Русия строи бази, въоръжава флотовете си с хиперзвукови ракети

Журналисти кръстиха ракетите „Циркон“ "убийци на самолетоносачи"
20 дек 2021 14:30, Елка Василева
127
Русия строи бази, въоръжава флотовете си с хиперзвукови ракети
Снимка: архив, БГНЕС

 Руското министерство на отбраната строи бази за съхранение, обслужване и ремонт на хиперзвукови крилати ракети 3М22 "Циркон", информира на 14 декември в. "Известия". Изпитанията на тези боеприпаси без аналог в света приключват през 2022 г. Москва започва да въоръжава с тях своите военноморски сили (ВМС), припомня изданието изявление на президента Владимир Путин.

Още по темата

Разположението на обектите не се съобщава, но според източници от военното ведомство нови бази ще бъдат построени за всеки от четирите флота на страната - Северния (СФ), Балтийския, Черноморския и Тихоокеанския. Първи ще получат такава инфраструктура военните моряци в Северна Русия.

Изборът не е случаен, тъй като СФ играе важна роля в руската отбранителна доктрина: отговаря за ответния удар срещу страната - потенциален агресор, за въздушно-морските и подводните операции в Атлантика и другите океани, също и в Арктика. Освен това, "Цирконите" се тестват в акваториите на Баренцово и Бяло море, а се изстрелват от борда на фрегатата "Адмирал Горшков" и подводницата "Северодвинск", влизащи в състава на СФ, обяснява военният експерт Дмитрий Болтенков. Мишените за тези стрелби имитират самолетоносачи и стратегически обекти, уточниха по-рано руски медии.

В специалните технически бази за сложни изделия като "Цирконите" се поддържа изкуствен микроклимат, например за съхранение на различни горива при различни температури. Конструкцията на обектите предвижда защита от бомбени и ракетни атаки на противника, а също така допълнителни противопожарни и други системи, посочва специалистът.

По данни от открити източници хиперзвуковите противокорабни крилати ракети "Циркон" летят със скорост 8-9 маха (10 000 - 11 000 км/ч). Могат да носят 300-400 кг боен заряд, дължината им е 9,5 м, а обсегът - над 1000 километра.

През юли Пентагонът заяви, че "Цирконите" могат "потенциално да дестабилизират обстановката", тъй като за разлика от хиперзвуковите ракети, развивани в САЩ, са способни да носят ядрени бойни глави.
Новите ракети на руските ВМС се базират на надводни и подводни плавателни съдове; могат да бъдат изстрелвани от същите пускови установки като противокорабните ракети "Оникс" и "Калибър". През 2019 г. шефът на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов увери, че "Циркони" ще могат да бъдат разполагани на всички нови военни кораби на Русия.

Тези оръжия изглежда ще станат първият в света серийно произвеждан хиперзвуков летателен апарат, задвижван не от балистична ракета, а от собствен правотоков въздушно-реактивен двигател - това им обещава "голямо бъдеще", прогнозира военният аналитик Василий Кашин през юли, в навечерието на Международното авиокосмическо изложение МАКС-2021.

"Цирконите" маневрират по време на полета, което затруднява прехващането им. Руски журналисти ги кръстиха "убийци на самолетоносачи", а военната телевизия "Звезда" заяви, че конструкцията им е секретна, тъй като не може да ги прехване никоя днешна система за противовъздушна отбрана. Така, според държавната телевизия "Първи канал", те "обезсмислят цялата предишна стратегическа военна доктрина на САЩ, за чието осъществяване са похарчени десетки, ако не и стотици милиарди долари".

Украинският експерт Тарас Жовтенко изрази обаче съмнения дали проектът "Циркон" е "толкова жизнеспособен", както твърди Русия.
Дори страните с по-напреднали технологии и възможност да мобилизират повече ресурси от санкционирана Русия - САЩ и Китай, са доста предпазливи, говорейки за своя напредък в разработката, камо ли въоръжаването с хиперзвукови системи. Прекалено шумните руски изявления "внушават мисълта, че става дума за тясноспециализирана информационно-психологическа операция с прицел на първо място към външната аудитория", изтъква наблюдателят, говорил пред радио "Донбас" и цитиран на 6 ноември от радио "Свобода".

За да се използват подобни оръжия, още повече с ядрени бойни глави, според Жовтенко трябва да има по-мащабен конфликт от този в Източна Украйна. Но ако Русия успешно осъществи своя замисъл с "Цирконите", Кремъл ще се чувства далеч по-уверено в противопоставянето със САЩ. И тази увереност ще позволи на Путин да върши в Крим и по източната граница на Украйна неща, каквито дотогава се е страхувал да върши, прогнозира експертът.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
доло подписаните са толкова небрежни нима не разбирате че русия иска ида спре воината в донбас
91
4
 
2
 
! Отговори
ЕСТЕСТВЕНО преди 2 години
...че ще се въоръжава. САЩ и НАТО са на границите й и въоръжават съседите й. Какво друго да прави?
90
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анимацийките на Росфильм. :))))
89
10
 
10
 
! Отговори
Кико преди 2 години
За руснаците, Коледа ли идва или трета световна?
88
25
 
13
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
Та колко самолетоносача са потопили досега, че да им повярваме. Скоростта на тези ракетки не е по-различна от онези, построени през 70-те на миналия век. Пак оръжейни изцепки в аванс на предстоящия Голодомор в Русия
87
1
 
6
 
! Отговори
Знаещ преди 2 години
95%от коментарите са невероятни простотии чудя се как ви ражда главата такива глупости.*** никога не свършват.
86
18
 
10
 
! Отговори
убийци на самолетоно преди 2 години
значи тези ракети потопиха димящия руски самолетоносач.. за други потънали самолетоносачи не съм чел и чувал. :))))
85
21
 
10
 
! Отговори
кражба на века преди 2 години
Путин дрънка оръжие за да може да краде от военните разсходи и да праща по роднините на Запад да купуват имоти че в руската *** даже Путин не може да живее.. а бедните ватенки хем ги крадат хем се радват.. така да го направиш..ха.ха
84
11
 
2
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
циркон ги мелят от 1995, когато китай обявиха че имат работещ образец. в момента превъоръжаването на китайската армия с хиперзвукови противокорабни ракети е приключило и е в ход разработката на следващото поколение оръжие- магнитен ускорител. от братски държави плашат гаргите, и пускат клипчета.
83
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 89 Когато видиш модерните им самолети, това ще бъде последното, което виждаш.
82
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харесва ми квиченето на русофоби и американофили, не трябва да бъдат допускани на българска държавна работа.
81
4
 
14
 
! Отговори
Дебил преди 2 години
До АнонименБългария крета на последно място не заради русофилите, а заради това, че винаги някой друг ни е виновен. И защото сме най-умните, най-знаещите и най-можещите )))))
80
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сащ имат 10-11 самолетоносача, от които към момента 7-8 са прибрани в кораборемонтни бази. Повече не могат да ги използват близо до руски териториални води. Една такава ракета Циркон може да го разцепи на две. А за да бъде изкаран от боеготовност е достатъчно да му бъде повредена палубната площ откъдето излитат и кацат самолетите.
79
4
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Зелената сделка на Путин ще разреши всички глобални проблеми, като се започне от затоплянето, та се стигне до пренаселеност та... Ама да са мислили преди да почнат атаката срещу Русия.
78
7
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Слава на Ленин и Сталин :)))
77
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са зле русофилията. Манталитета им е подходящ за 1970г. но не и за 21 век. Кой кого щял да унищожи, кой кого подчинил, кой колко пшеница изнасял, сещам се за една новина, която предаваха през 1987г. По БНТ показваха комбайни като централна новина, които прибират реколтата и се превъзнасяха все едно са тръгнали на война срещу целия свят. Повръща ми се от такива бавни индивиди, заради които България крета и е на последно място. Ама честно ви казвам, наистина ми се.
76
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние нямаме 5 планети, имаме една, една патаклама между големите, може да я унищожи за минути, победител няма да има, всички ще сме губещи, затова внимавайте какво си пожелавате.
75
5
 
36
 
! Отговори
До Толупа и Щембето преди 2 години
Какво става с Ф16.Сковаха ли ги вече.
74
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ссср се завръща.
73
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И веднага цитират Украинският "експерт" Тарас Жовтенко, който хабер няма от тези ракети, а и едва ли ги е виждал дори на снимка. Обаче е поредната пионка на Сорос и съобщава това, което му е казано да съобщи. Типично за Днес-БГ - копирани директно статии от западната пропаганда и тиражиране на лъжи, опирайки се на "солидни" източници, като този Жълтенко.