Кой е Роман Протасевич, момчето, след което тръгнаха беларуските изтребители?

Той искал да се върне в Беларус, след като Лукашенко напусне властта
26 май 2021 21:35, Нели Христова
159
Кой е Роман Протасевич, момчето, след което тръгнаха беларуските изтребители?
Снимка: БГНЕС

В интервю миналия ноември 26-годишният опозиционен журналист Роман Протасевич заяви, че не планира да прекара живота си в изгнание. "Ще се върна веднага в Беларус, ако безопасността ми бъде гарантирана", каза той. "Намерението ми е да се върна."

Извънредните обстоятелства при ареста на Протасевич предизвикаха международно възмущение, след като самолетът на Ryanair, на чийто борд се намира той, бе принуден да кацне в  Минск. Роман пътува от Гърция към Литва, където живее.

Приятелите му искрено отбелязаха, че гръмотевичният и публичен арест е в съответствие с неговата огромна кариера и личност. "Всичко, което прави, е силно", казва Николай Халезин, който го познава от десетилетие. "При мен дойде спецполицията и ме арестува. За Роман пратиха военен самолет. "

Халезин, съартистичният директор на Беларуския свободен театър, посочи другите постижения на Протасевич. Те включват работа като главен редактор на Nexta-Live, каналът в Telegram, който изигра ключова роля миналата година в организирането на протести срещу отмъстителния президент на Беларус Александър Лукашенко.

В своя връх Nexta имаше 2 милиона абонати, което го прави най-големият канал от този вид в Източна Европа. Протасевич беше ключът към успеха му. Противниците на Лукашенко, който фалшифицира резултата на президентските избори миналия август, можеха да качват видеоклипове анонимно, като по този начин избягваха интернет цензурата.

Протасевич започва с журналистиката рано - на 15-16 години. Той присъства и снима антиправителствени митинги и флашмобове. Едно от ранните му разследвания проследява как тайната полиция на Беларус - КГБ - набира журналисти. "Той е пълен с енергия. Той обича да говори директно", казва Халезин пред The Guardian. "Той е забавен, винаги е готов да се смее, да говори след работа за ситуацията.“

Протасевич винаги е бил ясен във възгледите си. "Той е човек, който винаги иска да бъде на първа линия", казва Франак Вячорка, старши помощник на лидера на опозицията Святлана Цихановская. "Той винаги поема рискове, участвал е във всеки протест, който се случваше“.

Вячорка добавя: "Той е активист, после стана журналист, но отново се превърна в активист. Той беше много добър в YouTube и в Telegram, защото знае какво очаква публиката, така че е страхотен в обяснението на сложни неща. Рома беше много критичен към Лукашенко. Решението на президента да принуди самолета да се отклони е лично отмъщение."

През 2019 г. Протесевич напуска Беларус заради натиск от властите. Той се обедини с 22-годишния основател на Nexta Сциапан Пуцила. Двамата работеха от офис във Варшава, Полша. Когато започна революцията от миналото лято, те разпространиха кадри от улични шествия и помогнаха да ги планират и координират.

Властите реагираха неистово. Съд обяви логото на Nexta за екстремистко. Протасевич - съприемник на наградата на Сахаров на Европейския парламент за свобода на мисълта - беше поставен в списък за наблюдение на терористи. Той е обвинен в организиране на масово безредие, нарушаване на обществения ред и подбуждане към социална омраза.

Преди осем месеца родителите му също напускат Беларус и заминават за Полша. Баща му Дмитрий каза, че не е непременно съгласен с мнението на сина си, но винаги го подкрепя: "Казах му: "Каквото и да правите, дори и да не го одобрявам, ще го приема. Ти избираш." Дмитрий е военнослужещ, но бе лишен от ранга си заради политическата позиция на Протасевич.

Миналата година Роман напусна Nexta и се присъедини към друг канал в Telegram, след като редакторът му беше арестуван и затворен. Раздялата с Пуцила беше по-скоро творческа, отколкото лична, казват приятели, тъй като Протасевич искал да се отдалечи от активизма и да премине към по-традиционен вид журналистика.

В интервюто си през ноември за канала Country-Life той каза, че превръщането на Беларус в демокрация ще отнеме време. Лукашенко може да избяга в Русия, предположи той, но ще остави след себе си КГБ и правоприлагащите органи, както и служители с траен "съветски манталитет".

"Беларус след Лукашенко се нуждае от спешна съдебна реформа, както и от свободни и честни избори, парламентарна система и преразглеждане на конституцията си", на мнение е Роман. Той не вижда себе си в политиката като бъдещ министър. Вместо това иска да продължи с медийната си дейност.

В неделя Протасевич пътуваше към Вилнюс с руската си приятелка, 23-годишната София Сапега, студентка в Литовския европейски хуманитарен университет. Двамата се познават от няколко години, а връзката им започва наскоро. Вилнюс е дом на Тихановска и фактическата столица на опозицията на Беларус.

"Драматичните събития в неделя не биха могли да бъдат предвидени, но той беше напълно наясно с опасността", казва Вячорка. "Всеки, който се присъедини към движението, който работи и като журналист в Nexta, знае риска, пред който е изправен. Това беше съзнателен избор. Знаеше какво прави и знаеше всички рискове. И дори обвинение в тероризъм не го спря. "

Съдбата на Протасевич сега е неясна. Вячорка добавя: "Измъчван е, сигурен съм в това и това признание, което видяхме, е резултат от това изтезание. Живеем в диктатурата на Оруел, в стил Сталин, която унищожава живота, за да позволи на върховния лидер да остане на власт. "

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано Господ помогне на момчето! Диктатурът даже няма доблестта да признае, че нарочно е приземил самолета. Лъже и маже най-нагло, отвратително.
83
4
 
8
 
! Отговори
До Спокоен преди 2 години
Признаваш че има общи мерки, като сравняваш свободата на словото в различните страни, но казваш "Има различни държави, със различни закони, правила и обичаи". Значи уважаваш мнението на онези без границите, дето нямат адрес нито са журналисти но правят класации, но не уважаваш установени международните правила норми на поведение.Демагогията ви е вродена на ***.Ако започнат вас да ви свалят от самолетите и да ви тикат по затвори дали пак ще сте на същото мнение?
82
4
 
17
 
! Отговори
Показно преди 2 години
С отвличането на самолета Лукашенко прави показно за назидание. Едва ли му е толкова трудно да премахне това хлапе тихомълком където и да е.
81
3
 
30
 
! Отговори
Трататата преди 2 години
Лукашенко вбеси световните господари, като не замрази икономиката на Беларус и не затвори хората заради вирОс. Ден и нощ добре платени НПО-та вият срещу него.
80
1
 
23
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Ако тоя Протасевич наистина е бил в Донбас, в батальона Азов, то не заслужава съжаление.
79
2
 
21
 
! Отговори
Даскал преди 2 години
Да не е фърчугал над Беларус. Нали е умен, гений започнал на 15-16 и узрял до народен водач на 26. Пък не може да съобрази такова просто нещо.
78
1
 
4
 
! Отговори
Пале преди 2 години
Дърлят крадците мръвки на палето и то не лае тях, а стопанина на дома.
77
2
 
23
 
! Отговори
Лука преди 2 години
Свобода за Джулиан Асанж!
76
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е Роман Протасевич? Национален предател и либерал, на който мястото му е в затвора!
75
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така както излиза този борец за демокрация е бил в про-фашисткият баталион "Азов" в Украйна и е вдигал дясна ръка за поздрав,но изглежда за неговите господари това са дребни неща.Въпросът е каква е целта на това политическо инжинерство и изграждането на нов борец за демокрация тип Навални,да се свали Лукашенко или да се направи още една малка война на Руската граница...
74
5
 
28
 
! Отговори
Неутрален преди 2 години
Пич, не става така бре. По едно време ти следях блога. Ама това с публикацията на адресите на училищата и имената на децата на служителите на службите ми дойде в повече. Честно, ако се беше появила заплаха за мое дете, досега да си мортос! Заклевам се! Идея си нямам защо още си жив!
73
4
 
22
 
! Отговори
Бай 100ян преди 2 години
Много ми е интересно ако Американците някога заловят Сноудън , дали Европа ще се обяви в негова защита.А спаред вас ако Руснаците се доберат до Склипал какво ще стане ?
72
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как точно като има "бомбена" заплаха се задържа журналист, при положение че е международен транзитен полет. Ако има бомба, то проверяваш и пускаш самолета с всички пътници. Гнусни, долни червени п.римати! Няма по-долни от комунистите...историята го е доказала!
71
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е Роман Протасевич? Този Бандеропидор е фашага от хохляцко нацистко поделение "АЗОВ"
70
30
 
10
 
! Отговори
Ант преди 2 години
Много глупави коментари на руски тролчета. половината вероятно пишат от западни страни. СВОБОДА ЗА ПРОТАСЕВИЧ!!!!
69
0
 
7
 
! Отговори
Хашоги 2 преди 2 години
Само да не влиза в посолството ,че от там цял няма да излезе
68
6
 
26
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Дайте по спокойно. Има различни държави, със различни закони, правила и обичаи. Още преди 2000 години са казали: "Когато си в Рим, прави като римляните". До преди 100 години в Папуа престъпниците са ставали блюдо, и то апетитно. Впрочем днес Папуа е преди България по свобода на словото. Идеята е, че не може да нарушаваш правилата на държавата и после да искаш някой да те спасява. Не се прави така. Този младеж що не построи църква в арабските емирства? Да види какво ще се случи.
67
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшивата загриженост на запада към Навални трая по-малко от месец преди да го изоставят като *** и да се прехвърлят на новата си циркова май.муна.
66
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е смешно как всички изведнъж започнаха да се правят на много загрижени за господин Никой само защото е бил арестуван от неудобна за някои хора власт.
65
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Съдбата на Протасевич сега е неясна. Вячорка добавя: "Измъчван е, сигурен съм в това и това признание, което видяхме, е резултат от това изтезание.".....................................Не се знае, може и да му харесва това, което му правят зад решетките.