредналата" американска, базирана на полупроводникови елементи
14
10
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Абе кви шпиони, ето как изглежда картинката. От години БАН работи по проекти за МКС. Дори преди няколко години изпратиха в космосът уред който мери с голяма точност радиационния фон извън станцията. Очевидно човекът е работил за подобен проект и очевидно са му трябвали точно определени чипове, за негово съжаление, със специален режим на продажба. Решил е проблемът :) Дай ни далавери на нас :) И какво ами нищо - хванали са го, били са го и сеа няма чипове, няма проект, тъпотииия :)
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко му е на този!Дайте му 30 години затвор!
12
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 2 години
България е, но не и Русия. Прочете ли статията?
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност това беше основната дейност на тодорживковите "разузнавачи" по времето на президентите Картър и Рейгън, да вкарват забранени стоки за износ от САЩ за СССР. Тогава използваха канали през африкански държави за които нямаше забрана за износ. Въпреки всички усилия на ДС "разузнавачите" СССР се спомина. Интересното в случая е че този български шпионин в полза на Русия по онова време е бил в детската градина. Явно че нищо не е забравено и нищо ново не е научено.
10
15
 
2
 
! Отговори
Нали? преди 2 години
Хора, дето първи първи и единствени успяха да снимет повърхността на Венера и да запишат звук едва ли имат нужда от радиационно устойчи технологии. Апък американската правосъдна система е пословична в криминализиране на напълно невинни хора - гледайте филма "доносник" (Snitch) със Скалата, правен по действителен случай.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анал?изатор преди 2 години
От деиствията на Българина лъха голям професионализъм.Руснаците бая са го закусали,ако яакат кноухау от такива ***
8
0
 
7
 
! Отговори
Радиационно Закален преди 2 години
Ей тва ме хвърли в тъч, радиационно закален чип. Все бях чувал за радиационно устойчив (rad tolerant) и радиационно защитен (rad hardened) обаче тука четем за съвсем нова технология, която няма аналог и още не е изобретена!
7
3
 
6
 
! Отговори
!!!! преди 2 години
Я да пуснат добрия човек...............нищо лошо не е направил!!!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3И аз се питам къде са получили образование журналистите, но явно сме само двама, които се смущават от ортографията им. Все пак лексиката е до някъде разбираема и поносима и това е явно достатъчно условие да бъде човек на зоб тука!Аз мисля, че едно едноцифрено IQ е сериозна предпоставка за това призвание!
5
1
 
7
 
! Отговори
И аз преди 2 години
се Осъмних, че след София трябва да има запетая...
4
5
 
18
 
! Отговори
Ники преди 2 години
Стига бе руснаците изобщо нямата пръст в тая работа,както винаги.Пак са набедени несправедиво гореките те