Европа е гладна за газ, иска доставките по "Северен поток 2"

Четири месеца са нужни за сертификацията на тръбопровода
15 сеп 2021 20:52, Анисия Иванова
44
Европа е гладна за газ, иска доставките по "Северен поток 2"
Снимка: БГНЕС

Рекордните цени на природен газ в Европа биха могли да ускорят разрешаването на доставките на гориво по руския тръбопровод „Северен поток 2“ до Германия, заявиха анализатори във вторник.

Руският "Газпром" миналата седмица заяви, че е завършил строителството на газопровода, а енергийният регулатор на Германия заяви, че има четири месеца, за да завърши експлоатационната сертификация, след като получи всички необходими документи.

Тръбопроводът, който би помогнал на Москва да заобиколи политическия си опонент Украйна при транзита на газ до европейските пазари, удвоява годишния капацитет за износ на газ през Балтийско море до 110 милиарда кубически метра, което е около половината от общия износ на газ на Русия към западна Европа.

Европа е гладна за газ, особено с цените в региона, които достигнаха рекордни нива преди зимата.

Спот цените в холандския газов хъб TTF надхвърлиха 66 евро за мегаватчас, или повече от 800 долара за 1000 кубически метра, във вторник на фона на опразнените хранилища на газ в Европа.

"Германският регулатор ... вероятно ще се опита да издаде всички необходими разрешения по възможно най-бързия начин", каза Дмитрий Маринченко, старши директор на Fitch, цитиран от "Ройтерс".

"Газпром" заяви през август, че "Северен поток 2" може да достави 5,6 милиарда кубически метра газ до края на годината.

На уебсайта на газовия регулатор Bundesnetzagentur, който беше актуализиран на 13 септември, се казва, че четиримесечният период за сертифициране на „Северен поток 2“ е започнал на 8 септември.

Алексей Гривач от Националния фонд за енергийна сигурност, прокремълски мозъчен тръст, също каза, че е възможно германските власти да ускорят разрешаването въпреки съпротивата на САЩ и някои европейски страни.

"Това няма да бъде лесно, като се вземе предвид политическата среда ... но за да се стабилизира пазара, изкуствените бариери трябва да бъдат преодолени", каза той.

"Северен поток 2" предизвика критики от страна на САЩ и Украйна, наред с други, като Вашингтон заяви, че газопроводът ще увеличи зависимостта на Европа от руските енергийни доставки.

Украйна повтори позицията си във вторник.

"Това застрашава енергийната независимост на много страни от Източна Европа и подкопава сигурността на Украйна", каза енергийният министър Херман Халушченко.

Междувременно Русия отново заяви, че „Северен поток 2“ е търговски проект, който ще засили енергийната сигурност на Европа.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И дано да е само тая зима...
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази зима ще стоим гладни и на студено и тъмно. Благодарение на мутрата от СИК!
13
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега можехме да правим пари, ама Боко му наредиха да пасуваме. бГ губи милиони ако бяха прекарали тръбопровода през БГ. Боко е за съд
12
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е прехваленият азерски газ? Къде са доставките на евтин демократичен газ от САЩ?
11
3
 
34
 
! Отговори
POKLON преди 2 години
Браво на Германия - гледа си интереса . Жалко за нас българите - тези проекти Трябваше да минат през нас . Борисов и неговите подчинени са виновни за днешната бедност в Държавата и лошото Бъдеще на Децата ни . Това трябва да се осъди от хората и да има Присъди за Корупция .
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли прокуратура, която да разследва мутрата Боко за изграждането на Турски поток? Явно не!
9
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За руския слуга Тиквата нямаше никакъв проблем, че подари повече от 3 млрд. на Путин, като на всичкото отгоре се отказа от полагащите се на България транзитни такси до 2030 година. За престъпниците от ЕС е важно да си оплетат собствената паяжина. Какво да мислят някакви български пoдчoвeци?
8
1
 
21
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 7 - до колкото разбирам газ в БГ ще идва от Гърция и ще плащаме такса на Турция заради загубеният хъб във Варна. Какво общо имат Германия с нашите тръби освен, че не искат да си имат взимане даване с българи и украински политици?
7
2
 
36
 
! Отговори
Нане преди 2 години
И де е краваристанският втечнен газ да свали цените на борсите...Що стана с диверсификацията...))
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гертиту милата ако не я бяха прибрали у лудницата щеше да попръцква в тръбата и да да духххь здраво за да прави зеленоталибанска инергия. също с ръчичките като награби чичики само малко медна жица и да видите перпетум мобиле.
5
22
 
4
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Гладни са само руснаците, грабени без жал от молеца ВВП и бандитите му!
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а булгарийстаня пита дойчистаня как така на нас ни забраниха пиндущанците да си строим южен поток а за швабските фашисти и военопрестъпници които за 3ти път в рамките на 100 години с мегаломанията си затриват европа и младото и бяло население им разрешиха. че и сега и на нас от там ще ни пускат като го спрат през украйна. КОРУМПИРАНИ ЕВРОХЕЙТАШКИ МНОГОПОЛОВИ ИЗВРАТЕНЯЦИ.
3
6
 
21
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Наскоро говориха по руските канали, че Русия, Германия и Турция са отвратени от политиците в България. Германия в прав текст е питала България защо е нямало конкурс за газов "хъб" (точка) и къде са отишли 91 млн инвестиция от руска страна, при което, разбира се Германия, Русия и Турция веднага решили да преместят хъба на гръцката граница. Сега не се споменава никъде, че ония тръби към Сърбия ги строим за наша сметка и че никога няма да бъдат избити защото руснаците отказаха да работят с нас.
2
3
 
26
 
! Отговори
Нане преди 2 години
грети тунберга да им подпръдка таз зима се сгреят зелените западняляци еурогейски...))
1
10
 
2
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Моля ви помогнете ми да си оправя живота и да имам приятелка ! Може ли ?