Има ли шанс да поевтинее цената на газа?

ЕС се опитва да принуди Русия да се държи пазарно на европейския пазар
14 окт 2021 10:35, Петя Славова
118

ЕС редица пъти се опитва да принуди Русия да се държи пазарно на европейския пазар на природен газ. Но въпреки всички години стремеж на диверсификация, все още има много проблеми между европейските клиенти и "Газпром". Сегашната ситуация не е изключение. Това заяви Мартин Владимиров от Център за изследване на демокрацията в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR.

"В моменти на слабост Русия продължава да използва ключовата си роля като пазарен лидер, за да влияе на цените на природния газ или да накара ЕС да пренебрегне газовата директива и да позволи "Северен поток 2" да бъде резервиран 100% от "Газпром" - нещо, което противоречи на конкурентното право на ЕС", заяви той.

По думите му всички газови проекти, които захранват вътрешния газов пазар на Европа, трябва да отговарят на някои принципи и един от тях е достъп на трети страни до резервирането на капацитет.

"В случая очевидно става въпрос за достъп на други руски компании до тази инфраструктура", посочи Владимиров.

Според експерта рекордно високите цени на електроенергията не значат извънредна ситуация. Такава би била, ако няма достатъчно количества газ, а такъв риск не съществува засега.

"Засилената конкуренция за малко количество газ води до този спекулативен ръст на цените. Очаква се през пролетта цените рязко да спаднат и това се вижда по фючърсите за догодина. Не бива да бъркаме временния ръст на цените, който е свързан с редица регионални фактори, с извънредна ситуация. Ако се стигне до паническо поведение, това може да вдигне още цените", заяви Владимиров.

"Има чисто пазарни фактори, които вдигат цените на тези нива, а не цялостната европейска енергийна политика, както казва Русия. Само преди месеци, цените на газта бяха рекордно ниски, каквито не бяха виждани досега. Имахме и десетилетия на ниски газови цени. Това подтикна голяма част от Европа да засили зависимостта си към газа. Не става въпрос само за политика, но и за частни решения. Затова и сега кризата на енергийните пазари да е толкова чувствителна", смята той.

"Газът има своята определена функция на енергийните пазари. Ще виждаме природния газ като ключов играч особено предвид тенденциите за инвестиции в алтернативни технологии. Казвайки това, може да твърдим, че има конкуренция за европейския пазар, но количествата американски, австралийки и друг втечнен газ, търсят пазари в Азия, Южна Корея, Китай. Частните компании търсят пазари с по-голяма възвращаемост", каза експертът.

"Енергията, тъй като е ключов аспект от функционирането на всяка икономика, се използва като лост за влияние. Виждаме го и сега с поведението на Русия, което не е от последните месеци. Очевидно търси други неикономически цели, а именно задълбочаване на присъствието на газовите пазари и финализирането на геополитическите си тръбопроводни проекти и постигна целта си. САЩ и Германия сключиха споразумение, че няма да са противопоставят на завършването на "Северен поток 2", вместо това ще помогнат на енергийната украинска независимост. Сега остава само да се убеди ЕС, че не трябва да си спазва собствените правила, спрямо "Северен поток 2", което е път да се постигне", заяви той.

 


118
Още от Коронавирус
Еднозовата руска ваксина Sputnik Light с добра ефективност срещу Делта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До ннОтделно, Азия и Китай имат повече пари от ЕС и плащат по-висока цена, затова и американският газ отива там. Нищо лично.
113
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До нн"а тя без много, много да му мисли пренасочи природния газ към Азия " - напротив, години наред се опитваха да са добри с ЕС, но всяко нещо си има край и след години враждебно отношение и лъжи от страна на ЕС, Февруари 2021, Лавров нарече ЕС ненадежден партньор - повратен момент в политиката на Русия към ЕС.Доскоро от износът на газ към Китай беше символичен, вече не е.
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като беше евтин ,що не го складирахте? Аз началото на септември си заредих 3 бутилки по 50л и имам за готвене, за бойлер , че и за топло
111
0
 
1
 
! Отговори
нн преди 1 седмица
До кога на ЕС все Русия ще им пречи? Карат се с Русия, а тя без много, много да му мисли пренасочи природния газ към Азия и сега въобще не им пука за европейците. ЕС има нужда от газ от Русия, а не обратното. Нека САЩ, Азърбайджан, Египет и т.н. да дават газ на ЕС, но няма как да стане и това се знае от всеки. ЕС ще има трудности и те са факт. Само хитрите германци със Северен поток 2 ще са добре.
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
СЕГА СИ ПРИГОТВЕТЕ ВАЛУТАТА И СЕ НАРЕДЕТЕ НА ОПАШКАТА.
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Я ВЕЛИКИЯТ ВИ ЕКСПЕРТ ДА НИ ОБЯСНИ ЛОГИКАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, ЗА ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ НЕЩО НЕ СХВАЩАМ, ОТ КАКВО Е ПОРОДЕН НЕДОСТИГА НА ГАЗ, СЛЕД КАТО РУСИЯ НЕ Е НАМАЛИЛА СЕГАШНИТЕ ДОСТАВКИ?!!! ТАКА, ЧЕ НЕ РУСИЯ Е ОТГОВОРНА ЗА ЦЕНИТЕ- ТЕ ОТРАЗЯВАТ ПРОСТО ОСНОВНИЯТ ЗАКОН НА ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА И НИКАКВО ДПЪНКАНЕ НЯМА ДА ГИ ПРОМЕНИ. ВРЕМЕТО НА СКЪПИЯ ЛЬОНЯ, КОГАТО СССР ДАВАШЕ НА БЪЛГАРИЯ 6 МИЛИОНА ТОНА ПЕТРОЛ КАТО ИЗЛИШЪК Е НЕВЪЗВРАТИМО НАЗАД В МИНАЛОТО. СЕГА СИ ПРИГОТВЕТЕ ВАЛУТАТА И СЕ
108
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До Купете си от/104"САЩ,АЛЖИР,НОРВЕГИЯ КО РИВЕТИ" - рИвът, щот под ръководството на брюксел европейците обедняха кат църковни мишки и не могат да се конкурират с Азия да купуват скъпи продукти.Русия трябва да спре да дундурка Брюкселските лицемери и НЕ трябва да отваря крана повече от договореното. Българският народ има приказка: "Храни куче да те лае".
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не стана ясно какво точно иска ЕС освен газ на ниски цени. Очевидно директивата не работи в тази посока, а напротив. Ами мазнете я, има къде по-интересни теми за говорене и работа.
106
0
 
6
 
! Отговори
Чист пупулизъм: преди 1 седмица
"ЕС редица пъти се опитва да принуди Русия да се държи пазарно на европейския пазар на природен газ." - иде да рече че ЕС се опитва да купува под пазарните цени ... ама сега не стана!
105
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Почахаме за евтиния американски газ. Евтиният американски газ отива в Азия, Китай..............Евтин американски газ няма....................Виновни са ГЕРБ за високите цени. Новото правителство трябва да сключи дългосрочен договор за евтин руски газ .
104
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кога ще сключим дългосрочен договор за евтин руски газ?.....................................Имаме забрана от Европейския съюз да купуваме евтин газ при дългосрочен договор. Унгария сключи.
103
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Експердът каза, че количествата американски, австралийки и друг втечнен газ, търсят пазари в Азия, Южна Корея, Китай. Частните компании търсят пазари с по-голяма възвращаемост. Това той го казва като оправдание за частните американски, австралийки и други компании, които спряха доставките си на европазара. Защо относително Газпром не разсъждава в същата плоскост? Та нали Газпром също е заинтересован да търси пазари с по-голяма възвращаемост. Защо Путин и Газпром трябва да са алтруисти?
102
1
 
2
 
! Отговори
A преди 1 седмица
Може да поевтинее, но трябва да се запушат течовете от кражби на милиони и далаверите.
101
0
 
13
 
! Отговори
джо преди 1 седмица
Още 90-те години ни проглушиха ушите за евтин газ, при Костов щяха да строят НАБУКО, после слушахме други притчи и накрая какво...... Пак цените високи, пак Русия виновна. Добре де, ама къде е евтиния Американски газ, или Азерски ,или какъвто и да е..... давай да купуваме от него, ама нейсе....... Унгария понеже не се вслушва в тъпите европейски доктрини ци договори газ директно с Русия...
100
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Путин и хората му не са си сменили вилите на езерото Комо с такива на река Яндзъ. Я им кажи какво е казал Юнкер, може да ти ги шитнат на ниска цена.
99
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До Анонимен/94"... че азиатските пари са кофти. С парите идват и самите азиатци" - дори да съм съгласен с теб, мнението, което движи света е, че парите не миришат. Няма лоши пари... и танкерите с втечнен газ от САЩ към Китай го доказват. Нищо, че янките вече хрупат дръвцето от китай.
98
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До Анонимен/98"Ей го и този, Европа умирала." - кой, Юнкер ли? Щото Юнкер го каза още 2015та за залеза на Европа, но едва ли е предвиждал колко по-некадърни ще са наследниците му в Брюксел.
97
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ей го и този, Европа умирала... Откак съм се родил го слушам това, за загнилият Запад и изгряващото от Изток слънце. Абе верно нищо не се променя, просто замениха партийните секретари с интернет рупори.
96
1
 
4
 
! Отговори
Очевидно дърт преди 1 седмица
Не съм присъствал, но се разказваше от българите работещи в Коми: "Някакъв наш, там с фадромата бутнал нещо, изригнал нефт. Нашенеца радостен, Открих нефт! А руснаците му викали - заривай, заривай!".
95
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До Зелена енергия!/74"Защо към европейските пазари тече руски газ, от Ямал" - защото руснаците са комплексари и искаха да са част от Европа. Но миналата година се свърши с тази илюзия. Европа умира, Азия се развива и който иска да има бъдеще работи с Азия.