С какво ще отговори Русия на НАТО, ако не получи гаранции за сигурността?

Москва ще създаде контразаплахи към чувствителни места
22 дек 2021 18:00, Елка Василева
458
С какво ще отговори Русия на НАТО, ако не получи гаранции за сигурността?
Снимка: архив, БГНЕС

Ако в отговор на искането на Русия САЩ и НАТО не ѝ предоставят писмени гаранции за сигурност, в отговор тя може да създаде контразаплахи в най-чувствителните за тях места. Това заяви пред руския вестник „Взгляд“ руският военен експерт Игор Коротченко.

„Москва ще създаде контразаплахи, ако страни от НАТО не приемат руските предложения и съответно тяхната територия и обекти представляват опасност за нашата /руската/ национална сигурност“, обясни Коротченко.

Още по темата

По думите му в отговор на заплаха от страна на НАТО Москва може в рамките на поетите с Беларус двустранни съюзни задължения да разположи на територията на Беларус тактическо ядрено оръжие и средства за доставянето му.  

„Като вариант – да се дислоцира в Беларус ракетна бригада с оперативно-тактически комплекси „Искандер“, оборудвани с ядрени заряди. Тези ракети ще бъдат насочени към обектите на територията на страни от НАТО, които представляват заплаха за нас“, обясни експертът.

Освен това, добави той, ако в Русия видят, че НАТО създава военна инфраструктура на територията на Украйна, Москва може да отиде на създаване на общо пространство за сигурност с Луганската и Донецката народни републики /намиращи се на територията на Украйна/.

Руското външно министерство предупреди САЩ и НАТО, че ако Западът откаже да води диалог с Русия за сигурността, от страна на Русия може да последва „военен отговор“.

Руският президент Владимир Путин  обвини във вторник Запада за ескалацията на напрежението в Европа, като каза, че Западът е оценил неправилно изхода от Студената война.

Пред висши военни Путин заяви, че Русия ще отговори "адекватно" на всяка западна агресия и ще продължи да развива армията си.

"Понякога човек си задава въпроса - а защо те правят всичко това в тези условия? Това не е ясно. Мисля, че от еуфорията покрай победата в т.нар. студена война. И поради погрешна, невярна оценка на ситуацията в този момент и поради неграмотен, некоректен анализ на възможните развития", цитира ТАСС думите на Путин."Това е причината. Просто няма други причини", каза той.

Освен това руският президент допълни, че страната му е готова да предприеме военно-технически мерки в случай на приближаване на НАТО до нейните граници: "В случай на продължаване на явно агресивната линия на западните колеги ние ще предприемем адекватни военно-технически мерки, на неприятелските действия ще реагираме твърдо." Путин подчерта, че Русия има "пълното право" да постъпи така.

Путин изтъкна, че се надява на конструктивни преговори със САЩ и НАТО по исканията на Русия за гаранции за сигурност, когато вече са налице знаци, че Западът е готов да работи по въпроса. Руският президент заяви, че предложенията на Москва не са ултиматум, но Русия няма накъде да отстъпва по отношение на Украйна, която според Москва никога не трябва да се присъедини към НАТО или да приеме войските на алианса и оръжия, информира Ройтерс.

"Въоръжени конфликти, кръвопролитие - това изобщо не е нашият избор. Ние не искаме такова развитие на събитията. Искаме въпросите да се решават с политически и дипломатически средства, но да имаме поне ясни, разбираеми, ясно формулирани правни гаранции", каза още руският президент.

Русия е струпала десетки хиляди войници на границата с Украйна, като настоява НАТО да откаже да приеме бившата съветска република за член и да гарантира, че пактът там няма да разположи нито оръжия, нито войски.

По време на същата среща руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Съединените щати са разположили около 8000 войници в близост до руските граници и заедно със съюзниците от НАТО често извършват полети със стратегически бомбардировачи в близост до Русия.

Опитите на НАТО да привлече украинската армия в действията на пакта представляват заплаха за сигурността, заяви Шойгу.

По-рано във вторник високопоставен руски дипломат заяви, че вече са започнали контактите между Москва и Вашингтон по въпроса за гаранциите за сигурност, които Русия търси, и че е налице възможност страните да постигнат разбирателство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


458
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
11
 
15
 
! Отговори
КуКлус преди 2 години
САЩ нямат нито една спечелена война в цялото си жалко същевствуване ! Запалиха десетки държави и от нито една не излязага победители ! Виетнам ли ? Сомалия ? Ирак ? Афганистан ? Сирия ? Камбоджа ? и т.н. ? В коя ? ....Аааааа да ...май във Втората Световна Война когато червената армия размаза нацистите ....еееее намазаха ама това не беше тяхна победа :)
229
5
 
10
 
! Отговори
До 321 преди 2 години
Краварите нямат загунеа война ? Аз съм *** но мисля че те нямат спечелена ...освен гражданската приятелю !
228
2
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
До .. До Калеко Алеко ... В сражението при Бородино където император Александър I губи Москва участват 135 000 войници от армията на Наполеон и 125 000 от страна на руският император. Французите дават 35 000 жертви, а руснаците 45 000 ... !!!
227
18
 
9
 
! Отговори
За протокола преди 2 години
Не е ясно дали краварите са страхливи, но САЩ още нямат изгубена война !
226
11
 
9
 
! Отговори
За незапознати преди 2 години
Всички войни, които Русия печели и срещу Наполеон и срещу Хитлер е съюзник с Англия и САЩ , но когато е сама губи - 1905 срещу Япония , 1854 в Кримската война срещу Турция и Англия !
225
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ставай страна огромная , руснаците са непобедими , краварите са страхливи не им стиска
224
13
 
15
 
! Отговори
До Калеко Алеко преди 2 години
Наполеон нахлува в Русия с 700 000 воиници помеждодругото. Като само 200 000 се връщат от там
223
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Русия само врагове и се привиждат.
222
14
 
9
 
! Отговори
Бисмарк преди 2 години
Е нали Украйна получи гаранции от Русия, за териториалната си цялост ако им предаде наследените от СССР ядрени оръжия ! И какво стана - май наистина договорът с Русия не струва и хартията на която е написан както е казал Бисмарк навремето .
221
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакат Вова да глътне въдицата и да го обвинят в агресор, но на него тези кьорфишеци не минават.
220
14
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
До Анонимен ... И Наполеон и Хитлер превзеха без особени трудности Москва, а от там нататък следваше необятния Сибир, с блата, калта, руската зима и болестите, условия в които могат да оцеляват само местните ***, по времето на Наполеон това е било непосилна задача за неговите няколко десетки хиляди войници, а Хитлер освен с рассия воюваше и с половината свят...Съвременната война ще бъде високотехнологична и до голяма степен ще игнорира гореспоменатите особености на Сибирската *** ... !!!
219
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците винаги са били алчни коплета.
218
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естония е член на НАТО от 20 г. Натовските раку.ети, от които се страхуват руснаците са на 150 км от Петербург. И какво ? Нищо ! 20 г мирно съседство и най-важното : РУСКИ ВОЙНИЦИ НЕ УМИРАТ В ЕСТОНИЯ ПОВЕЧЕ ! Какво са се разревали за Украйна ?
217
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка и НАТО обещаха и че няма д се разширява НАТО след разпада на СССР, но... Договорите с Америка и НАТО не струват и хартията на която са написани. Никакво доверие на Америка и НАТО. Те винаги са доказвали, че вършат точно обратното на това, което твърдят и обещават.
216
4
 
8
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Ще затрие Турция от лицето на земята и ще засели там втора ръка населението на Русия а именно кавказките народи разбира се става дума за не славяни. Байдън дърпа конците на Турция и въобще на изостанали те народи.
215
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По това се познават нацистите и комунистите - те винаги имат някой враг кой ги дебне.Не е случайно .
214
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 303Руснаците нямат спечелена битка с Наполеон,французина нямаше ресурси да владее целият континент .А Хитлер е победен с помоща на американци и англичани.В момента руската армия е толкова силна колкото беше срещу японците 1903-5г.Много самохвалство и заплахи ,а накрая нямаха спечелена битка .
213
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЪС КАКВОТО ОТГОВОРИХА НЯКОГА НА НАПОЛЕОН И НА ХИТЛЕР.
212
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Tия неграмотници и цтрахливци украинците да виновни за ескалацията на нещата до ниво "конфликт".... Украйна, заедно с Полша бяха превидени за буферни и сега като такива буфери биват мачкани от запад и от изток. Това е ролята на буферите. Но не им харесва тази роля и първо поляците, а сега и укретата придърпват помощници от САЩ, щото не вярват на НАТО, само на САЩ и в това се състои тяхна най-голяма грешка. И нашата също така, ако я допуснем!
211
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво? на снимката се вижда че две дебели тръбовидни железарки са насочени към бодно оръдие прехвърлящо най вероятно вода от Днепър за Крим, Киев мрази и желяе смъртта на кримчани ли, защо тия ракети железни са насочени към водооръдията с които се помага на кримчани