Разединението в Европа носи щастие на Владимир Путин

Той не е заплаха за Запада, но знае как да тормози ЕС
18 ное 2021 22:50, Нели Христова
195
Разединението в Европа носи щастие на Владимир Путин
Снимка: БГНЕС

В залите за дипломацията на Европа бият алармени камбани. През последните дни висши западни служители изразиха безпокойството си от хилядите руски сили, които се появиха близо до източните граници на Украйна.

В понеделник генералният секретар на НАТО предупреди Москва за "потенциални агресивни действия", след като украински власти изчислиха, че има 90 000 руски войници "близо до границата и във временно окупираните територии", както и в Черно море.

Държавният секретар Антони Блинкен каза миналата седмица, че САЩ са "загрижени от съобщенията за необичайна руска военна дейност" и спомена възможността Русия да "се опитва да повтори" инвазията си през 2014 г.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел призоваха Русия да "приеме позиция на сдържаност", тъй като всеки опит за "подкопаване на териториалната цялост на Украйна би имал сериозни последици".

Въпросите, които изискват отговори са: 1) Колко непосредствено опасна е ситуацията; 2) Какво може да направи западният алианс, ако въобще има такава възможност, за да разубеди Русия от по-нататъшни провокации и 3) Какво всъщност иска руският президент Владимир Путин?

Насаме европейските дипломати и официални лица отговарят на тези въпроси, като казват, че не вярват, че ситуацията е същата като през 2014 г., когато руски оперативни служители нахлуха в Украйна и анексираха черноморския полуостров Крим.

Орисия Луцевич, украински анализатор от Chatham House, е съгласна. "Това е най-добрата война, която можете да водите, без ботуши да се удрят в земята. За разлика от 2014 г. тук не става дума за територия, а за подкопаване на упоритото движение на Украйна към Запада и казване на Запада, за демонстрация, че Русия има легитимно присъствие в този регион“.

Тези служители обаче се опасяват, че Путин е създал нещо като уловка-22, което той много се радва да използва.

Путин знае, че ако струпа войски, Западът трябва да отговори. Това означава изявления като онези по-горе от висши служители на САЩ, Франция, Германия и ЕС. Проблемът е, че изявленията и други мерки исторически не са карали Путин да спре с действията си.

"Русия демонстрира много пъти, че е в състояние да изчака санкциите", казва Катрин Клувър Ашбрук, директор на Германския съвет по външни отношения. "Путин знае, че санкциите са трудни за налагане на определени групи у дома, когато могат косвено да повлияят на германския бизнес или енергийните доставки във Франция, защото компаниите няма да могат да работят с руски компании."

Уловката-22 е, че Путин получава тласък на легитимността, когато тези западни лидери са принудени да разговарят с него, за да деескалират напрегнатите ситуации. "Всеки път, когато някой като Меркел е принуден да вдигне телефона и да говори с него за предотвратяване на криза, той става едновременно причина и решение на проблема. Това го кара да изглежда много могъщ лидер у дома, както и в други страни в Европа", казма старши дипломат от ЕС.

В Европа се разгръща друга ситуация, която може да позволи на Путин да играе едновременно враг и приятел.

Границата между Беларус и Полша е свидетел на миграционна криза, която се движи към ескалация на насилие. Във вторник сутринта напрежението ескалира, когато мигранти, опитващи се да влязат в Европа, започнаха да хвърлят камъни по полските граничари, които отговориха с водни оръдия.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е обвинен, че е предизвикал кризата, като е насочвал мигранти от Близкия изток и Азия към границата. Внезапният приток към която и да е страна в ЕС създава реалната възможност за политическа криза и главоболие за Брюксел.

Естеството на вътрешните граници на ЕС означава, че след като сте влезли в страна като Полша, става по-лесно да се движите в рамките на блока. Това почти сигурно ще доведе до това държавите-членки да се обърнат една срещу друга, да посеят разделения в блока и да подкопаят единството на ЕС – нещо, което прави Путин и Лукашенко много щастливи.

За да направи нещата по-сложни, в момента Полша е в продължителен спор с Брюксел относно неспазването на законодателството на ЕС от страна на Варшава. Високопоставен служител на ЕС обясни пред CNN, че Полша "вече използва тази криза, за да се аргументира за единство по въпроса за миграцията. Проблемът е, че солидарността по този въпрос ще бъде възприета от Полша като сътрудничество в тяхното собствено нарушаване на правилата, което подкопава Съюза."

Макар Путин да отрича каквото и да е участие в това пренасочване на мигранти, той защити справянето на Лукашенко с кризата. Русия е и най-важният съюзник на Беларус. Тя иска Лукашенко – човек, често наричан последният диктатор на Европа – да остане на власт. Повечето анализатори казват, че е изключително малко вероятно подобна политика на конфронтация да бъде проведена без да са се провели поне консултации с Кремъл.

Този тип криза позволява на Путин да се наслаждава на подкрепата на Лукашенко и разпалването на огъня, като същевременно играе миротворец. Ако Путин даде да се разбере, че иска Лукашенко да спре, почти сигурно е, че лидерът на Беларус ще го направи.

Не е ясно какъв е дългосрочният план на Путин за двете кризи. Сигурно е обаче, че Западът изглежда разединен и безсилен, докато границите му са изправени пред превземане. Това се счита за добра новина за руския президент и кризата ще получи постоянно отразяване в руската държавна телевизия.

А и Западът изглеждаше импотентен пред руската агресия много пъти през последното десетилетие.

"Дипломатическият набор от инструменти на Запада е депресиращо празен, когато става дума за Русия", казва анализаторът по глобални въпроси Майкъл Боцюрков. Той вярва, че комбинацията от американско безразличие, когнитивният дисонанс на Европа относно това, което иска от Русия и относителната неспособност на Путин да причини каквато и да е реална вреда на по-мощните западни държави, са оставили Путин с впечатлението, че по същество може да прави каквото иска и да не бъде наказван с нищо повече от груби думи.

"Много източноевропейски държави сега са ужасени, че САЩ и техните най-близки съюзници просто вече не се интересуват от външни работи, особено след изтеглянето от Афганистан", на мнение е Бочуркив.

Колкото и сериозни да са ситуациите и в Украйна, и в Беларус, напълно е възможно те лесно да бъдат обяснени като предизвикани от относително слаби лидери като Путин и Лукашенко, които свиват мускули в части на света, за които знаят, че могат да им се размине. Реално погледнато, Путин просто не е голяма заплаха за Запада.

Трагедията на тази реалност е, че за тези, които живеят в неговата сфера на влияние, липсата на отблъскване от международната общност означава, че човек, който презира да играе по правилата, има абсолютна власт над живота им. Дали това се превръща в достатъчно силен стимул за страни като САЩ, Германия, Франция и Обединеното кралство да действат, ако агресията се влоши, наистина може да се гадае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
8
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
Абсолютната истина е това! С особено голяма сила това важи за нашите междусъседски отношения с Република Северна Македония!
94
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е човек на Путин, Радев е единствения лидер на страна челенка на ЕС, която подкрепя анексацията на Крим. Румънция, Гърция, Болша, Балтийците, Чехия, Словакия всички мразят Русия. Само бyгаро-татаpинитe им се кланят. Затова България е хоследна дупка на кaвала в Европа и никой не я брои за жива. Ако радев бъде преизбран България ще бъд изолирана.
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От дълбоко русофилски (реч на Борис 3),материала стана дълбоко туркофилски..
92
4
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Интереси имат всички - заради интересите си във Виетнам американците избиха 3,5 милиона виетнамци срещу мах 100 хил. амер. войници. Преди това са прибрали мексикански територии, и много други по-дребни примери, но те си имат интереси. Прав е предишния коментар, че интереси имат право да имат само някои. Лошото е на Русия, че при огромните си богатства не може да направи и народа си богат, а е в плен на олигархията. За друго не съм съгласен, не че има значение.
91
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Путин може нищо да не прави, единствено да насочи търговията с газ към Азия, след изтичане на договорите. Достатъчно е. А за Украйна - никога не е искал да я превзема. А за 15 млн. руснаци разбрахме, че нямат право на самоопределение както имат доста други. Останалите бедняци в Украйна не им трябват. Според немалко коментиращи интереси имат право да имат други, но не и реснаците. Да, ама не.
90
1
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
До Анонимен 132//До Waffen SS Винаги ми е било любопитно, защо избирате да живеете в плен на Путин,""Е,е,е, хайде сега ,не се превете на Фройд и Юнг.Харесвам ясно поставените цели,а не разните неолиберални политико-икономически пируети и *** извинения.Свободата е вътрешно убеждение.Обществото винаги трябва да е дисциплинирано.Симпатичен ми е кандидат президент на Чили -Хосе Антонио Каст,който е симпатизант на мерките на Пиночет
89
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 134 "Путин бавно , но сигурно води бедната страна към все по голяма международна изолация, немотия и военщина до шия." Ако само заместиш Путин с Радев и ще видиш, че изречението ти пак ще е напълно вярно.
88
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин бавно , но сигурно води бедната страна към все по голяма международна изолация, немотия и военщина до шия.
87
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Waffen SS Винаги ми е било любопитно, защо избирате да живеете в плен на Путин, вместо като нормални свобдони хора. Това, което си написал, не е пост на вободен човек, а на такъв, който трябва да се хвърли за защитава някой, който му вреди по всякакъв начин. Кое те кара да бъдеш зомби?
86
1
 
14
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
Някога, преди много години имаше един български сериал,който се наричаше "Демонът на империята",та и Путин го изкарват демон на евроТейската,неолиберална и "демократична"империя ,наречена ЕС. Много е забавно, с какво ли щяха се оправдават ,така наречените западни политици и ръководители,ако го нямаше Путин.На запад има само няколко като Орбан,останалите са с гъвкави китки
85
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 129 Пост номер 129 е най-голямото щастие на Путин: да види хора, които имат всички възможности да живеят като цивилизование такива, достойно, и без страх, да пишат, защото са изпаднали в умствен плен на сатрап на хиляди километри от тях. Поробването на свободни хора, било то умствено или физически, е неговата най-голяма радост. Човешката психика е уникално нещо. КГБ се е специализирало в изваждането на най-долните черти в нея и експлоатирането им. Точно като Путин.
84
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Царе сте на стари, прокиснали новини. Днес актуалната наглобританска и пиндостанска загриженост е свързана с опазването на небивалите секрети на разбилия се в Средиземно море F-35B. Посочените страни бързат да открият и установят точните координати на ефката на дъното, защото предполагат и даже знаят, че Путин веднага е изпратил "Лошарик" и своите универсални агенти Боширов и Петров да вдигнат наглобританския F-35B от дъното на Средиземно море и да го доставят на Червения Площад пред Кремъл.
83
1
 
7
 
! Отговори
До 127 преди 2 години
Време е да ми издеш лаината! Една кофа са събраха вече.
82
1
 
8
 
! Отговори
Men преди 2 години
Не виждам как могат да повлияят на Путин .те дори Лукашенко не можаха да свалят с преврата .Да не се вживяват толкова Европа не е центъра на света.И това че християнството дава първенство на Европа в определен период това не е вечно още повече при отхвърлянето на правилата на Христос
81
2
 
3
 
! Отговори
Убиват ме преди 2 години
Искам ви да уведомя, че ДАНС в симбиоза с корумпирани полицаи и престъпни групировки при качват хора за постоянно електронно следене (СРС)! Те ни убиват чрез при качване е Интернет чрез Интерфейс Човек-компютър, отнеха ми всички права! Имам на 30 свидетели! Моля за помощ!Тези мафиоти са близки до ББ, казват се Юлиян Борисов Георгиев от Перник, Дончо 58г. Перник бивш антитерорист, ген. Василев и др.Вижте ПСИХОТРОННИ ОРЪЖИЯ в фейсбук на какво ни правят на роби! С уважение: Пострадал гражданин
80
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Путин!
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на чужди гробища плачете смешници.гледайте нашата трагедия, а *** се оправят сами достатъчно добре.
78
9
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Независимо от оценките на САЩ,които категорично недолюбван, съм на мнение,че руснаците са и с двата крака в пропастта. Какво направиха с нас руснаците? Подариха ни на турци,евреи,американци и шваби. След това злодеяние,ние сме в състояние на изчезване като народ.Прошка? Никога! Аз съм оптимист,бидейки поддръжник на две армии-тази на Велик Китай и тази на Великият Френски народ. Въпрос на време е Китайците да си отмъстят с Чест на англосаксонци и руснаци. Защото честта не търпи удар по втора буза
77
0
 
7
 
! Отговори
до 117 преди 2 години
Точно!! И как чрез Зелените си Сделки и сламения си човек в Белия Дом дадоха право ба Путин да контрокира цените на горивата. Да не забравяме как не смеят да пипнат ККП!
76
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така винаги изкарвате Путин лошият герой в историята, дори когато ЕС сам си предизвиква проблемите?