Русия показа новата си "скала шпионин"

Тя е вдъхновена от устройство, използвано от Великобритания
30 ное 2021 18:20, Нели Христова
75
Русия показа новата си "скала шпионин"

Руските военни разработват "шпионски скали", очевидно вдъхновени от шпионско устройство, което Великобритания някога е използвала по улиците на Москва.

Фалшивата скала има верижно задвижване и е оборудвана с камера и микрофон в стил перископ, според видео, публикувано от ТВ Звезда - телевизионен канал, собственост на руското министерство на отбраната. Устройството може да се управлява дистанционно от оператори на повече от миля разстояние. Видеото показва как шпионската скала пътува на кратко разстояние през заснежено поле, преди камерата й да се появи.

Устройството за наблюдение, което може да остане в режим на готовност до 24 часа, е създадено от изследователи във военновъздушна академия във Воронеж, град на около 300 мили южно от Москва. Разработването му отнема три години.

Николай Йемец, един от разработчиците, казва, че е било предизвикателство да се вмести цялото шпионско оборудване в устройството.

Телевизия Звезда предава, че "скалата шпионин" може да се използва за шпиониране на враговете на руската армия на бойното поле, без да се излагат войниците на риск. "Няма друго такова устройство в руските въоръжени сили", твърди медията.

Не е ясно защо Русия реши да разкрие съществуването на скалата.

През 2006 г. Русия твърди, че четирима британски дипломати в Москва са използвали фалшив камък, съдържащ електронно оборудване, за да приемат и предават информация, поставена от руски гражданин. Държавната телевизия излъчи кадри на мъж, който върви по улицата в Москва, преди да спре и да вземе камъка, за който се съобщава, че е спрял да работи. ФСБ, руската държавна служба за сигурност, също пусна видео, показващо издълбана скала, пълна със схеми. Предполагаемият руски двоен агент беше арестуван и призна, че е шпионирал в полза на Великобритания.

Първоначално Великобритания отрече обвиненията, но през 2012 г. Джонатан Пауъл, бивш началник на кабинета на Тони Блеър, когато той беше министър-председател, призна, че скалата е инструмент за британски шпионаж.

"Шпионската скала беше смущаваща", каза той пред BBC. "Накараха ни да се откажем от правата. Очевидно те са знаели за това от известно време и са го спестявали с политическа цел."


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИНФОРМАЦИЯТА ВИ Е ЗАКЪСНЯЛА. "КАМЪНИТЕ"-ТАЙНИЦИ СЪЩЕСТВУВАТ ОТ 60-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯТ ВЕК.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 57 боби разбрахме че са направили менте камък движеш се като самопочистваща прахосмукачка Сириозно това буди смях )))
61
0
 
1
 
! Отговори
Джемс Бонд 007 преди 1 месец
Студената война не си отишла - всичко е същото само времето, технологиите и философията малко са се променили :)))))))))
60
0
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 месец
Спокой такива скали България няма нужда те нашите агенти от ДАНС срещу една елитна про*титука говореща на руски и малко пари си казват всичките тайни :))))))))))
59
1
 
1
 
! Отговори
Винкело преди 1 месец
Кое ли детенце сега реве за радиоуправляема та си играчка докато тия *** се изживяват като създатели на супер шпионска техника!***.
58
2
 
0
 
! Отговори
АМАН ОТ PR преди 1 месец
АЛО Лично МИшустин демонстрира нагло престъпни дигитално холограмни анти змени,анти руски оръжия маскирани като СМАРТФОНИ..ВНОСНИПодставения на власт дигитализатор - Цифровизатор внася нагло престъпна цифрово дигитално холограмна техника ,която вече е увредила големи региони на Русия .Вижте сателитни филми на НАСА.Уврежданията там са около 80 % по СЛаБИ от уврежданията в САЩ.//ТАм наркоманите на власт увреждат тежко с ГОЛЕМИ нагло вредни рекламни екрани вкл части от ОКЕАНИТЕ..
57
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Всички експерти и спецове тук не разбраха единственото важно нещо от тази новина. Русия разработва пълен спектър датчици за бойното поле - тоест руската армия е вече в "интернет" века. Там за сега са само САЩ и Китай - останалите вкл хорицата от НАТО са ползватели на някоя от трите действащи системи. Защо ползватели - Защото основно САЩ ако каже и натисне копчето всичките умни оръжия така да се каже силно углопяват :-)
56
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Специялно за един дребен обитател на кремъл е създаден и самоходен камък вибратоносец
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ha изток - ходещи камъни, на запад - брадясали женоря...
54
5
 
4
 
! Отговори
Пентагонец преди 1 месец
За да гледате видеото за "Паравоз Кузя" не забравяйте да напишете , а също така и след youtube,
53
1
 
1
 
! Отговори
Вася Бонго Бонго преди 1 месец
Факт в руската армия са много зле с преносимите електрони бинокли балистични изчеслители Ползват едни возими на бтр тип 80 години и то са и малко и далеч няма и за всички
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
50 такива = на Алибоба дронче с камерка че и бомбичка може да метне поне от исил можеха да прихванат малко акъл Абе руска глава про.ста
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Британците поне са го ползвали с някаква файда криво ляво в шпионажа ставаАМА това за амията е глупост По добре да бяха издялали бинокъл с балистичен изчеслител Нещо което безкрайно липсва в руската армия ... или поне мина способна сама да забележи и оскорява към танкова верига
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Камък опитваш се да мине през бодлива тел *** хич не е подозрително ))) По добре да бяха направили някоя мина повече полза щеше да има ...
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Паказват го понеже има много малка реална полза от него Вижда твърде на близо в гора и лошо време пък ептен проходимост ниска ...Бойното поле се прострелва напрактика всичко го пробива Има мини наблюдава се с термо мерници полеви радари заглушители .... Единствената реална полза ако го ползвах за нас е да наблюдава крайбрежието ( и то трябват остроства в големи количества ) като спомагателен патрул
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато не видях камъка се зачудих каква е тая скала и какво точно отчита, пък то какво.. Камък! Хахаха..
47
6
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Тия ги гони параноята - никой не ги заплашва,а те всеки месец дрънкат нови и нови оръжия и именно те са явна заплаха за останалия свят ! Да сте чули някоя държава от Запада така да изпитва нови и нови оръжия ?! Излиза,че те могат да си правят учения,а останалия свят трябва само да им се радва и да реъкопляска ?!
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таралеж без бодли,поне да бяха му поставили антени за бодли и перископите щяха да прикрият,за какво им е нужна скала щом всеки би се усъмнил в движещ се такъв,като го засече и за туй трябва да губи време,като се залага неподвижно скалата,а таралежа може да се движи и да поспира без да го подозират,че се върти на едно място,като че ли търси направление на къде да тръгне,което е нормално за един таралеж щом нещо шумне веднага се спира,снишава се,чуди се на къде да се извърти в посока,как да тръгне
45
6
 
5
 
! Отговори
Пентагонец преди 1 месец
До До Criticus magnus - В Пентагона можеш да чуеш само ефирен смях и съзреш интелигентно подсмихване относно новите зиг-заг ракети и прочее съветско-руски нано-технологии от 80-те години на миналия век.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в Русия български чушки ли пекат в БГ чушкопека от '85 г., вместо еквадорски?