Русия показа новата си "скала шпионин"

Тя е вдъхновена от устройство, използвано от Великобритания
30 ное 2021 18:20, Нели Христова
75
Русия показа новата си "скала шпионин"

Руските военни разработват "шпионски скали", очевидно вдъхновени от шпионско устройство, което Великобритания някога е използвала по улиците на Москва.

Фалшивата скала има верижно задвижване и е оборудвана с камера и микрофон в стил перископ, според видео, публикувано от ТВ Звезда - телевизионен канал, собственост на руското министерство на отбраната. Устройството може да се управлява дистанционно от оператори на повече от миля разстояние. Видеото показва как шпионската скала пътува на кратко разстояние през заснежено поле, преди камерата й да се появи.

Устройството за наблюдение, което може да остане в режим на готовност до 24 часа, е създадено от изследователи във военновъздушна академия във Воронеж, град на около 300 мили южно от Москва. Разработването му отнема три години.

Николай Йемец, един от разработчиците, казва, че е било предизвикателство да се вмести цялото шпионско оборудване в устройството.

Телевизия Звезда предава, че "скалата шпионин" може да се използва за шпиониране на враговете на руската армия на бойното поле, без да се излагат войниците на риск. "Няма друго такова устройство в руските въоръжени сили", твърди медията.

Не е ясно защо Русия реши да разкрие съществуването на скалата.

През 2006 г. Русия твърди, че четирима британски дипломати в Москва са използвали фалшив камък, съдържащ електронно оборудване, за да приемат и предават информация, поставена от руски гражданин. Държавната телевизия излъчи кадри на мъж, който върви по улицата в Москва, преди да спре и да вземе камъка, за който се съобщава, че е спрял да работи. ФСБ, руската държавна служба за сигурност, също пусна видео, показващо издълбана скала, пълна със схеми. Предполагаемият руски двоен агент беше арестуван и призна, че е шпионирал в полза на Великобритания.

Първоначално Великобритания отрече обвиненията, но през 2012 г. Джонатан Пауъл, бивш началник на кабинета на Тони Блеър, когато той беше министър-председател, призна, че скалата е инструмент за британски шпионаж.

"Шпионската скала беше смущаваща", каза той пред BBC. "Накараха ни да се откажем от правата. Очевидно те са знаели за това от известно време и са го спестявали с политическа цел."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Джемс Бонд 007 преди 2 години
Студената война не си отишла - всичко е същото само времето, технологиите и философията малко са се променили :)))))))))
41
0
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 2 години
Спокой такива скали България няма нужда те нашите агенти от ДАНС срещу една елитна про*титука говореща на руски и малко пари си казват всичките тайни :))))))))))
40
2
 
1
 
! Отговори
Винкело преди 2 години
Кое ли детенце сега реве за радиоуправляема та си играчка докато тия *** се изживяват като създатели на супер шпионска техника!***.
39
3
 
0
 
! Отговори
АМАН ОТ PR преди 2 години
АЛО Лично МИшустин демонстрира нагло престъпни дигитално холограмни анти змени,анти руски оръжия маскирани като СМАРТФОНИ..ВНОСНИПодставения на власт дигитализатор - Цифровизатор внася нагло престъпна цифрово дигитално холограмна техника ,която вече е увредила големи региони на Русия .Вижте сателитни филми на НАСА.Уврежданията там са около 80 % по СЛаБИ от уврежданията в САЩ.//ТАм наркоманите на власт увреждат тежко с ГОЛЕМИ нагло вредни рекламни екрани вкл части от ОКЕАНИТЕ..
38
5
 
4
 
! Отговори
Пентагонец преди 2 години
За да гледате видеото за "Паравоз Кузя" не забравяйте да напишете , а също така и след youtube,
37
7
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Тия ги гони параноята - никой не ги заплашва,а те всеки месец дрънкат нови и нови оръжия и именно те са явна заплаха за останалия свят ! Да сте чули някоя държава от Запада така да изпитва нови и нови оръжия ?! Излиза,че те могат да си правят учения,а останалия свят трябва само да им се радва и да реъкопляска ?!
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таралеж без бодли,поне да бяха му поставили антени за бодли и перископите щяха да прикрият,за какво им е нужна скала щом всеки би се усъмнил в движещ се такъв,като го засече и за туй трябва да губи време,като се залага неподвижно скалата,а таралежа може да се движи и да поспира без да го подозират,че се върти на едно място,като че ли търси направление на къде да тръгне,което е нормално за един таралеж щом нещо шумне веднага се спира,снишава се,чуди се на къде да се извърти в посока,как да тръгне
35
6
 
5
 
! Отговори
Пентагонец преди 2 години
До До Criticus magnus - В Пентагона можеш да чуеш само ефирен смях и съзреш интелигентно подсмихване относно новите зиг-заг ракети и прочее съветско-руски нано-технологии от 80-те години на миналия век.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в Русия български чушки ли пекат в БГ чушкопека от '85 г., вместо еквадорски?
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Друго си е чушкопек от85та с Еквадорски чушки." --------------------------- Що еквадорски? Ние си печем български, предпочитаме ги.
32
2
 
11
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Нещо полезно за хората да направят, а то, танкове за Берлин сънуват!
31
5
 
2
 
! Отговори
До Criticus magnus преди 2 години
Excrementum Magnus, технологиите им са такива, че карат генералите в Пентагона да правят опити да сдържат неврогенната diarrhea! Особено като чуя за Посейдон, Циркон, Искандер, Авангард, Кинжал и Калибр. А и за новите самолети, които идват, подводниците! Но се изпускат, като чуят за новите средства за РЕБ!
30
11
 
13
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
Т.е. нивото на технологиите им е горе-долу като на децата 4-5 клас...
29
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Запад от такива ,,шпионски скали,, се правят играчки за децата!
28
18
 
13
 
! Отговори
забелязвате ли преди 2 години
че Русия все се фука с оръжие.... което е морално и технически изостанало и копирано от Запад..Ако беше нещо ново би трябвало да е секретно и военна тайна..ха ха ха
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 42, лесно. Мога например да ти кажа че си много смешен като плющиш чикиии.
26
2
 
8
 
! Отговори
Жоро Павето преди 2 години
Клонираха ме!
25
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От всичкото смислено, не разбрах какво точно шпионира Ми6 по улиците на Москва - далие почистен снега или дали в късна доба някой пиянка не пикае върху "камъка". Слез, Боже, прибери си вересиите!
24
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия са заклили от 1980 насам. Нормалните хора следят през телефона, телевизора и т.н. а Руската *** още не произвела първи си тостер. Но пък имат шпионски скали сделани с китайски камери, китайски кабели, китайски батерии и американски софтуер. Последния да затвори вратата.
23
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
краварите ще умрат. от смях