Русия подари 30 танка Т-72 и 30 бронирани машини на Сърбия

Стойността на дарението е 75 милиона евро
25 май 2021 16:52, Елка Василева
310
Русия подари 30 танка Т-72 и 30 бронирани машини на Сърбия
Снимка: архив, БГНЕС

Русия предаде на Сърбия 30 танка T-72MС и 30 бронетранспортьора БРДМ-2MС на стойност 75 милиона евро, заяви сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович на церемония по прехвърляне на техника на територията на 3-та механизирана бригада на сръбските Сухопътни войски в Ниш.

На събитието в неделя присъстваха заместник-министърът на отбраната на Русия Николай Панков, руският посланик в Сърбия Александър Ботан-Харченко и висшето военно командване на сръбската армия, предаде БНР.

Още по темата

„Това е дарение от Руската федерация за сръбската армия на стойност 75 милиона евро, което се състои от 30 бронетранспортьора БРДМ-2MС и 30 модернизирани танка T-72MС, въз основа на споразумение между двамата президенти - Александър Вучич и ВладимирПутин, които в Сочи (4 декември 2019 г. – бел. ред.) се споразумяха за тази помощ. Много сме благодарни на Руската федерация, тъй като това е значително укрепване за сръбската армия, " каза Стефанович.

Той припомни, че през ноември 2020 г. първата партида техника е прехвърлена в Ниш - 11 танка Т-72 и 10 бронетранспортьора.

От 2018 г. до февруари 2020 г. Русия дари четири хеликоптера Ми-35М, шест изтребителя МиГ-29, 10 изтребителя БРДМ-2, три транспортни хеликоптера Ми-17В-5, както и зенитно-ракетни и оръдейни системи на Сърбия като военни техническа помощ.

При проведеното преди няколко дни тактическото учение „Съвместен отговор 2021“ на руски и сръбски специални части руският зам.-министър на отбраната Николай Панков отбеляза достигнатото високо ниво на сътрудничеството във военната сфера между Москва и Белград.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
3
 
16
 
! Отговори
Изводи преди 3 години
Този железор не трябва нито на руснаци нито на сърби.
198
10
 
10
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Имат се за много хитри сърбите, поклон на изток - мечти на запад, ама *** майтап не носят много. След некое време да не им задумкат оръжейните складове, а като ги полазат осморките на ГРУ-то нема да смеят гащите да си обуят от Новичок. Има да скитат за солидарност от ЕС.
197
7
 
8
 
! Отговори
Samo minavam преди 3 години
Които е била л кемаф, знае за какво става въпрос.Купчина желязо, капан за самоубийци
196
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези станаха за смях на целият свят.Скоро ще подарят на Миамнар и Венецуела и Т 55.А Куба си има още от Т 34 -ките.
195
6
 
16
 
! Отговори
Teo преди 3 години
Танка е морално остаряло въоръжение. За борба срвщу зле въоръжен противник или леко стрелково оръжие е ок, но до там. Дори и високотехнологичните Леопарди ядоха боя. По добре сърбите да им махат куполите на тия бракми и да ги ползват за влекачи. Хубава работа вършат. Иначе са клетка за самоубийци!
194
3
 
7
 
! Отговори
До 234 преди 3 години
Абе и аз така си мислех -само макетата са.Все пак благодарско ,че ме светна!Ми да ги пускаме в ЕС и после в НАТО.Та сръбете хептен ше се хапнат отзад.
193
2
 
8
 
! Отговори
До 232 преди 3 години
Добре,де заобиколена е от натовски страни.От КЪДЕ са преминали танковете тогава???
192
4
 
11
 
! Отговори
Направо знам как преди 3 години
До Анонимен......Пак питам :Откъде е преминал конвоят с тези таралясници!!+).???Военният министър да отговаря!!!Някой има,ли предположения?...... О-бяс-ня-вам!!! МК държи рекорд за най-дълбоко езеро на Балканите, Русия има Байкал, та, по изкопан от древните макЕдони канал между двете езера, лично Путин, с най-секретната руска подводница, модел 56г., ги е стоварил у Вардарско, оттам Сръбско. След което са си ударили по една бибитка - за вечна дружба.
191
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да не ревнува някой, че друг получава подаръци? всеки да си гледа интереса, не чуждата паница
190
2
 
4
 
! Отговори
храна за размисъл преди 3 години
Сърбите не че са за завиждане, но е интересно как получават стотици милиони подарък от Европа за пътища и инвестиции в технологии, обаче големия шум идва от 30 използвани танка, които никога няма да бъдат използвани и за цялото време на ютилизация ще носят разходи! Явно мача между Европа и Русия там все още се играе и никой не е победил. Защото ако Сърбия влезе в ЕС, на никой няма да му пука, че не е в НАТО, въпреки, че е заобиколена от всички страни от НАТО.
189
7
 
2
 
! Отговори
До 224 преди 3 години
Такава държава не може да победиш!
188
4
 
1
 
! Отговори
А на нас кой какво преди 3 години
ще подари ....
187
2
 
9
 
! Отговори
нваьх преди 3 години
75млн. е цената на скрап, за да ги вкарат в обръщение ще се изръсят с поне 500-600млн долара. Прилагат македонската схема, ама наобратно. Македонците получиха от сърбите 20хил. дози Спутник (+ уговорка за още 20хил.); наааакаха се от кеф и се наду..пиха на сърбите, освобождавайки ги от ТОЛ-такси за 2месеца, на стократно по - висока стойност. Хубаво, ама след седмица, хън-мън, отказаха вторите 20хил. дози. Така и сърбежитте ще стегнат за 2-3 години 10 танка и 2-3 самолета, другото на джелезо.
186
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак питам :Откъде е преминал конвоят с тези таралясници!!+).???Военният министър да отговаря!!!Някой има,ли предположения?
185
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо споменават колко е цената,след като ги подаряват?
184
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ги нарежат на скрап и те, като македонците с нашите.А кога наближи да ги приемат в ЕС, тогава и без друго.
183
5
 
14
 
! Отговори
Мужик преди 3 години
Съвременна Русия с едната ръка дава а с другата взима двойно! Олигарсите им са богати от взимане не от даване.
182
4
 
16
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
Държава, където минималната работна заплата е около 140? подарява военна техника на държава, където същата е двойно по-голяма...хм, странно, много странно!
181
15
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Русофилите и Русофобите са еднакво вредни за България . Русофилите няма да ги коментирам защото не са агресивни колкото русофобите. Последните са изключително про,сти поради тази причина са бедни работници на заплата които единствено заслужават да ги юркаш с тоягата по гърба. На тях искам да кажа ,че САЩ си гледат само и единствено интереса .Искат съюзници за да ги карат да гледат техния интерес .Изобщо не им пука за интересите на България или на която и да е друга членка на НАТО. Ама ИЗБОЩОО!!
180
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми гаврите за НАТО Россия има 15хилвди танка. Неблагодарни болгар. Ну, погодите. Братя серби дают вас по морду.