Байдън ще предупреди Путин да няма военни действия срещу Украйна

Двамата ще говорят за стратегическата стабилност, киберсигурността
Обновена: 7 дек 2021 07:14 | 7 дек 2021 07:14, Елка Василева
65
Байдън ще предупреди Путин да няма военни действия срещу Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Джо Байдън възнамерява да предупреди руския си колега Владимир Путин по време на виртуалния разговор днес между двамата, че страната му ще бъде изправена пред тежки икономически последици, ако предприеме военни действия срещу Украйна. Това заяви пожелал анонимност високопоставен представител от Белия дом в навечерието на срещата, предаде БНР.

Очаква се на срещата да бъдат повдигнати и въпроси, свързани със стратегическата стабилност, киберсигурността и иранската ядрена програма.

Представителят припомни, че има информации за струпване на военни по границата и се наблюдава засилване на дезинформацията онлайн, която показва Украйна като агресор.

Очакванията са Байдън да постави тези въпроси и да даде да се разбере, че Русия ще плати висока цена, ако бъдат предприети действия. В същото време се смята, че той ще покаже, че съществува и ефективно решение с помощта на дипломацията. Надеждата на Вашингтон е Путин да избере именно дипломатическото решение и придържане към Минските споразумения.

На въпрос дали Байдън ще заяви, че ако Русия влезе в Украйна, може да се стигне до пряко използване на американска военна сила, представителят на Белия дом заяви: „Съединените щати не целят да попаднат в обстоятелство, при които фокусът на нашите контрамерки е върху прякото използване на американска военна сила, вместо върху комбинация от подкрепа за украинските военни, силна икономическа ответна реакция и значително увеличаване на поддръжката… на нашите съюзници в НАТО.“

В случай на инвазия на Русия в Украйна САЩ ще окажат помощ на страните по източния фланг на Алианса, каза още представителят.

Преди Путин Байдън ще разговаря с ключови европейски съюзници, за да координира посланията си, а след виртуалната среща се състои и разговор на американския президент с украинския му колега Володимир Зеленски.  

Говорител на британския премиер Борис Джонсън заяви по-късно, че Съединените щати, Германия, Италия, Франция и Великобритания са подчертали нуждата от единен фронт срещу руските заплахи. По думите му в разговор лидерите са настояли Русия да работи за деескалация на напрежението и са потвърдили подкрепата си за териториалната цялост на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски е разговарял междувременно с американския държавен секретар Антъни Блинкън преди видеоконферентната среща на президентите на Русия и Съединените щати. Това съобщи самият Зеленски в туитър. Той отбелязва, че двамата с Блинкън са се договорили са съвместни и координирани действия.

 "Благодарни сме на нашите американски стратегически партньори и съюзници за продължаващата подкрепа за нашия суверенитет и териториална цялост. Нищо, свързано с Украйна, не трябва да става без нея", пише Володимир Зеленски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и римската империя е била непобедима пък къде е тя сега. Тъй че руснаците да не се надценяват.
19
18
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 22 Е че ти кой мислеше че въоръжаваше армията на Сталин през Втората Световна Война? Маршал Жуков ако го видиш на снимки при превземането на Берлин ще стоплиш че се е возил на американски джип! Храни кyче да те лае - българска народна поговорка.
18
22
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
Абе защо все Русия е заплашена от война бе? Защо от другите държави нито една не се въоръжава до зъби така като Русия? *** имало било природни богатства! Е много важно! То по останалата част от Земята като че ли няма нищо? В ЮАР са фрашкани с диаманти, петрол има на много места, включително и в САЩ. Е да, ама в САЩ предпочитат да си пазят петрола и купуват от други държави.А да не споменаваме че бъдещето е на фотоволтаиците и слънчевата и вятърна енергия!
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
русия е непобедима,сащ нямат такива топки че да тръгнат да войуват срещу руснаци
16
23
 
1
 
! Отговори
Троловеее преди 2 години
Не подценявайте Байдън,той е САЩ! И не е сам. Кой е с путин,освен вас платените? Определено не сте в час. Въпроса е Ердоган каква позиция ще заеме,а той вече я изрази и не забравяйте и това,че Турция също е военна сила и в Черно море с която има най-голяма граница ,нищо,че се прави на вова приятел
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна иска да си вземе територията, но не иска Руснаците да им помагат за това е цялата драма. Най вероятно ще нападнат следващата година но се опитват още от сега да го извъртят все едно Русия ще нападне !!!
14
2
 
14
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 2 години
Алцхаймера Бай Дън може само да моли , кланя и прави фелацио на Император Владимир .... Очаква се поредната серия на " Изкукалия старец " :) :) :)
13
3
 
18
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Тоя е най кумичният президент в цялата история на - сащ
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Дрън няма думата. За Украйна Батюшка казва какво ще става, а вички останали останали слушат и си записват. Внимателно.
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-лесно е днес Бай да стане за посмешище. Но не това е целта. Ще го изслушат, ще си го преместят в другия. Времето никак не работи за Бай и приятели - май "високата цена" я плащат вече. Руснаците отдавна нямат илюзии, че ще бъдат разбрани, отдавна знаят, че американец или "западняк" разбират само от сила.
10
17
 
3
 
! Отговори
Засега преди 2 години
Путин води дезинформационна и кибер 3та СВ и заедно с троловете и хакерите си скоро ще гризне дървото. После Русия ще стане по-добро място за живеене
9
4
 
30
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Кравите няма да спрат ,докато не запалят света!!!!А това ,ще стане много скоро и слугите им,ще го ядат заедно с тях!!!!!
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, че има информации за струпване на 125 хиляди укровоенни по дължината на разделителната линия с ЛДНР, която показва Украйна като провокатор и агресор. Укропия се използва като провокатор, а обвиненията и сакциите се стоварват върху Русия. Елементарщина съшита с бели конци.
7
4
 
34
 
! Отговори
Нагли убийци преди 2 години
САЩ който нападнаха и ограбиха десетки страни ,избиха милиони,подкрепят тероризма и тн.И те седнали да дават акъл и да размахват пръст?!
6
4
 
20
 
! Отговори
САЩ са преди 2 години
Крадеца вика дръжте Крадеца....
5
28
 
6
 
! Отговори
О, божке преди 2 години
Че той гнома да не го е струпал там скрапа за да воюва? Плаши гаргите. Колко пъти вече разкарва гладните мужжици от вътрешността към границите и обратно. Горките руснаци. Пият лосиони за вана, няма какво да ядат, а този харчи милиарди за да поддържа скрапа, оставен му от съветите. Жалка история. Още не могат да сделат и един тостер като хората.
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън да говори на Украйна да не провокират Русия, а не обратното.
3
4
 
24
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
....и Путин си го е преместил в другия крачол....
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Източна Украйна никога няма да се подчини на фашистите в Киев!!!ДНР и ЛНР са самостоятелни републики..............Крим е руски, свикнахте ли???
1
4
 
28
 
! Отговори
Крим е руски преди 2 години
Свикнаха ли лицемерите в Англия, Франция и САЩ и слугите им в България????