Русия използва войната в Украйна, за да усъвършенства киберсилата си срещу Запада

Защитата на киберсигурността на Украйна е осеяна с недостатъци
15 юли 2021 22:00, Нели Христова
51
Русия използва войната в Украйна, за да усъвършенства киберсилата си срещу Запада
Снимка: БГНЕС

Кремъл използва Украйна като шаблон за кибервойна срещу Запада. На това мнение е водещият хакер в страната, изказано пред The ​​Times.

43-годишеният Андрей Баранович, IT експерт от Донецк, който е по-известен с псевдонима си Шон Таунсенд, заяви, че Русия е предприела многократни кибератаки срещу Украйна в опит да дестабилизира страната.

Мащабът и интензивността на по-големите инциденти предизвикват тревога сред командирите на НАТО и западните правителства, които се страхуват, че подобни атаки ще бъдат насочени и към тях. Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Русия, че ще се сблъска с ответни мерки, ако атаките с рансъмуер продължат срещу Запада.

Баранович предупреди, че защитата на киберсигурността на Украйна е осеяна с недостатъци, които оставят страната уязвима.

Той казва, че се е обучил за хакер през 2014 г., решен да проникне в руските институции в отмъщение за анексирането на Крим. Анексията се превърна в недекларирана война, която уби повече от 13 000 души в Източна Украйна и бързо стана причината за влошаването на отношенията между Русия и Запада.

Баранович е възхваляван за хакерските си операции срещу руснаците, но по-късно разкри дупки в способността на Украйна да защитава собствената си сигурност.

Смята се, че Русия е стояла зад кибератака срещу украинските правителствени институции миналата седмица, която събори сайтове, принадлежащи на президента и службите за сигурност. Второ нападение бе насочено към уебсайта на украинския флот, разпространявайки твърдения за многонационалните военни учения "Бриз" с участието на кораби на НАТО в Черно море.

Кремъл има дълга история на сложни и опустошителни хакове, включително най-големият в историята - атаката през 2017 г. срещу банките в Украйна, която им струва около 10 милиарда долара, според Белия дом.

Хакерите проникват и в избирателната комисия на Украйна и деактивират части от нейната мрежа три дни преди президентските избори през май 2014 г. На следващата година руснаците използват т. нар. зловреден софтуер BlackEnergy, за да унищожат части от украинската енергийна мрежа. Получените затъмнения бяха първата известна успешна кибератака на енергийна компания в такъв мащаб и засегнаха повече от 230 000 души.

През 2017 г. системите за мониторинг в затворената атомна електроцентрала в Чернобил бяха разбити от хак.

Кремъл заяви, че експанзията на НАТО в бивши съветски държави като Украйна представлява заплаха за националната сигурност и непрекъснато се опитва да подкопае съседа си с помощта на "хибридна война". Тази фраза се използва от военните за описване на многостепенен подход към конфликта, включващ операции по дезинформация и кибератаки, както и военен натиск.

Баранович е похвален за участието си като доброволец в колектива на Украинския кибер алианс, който нахлу в руските системи за данни, извличайки имейли и документи, за които се твърди, че са извадени от входящата поща на Владислав Сурков, "сивият кардинал" на Путин и негов главен помощник. Изглежда, че имейлите разкриват подробности около плановете за отнемане на Крим от Украйна и за разпалване на сепаратистки вълнения в източните Донецк и Луганск.

"Шон Таунсенд" за първи път изпъква на видно място през 2014 г., когато съосновава групата RUH8, за да изрази отвращението си от Русия, след като сепаратистите, подкрепяни от Кремъл, превзеха родния му град Донецк, в източната част на страната . "Украйна изобщо нямаше киберпознание през 2014 г.", казва той пред The Sunday Times. "Страната ни беше атакувана от военни и от хакери, затова реших да й помогна да се пребори с руснаците, като ги хакна обратно“.

RUH8 стана част от "хактивистки" колектив, който наруши системите за данни на руските военни части, разузнавателните служби, регионалните правителства и горната камара на руския парламент в поредица от атаки. В един момент Баранович успя да проникне в сигурните системи за данни на 58-а армия на Русия.

През 2018 г. Баранович и RUH8 започнаха тестване на информационната сигурност на правителството на Киев. "Имахме достъп до компютрите на министерствата, отговарящи за правосъдието и здравето, без да използваме специални инструменти. Дори открихме, че атомните централи са уязвими."

Той настоя, че отношенията между украинския кибер алианс и украинските служби за сигурност са били неформални. "Ако имаме нещо, което наистина представлява интерес, ние го предоставяме на нашите специални служби за сигурност, тези, на които имаме доверие", каза той. "Но нямаше официална връзка или членство."

Кибершпионажът, добави той, е "изключително ефективен" инструмент. "Не струва почти нищо. Ако трябваше да научи нещо по време на Студената война, държавата е трябвало да инвестира огромно количество пари, обучение, опит и време. Сега можете да намерите кибер търговец, който може да проникне в имейл система за вас за 100 долара."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
До Анонимен 22 Кога НАТО са нямали успех Това пияните *** дето ги трепят по пущинаците из Сирия
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските бокл уци пак захапали форума на Днес. Хапнете си борж и се успокойте от репки
17
4
 
7
 
! Отговори
izh преди 2 години
E просто в пъзела нашата Фуражка е по напред в класацията, и то не за друго ами ние сме си платили по отрано достъпа до по цивилизования свят. Но при едно диктаторско управление и мафийно харчене на държавен ресурс съветски еничари винаги ще се намерят, а и природните суровини Европа ги плаща не с рубли
16
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво цели Запада, но за 10 години превърнаха Русия в страшилище във военно отношение. Ако са планирали военен сблъсък отдавна изтърваха момента. Освен, че във военно отношение вече може би е по напред от САЩ , самата изолация и нападки направиха руснаците единни. Те имат какво да защитават, натовските войски няма да знаят за какво се бият и при първи неуспех ще бъдат разгромени.
15
11
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 години
до: номер 17 (Край)До: номер 17 (Край) Не е точно така. Тоест, обикновените руснаци нямат желание да се бият с обикновените украинци. Но Путин, и такива кято Путин, неговото обкръжение, искат да се бият! Така навремето, когато СССР води война с Финландия научих, че един съветски генерал се е бил срещу финлански полк на който командирът му, финландски полковник, е бил син на съветския генерал!!! Тоест бащата се е бил срещу сина!!! Съжалявам, чв не им запомних имената. Но е истина, доказан исторически факт!!!
14
4
 
9
 
! Отговори
Отличен пример преди 2 години
За копирайтинг. Авторът е взел поне 50 хил долара от продажбата на статията.
13
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна е под пълен контрол на САЩ както България. Байдън и сина му откраднаха милиарди от Украйна.
12
5
 
17
 
! Отговори
Край преди 2 години
Според тия писания едва ли не на руснаците им е много хубаво да се бият с украинцитеТова е като ние да се бием с македонците -братоубийствена гаднавойна разпалена от чужди сили които с Кеф гледат как се убиват братя
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че РъБъ е от Изтока
10
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западните лигльовци, ако не престанат да дразнят Путин може да изпробва новите си ракети въру тях знае ли човек.
9
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Укрите са едни безгръбнечни, които са готови да си пъхнат главите в лапите на мечката. Украйна понастоящем е доминион на САЩ.
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-лошият кошмар на Украйна се сбъдна. Завършено е полагането на тръби на първото разклонение на газопровода "Северен поток 2". Това означава, че след изпитания първият руски газ ще отиде в Европа през него и това може да се случи още през август.
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин предупреди западните партньори, че Русия смята Украйна за част от руския свят, и западните партньори трябва да се съобразяват с този факт.
6
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ще живеят в дупки в земята. Ще забравят за всякакъв лукс, телевизори, мебели и книги. Жените и децата ще работят по 18 часа на ден, всеки ден, в оръжейните фабрики. А мъжете ще гинат по далечния фронт в чужбина". Русия храни целия свят, Русия е най-големият износител на пшеница. Русия има изобилие от енергия за битови нужди. Русия може да унищожи САЩ, ЕС и НАТО за часове без нито един руски войник да напуска военната си част и Русия.
5
9
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Украина и Русия са съюзници и съвсем скоро ще разберете защо в Царство България нахлуват толкова много украинци,лъжейки,че са преследвани, за да получат политическо убежище. От своя страна Турция е съюзник както на двете посочени от мен страни,така и на Израел,САЩ и Германия. Тези,които управляват всичкиъе изброени страни са ЕВРЕИ. Симулират вражество помежду си,за да бавят нашето противопоставяне. Затова Путин и Байдън все ме се нападат,макар и да има аргументи за война.
4
4
 
6
 
! Отговори
защо преди 2 години
Браво Нелка!! За 50 мин. два материала. Искай да ти платят в пенси. По - скъпи да от цента.
3
3
 
3
 
! Отговори
Аууу преди 2 години
Добре. Ще го имам на в предвид.
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За един ден две големи лъжи. Г-жо Христова прекалявате.
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕЛЕМЕНТАРНА ПРОПАГАНДА НЕ ВЪРВИ