С колосален бюджет: Русия подкопава доверието във ваксината на "Пфайзер"?

Ютубъри са получили предложение за големи суми пари
27 май 2021 22:00, Нели Христова
122
С колосален бюджет: Русия подкопава доверието във ваксината на "Пфайзер"?
Снимка: БГНЕС

Френски и германски ютубъри, блогъри и инфлуенсъри са получили предложения за спонсориране от предполагаема британска PR агенция с очевидни руски връзки, за да излъжат своите последователи, че ваксината на "Пфайзер" е отговорна за стотици смъртни случаи.

Fazze - "платформа за маркетинг на влиянието, свързваща блогъри и рекламодатели", твърди, че е базирана на улица Percy 5 в Лондон, но не е регистрирана там. Във вторник тя затвори уебсайта си и направи акаунта си в Instagram личен.

Агенцията се свърза с няколко френски здравни и научни ютубъри миналата седмица и ги моли, на лош английски, да "обяснят, че смъртността сред ваксинираните с "Пфайзер" е почти 3 пъти по-висока от ваксинираните от "АстраЗенека".

Казано е на инфлуенсърите да публикуват връзки в YouTube, Instagram или TikTok към репортажи в Le Monde, на Reddit и на уебсайта Ethical Hacker за изтекъл доклад, съдържащ данни, които уж обосновават твърдението.

Статията в Le Monde е за данни, за които се съобщава, че са откраднати от руски хакери от Европейската агенция по лекарствата и по-късно публикувани в Dark Web. Не съдържа информация за смъртността. Страниците на другите два сайта са изтрити.

Инфлуенсърите са помолени да кажат на своите абонати, че "основните медии игнорират тази тема", и да попитат: "Защо някои правителства активно купуват ваксината "Пфайзер", която е опасна за здравето на хората?"

Краткото изложение включваше и молби "да се държат така, сякаш имат страст и интерес към тази тема" и да избягват да използвате думите "реклама" или "спонсорирано" в публикации или видеоклипове, защото "материалът трябва да бъде представен като ваш собствен независим поглед".

Снимки на имейлите бяха публикувани в Twitter от Лео Грасет, популярен френски научен ютубър с близо 1,2 милиона абонати. Грасет заявява, че кампанията има "колосален бюджет", но агенцията отказва да идентифицира своя клиент. Той каза, че профилите в LinkedIn на предполагаемите служители на агенцията, които е успял да намери по-късно, са изчезнали, но не преди да забележи, че "всички там са работили в Русия".

Френският сайт за разследващи новини Numerama също публикува извлечения от борсите, включително увещанието на Fazze да "насърчава зрителите да правят свои собствени заключения, да се грижат за себе си и близките си".

Et Ça Se Dit Médecin, стажант в болница с повече от 85 000 последователи в Instagram, каза пред френския BFMTV, че му се предлагат 2050 евро за 30-секундно видео по темата в профила му.

Междувременно френският министър на здравеопазването Оливие Веран заяви пред BFMTV: "Не знам откъде идва това предложение за партньорство - Франция или от чужбина. Жалко е, опасно е, безотговорно и не работи."

Мирко Дрочман, германски ютубър с 1,5 милиона абонати, също публикува снимка на имейл с молба да участва в "информационна кампания" за "значителен брой смъртни случаи" след ваксинация с "Пфайзер".

"Моля, изпратете ни статистика за възрастта на вашите абонати и колко ще струва", завършва имейлът. Френският разследващ уебсайт Fact & Furious публикува писмо, в което описва бюджета на Fazze като "значителен", а таксата като "тарифата, която желаете".

Според LinkedIn ръководството на Fazze идва от Москва и е работило за агенция, за която се твърди, че е основана от руски предприемач.

Френските медии посочиха приликите между съобщението на Fazze и официалния акаунт в Twitter на руската ваксина "Спутник V" - вирусна векторна ваксина, подобна на "АстраЗенека" - която многократно твърди, че "данните от реалния свят" показват, че те са "по-безопасни и по-ефективни" от иРНК ваксините.

Проучване от ЕС миналия месец обвини руски и китайски медии във "финансирана от държавата дезинформация", насочена към посяване на недоверие към западните ваксини чрез сензация на опасенията за безопасност, създаване на "необосновани връзки между препаратите и смъртните случаи в Европа" и насърчаване на руските и китайските ваксини като по-добри

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Прав си . Но няма лекарство без поне една страница странични и всякакви действия . Айде да не пием антибиотици , че ще си унищожим вагиналната и чревната флора. Ей *** народ , много четене трябва .
34
2
 
7
 
! Отговори
41724 преди 2 години
Месеци наред наблюдаваме такава кампания срещу руската ваксина Спутник. При това я водят официални институции. По-рано четох, че кампанията срещу Пфайзер я води Астразенека. Явно с известно закъснение са се усетили, че е по-ефектно да вкарат руска следа. Противно е, защото фармацевтиката богатее на наш гръб. Войната между производителите на ваксини е за пазари и печалби. А през това време хора умират.
33
1
 
8
 
! Отговори
Свободен човек преди 2 години
Оставете хората да решат искат ли, не искат ли ваксини и ако искат, да си изберат сами какви!А най-добре е, всеки да си ги купува от аптеката като грипните, вместо да създаваме милиардери с пари от нашите данъци. Свободната воля е всичко. Няма ли свободна воля, защо ми е такъв свят? Ще го разруша и съградя наново, или поне ще се боря за това.
32
1
 
3
 
! Отговори
Пак по Борисовски 2 преди 2 години
Тия , щом дори и арабските маски НЕ искат да махнат, не знам какво ще променят , ако вземат властта !! Всички араби и ол.игоф.рени с маски, ВЪН от парламента !!!
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българин ... Какво "пълно одобрение" като тестовият период приключва на 31 януари 2023 г.? А прочете ли кои държави ИЗОБЩО не са се спогодили с фацър? Интересно е да се види... И да прочетеш защо е така.
30
2
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Ора, вие английски знаете ли? Щото чета в сайта на Уикипедия информация само на английски език. На български я няма. А информацията е... да не кажем обезпокоителна, но със сигурност не е това, което ни се поднася тук в България. Та значи на въпроса: Кои са държавите, в които е издадено пълно разрешение за употреба на ваксината на Пфайзер конкретно? Ами... това са: Саудитска Арабия, Бразилия и Австралия. В останалите е само за спешна употреба!
29
2
 
11
 
! Отговори
Илюминат Иванов преди 2 години
Значи тези искат да платят на инфлуенсърите, за да "обяснят, че смъртността сред ваксинираните с "Пфайзер" е почти 3 пъти по-висока от ваксинираните от "АстраЗенека".Не е ли логично да се потърси връзка с АстраЗенека, а не с Русия, Марс и илюминатите???? Русия ще дава пари, за да оправя имиджа на АстраЗенека. Не виждам логиката.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре. Повярвахме. 2050 евро за клип. Аз мога да ги извадя. И защо точно 2050? Защо не 3000 евро? Това не са много пари. Meжду другото, сайтът на Fazze си работи.
27
1
 
4
 
! Отговори
Тва преди 2 години
До Анонимене много добре щот кат ритнеш камбаната, един *** по-малко ще трови нета
26
8
 
4
 
! Отговори
Switzerland преди 2 години
Тъпите всезнайковци как ще обяснят , че до днес са имунизирани с първа доза 4 830 495 граждани и резиденти в Швейцария. Или може би и швйцарците са *** и прости , че вече са ваксинираки 43.54% от населението. И моля ,, минусите ,, да са аргументирани.:)))))
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая статия не прави ли същото като онова, в което обвиняват руснаците?И от изток, и от запад - все дезинформация и пропаганда.
24
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** ме кефи :D Мине ли се 20:00 почва с големия черпак антируските бълвочи и фейкове.
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вицът на годината! :D Тези ватенки съвсем откачиха...
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова хубава ваксина, и ежеминутно се пускат по 10 страници дописки да обясняват колко е прекрасна и ефикасна и безвредна, и кеф ти бири, кеф ти понички, лотарии за боцнатите, и всеки критик се трие от фесбук и твитър, и все пак някак тия злокобни антивацъри успяват да промият мозъка на милиони и да прецакат кампанията, само с лъжите си от някакви жълти сайтове. А сега мистерия? Това са някакви мегаумове явно. Щом успяват да преодолеят рекламната и пропагандната кампания на мегафарма.
21
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На западняците нещо като не им върви или не им се удава все Русия им е виновна!
20
3
 
7
 
! Отговори
Ех, преди 2 години
имаше една приказка за нещо криво и за Космоса...
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ... - Знаеш ли какво е VAERS? Погледнал ли си количеството тежки реакции и смъртни случаи, просто за информация?
18
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ,а световните елити с милиарди бюджет и не могат да на карат хората да вярват в лъжи и манипулации.А ю-тубърите с малко левчета и евро разкриват истината и отварят очите на скотонаселението.Правете си изводи!И за протокола НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ!
17
9
 
5
 
! Отговори
хаха преди 2 години
До КойчоАйде стига ги говори тези лъжи де. И 50000 може да напишеш че са умрели от ваксини, като не е вярно само се излагаш...
16
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безсрамна е антиваксърската пропаганда, ето преди няколко дни платиха на актрисата Стефани Дюбоа да умре след ваксинация, само и само да подкопаят доверието.