След 50 минути разговор: Какво си казаха Байдън и Путин?

Президентът на Русия е останал доволен от разговора
Обновена: 31 дек 2021 13:04 | 31 дек 2021 08:36, Нели Христова
114
След 50 минути разговор: Какво си казаха Байдън и Путин?
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди руския си колега Владимир Путин за твърд отговор на САЩ при евентуално нахлуване в Украйна, а лидерът на Кремъл заяви, че антимосковските санкции биха били "колосална грешка".

След 50-минутен телефонен разговор - вторият между двамата лидери в рамките на малко повече от три седмици - двамата президенти изразиха подкрепа за по-нататъшна дипломация по напрегнатото противопоставяне между Русия и подкрепяната от Запада Украйна.

Путин е останал "доволен" като цяло от разговорите, заяви пред репортери съветникът по външна политика Юрий Ушаков. Високопоставен американски служител, който говори при условие за анонимност, заяви, че тонът "е бил сериозен и съдържателен".

Байдън "даде ясно да се разбере, че Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят решително, ако Русия нахлуе в Украйна", гласи изявление на прессекретаря на Белия дом Джен Псаки.

Ушаков, позовавайки се на многократните заплахи на Вашингтон за икономически санкции в отговор на нападение в Украйна, заяви, че това би било "колосална грешка”. Ушаков каза също, че Русия ще търси „конкретен резултат" в преговорите през януари в Женева, докато Белият дом заяви, че очаква действия - деескалация на масивното военно присъствие на Русия по украинската граница.

"Президентът Байдън повтори, че съществен напредък в тези диалози може да има само в среда на деескалация, а не на ескалация", каза Псаки.

Вашингтон и европейските му съюзници обвиняват Русия, че заплашва бившата съветска територия Украйна с нова инвазия. Около 100 000 руски военнослужещи са съсредоточени близо до границата на страната. Путин вече завзе полуостров Крим през 2014 г. и е обвиняван в разпалване на проруската сепаратистка война, избухнала същата година в източната част на страната.

Москва описва присъствието на войски като защита срещу разширяването на НАТО, въпреки че на Украйна не е предлагано членство във военния алианс.

По-рано този месец руснаците отправиха широк набор от искания, включително гаранции, че НАТО няма да се разширява, и забрана за изграждане на нови военни бази на САЩ в бившите територии на Съветския съюз.

Съединените щати отхвърлят „червените линии” на Москва, като го определят като опит на Русия да диктува бъдещето на независими държави.

В съобщение, разпространено след разговора, Кремъл подчерта, че Байдън е казал на Путин, че американски нападателни оръжия няма да бъдат разположени в Украйна. Белият дом обаче заяви, че Байдън само е потвърдил съществуващата политика.

"Президентът Байдън ясно заяви, че САЩ продължават да предоставят отбранителна помощ за сигурността на Украйна и не разполагат там нападателни ударни оръжия. Това не е нов ангажимент", заяви за АФП американски служител.

Официалните представители на САЩ повториха предупрежденията за строги икономически санкции, подкрепени както от Вашингтон, така и от столиците на ЕС, ако Русия нападне Украйна.

Байдън "очерта два пътя", заяви високопоставен служител на американската администрацията. "Единият е пътят на дипломацията..., а другият път е по-фокусиран върху възпирането, включително и върху сериозните санкции".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-сериозни санкции означават да се простреляш в крака, не крака на украйна, а в американския ти крак, кухчо, една хубава дълбока огнестрелна рана с надробяване на костта. Русия те примамва натам, откъдето няма измъкване, куха американска дърта лейка. Или по-точно ще се измъквате подобно на афганистан, но в по-унизително изпълнение.
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинска нация няма, а самата украйна не е член на нато, че да се месим ние или пък да ни заставят. Освен това на наша територия сащ имат 4 бази, за които не плащат наем -- да се съобразяват малко какви претенции ни поставят.
84
3
 
5
 
! Отговори
Малко история преди 2 години
До Анонимен 96: "Пак ли да пращат ракети в Куба"? И това е начин да се накарат американците да се откажат да разполагат оръжия край границите на Русия и да приемат бивши републики от СССР в НАТО. Да си припомним, че Куба също е суверенна държава (като Украйна) на САЩ бяха готови на война заради руските ракети там.
83
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрали са се: Ако стане война, ти удряш тука, аз удрям там. После спираме войната и почваме да оплакваме ударените слабаци. Да спрем ескалацията, за да не стане световна война и така нататък.
82
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин прави пресконференции по 8 часа в пряк ефир. На Байдън му се е допикало и е казал: Не мога повече Вова, простата ме алармира.
81
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли да пращат ракети в Куба, за да се изтеглят САЩ от Украйна, както се изтеглиха от Турция?
80
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колосална грешка са си антимосковските санкции най-вече за този, който ги наложи. Изгуби почти 300 милиарда евро. Като капак на всичко сега иска тези пари от Русия. Нямала право да мърда, когато я бият.
79
0
 
5
 
! Отговори
ДАТО-флашка преди 2 години
Моля обема на разговорите по телефона да бъдат ограничени,че не можем да им насмогнем....
78
1
 
3
 
! Отговори
е ле па тия... преди 2 години
...50 минути си гукали по телефона...ДА НЕ СА ВЛЮБЕНИ...???
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези двамата няма да се бияят. Разбрали са се като Сталин и Чърчил кой къде ще командва и кой къде ще удари слабите съюзници на другия. Най-слабите са България и Молдовата.
76
1
 
4
 
! Отговори
уникално: преди 2 години
БАЙдън- И той к'вооо....Путин- И тя к'вооо...И така 50 минути...Божкеее....А-1 да им вдигне тарифите на тия серсеми...!!!! Нали е ИНФЛАЦИЯ?!
75
0
 
2
 
! Отговори
тАлАфОнЕн моабет преди 2 години
...на чашка кААА'ве и бяло сладко от череши ....Пожелали си "Весело изкарване на Нова година" и ... кой от къде е....После следвали изявления на прессекретарите от Белия дом и Москва,че каа'вето било горчиво,а бялото сладко от череши било малко...Нооо,като цяло всички останали доволни от "преговорите"....ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ !!!!
74
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин да съобщава на Байдън Болшевика, че се връща Руската империя на мястото на Съветския съюз. Байдън да отвори Уикипедия и да научи границите на Руската империя.
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съветският съюз се разпадна, кога ще се разпадне САЩ..................Путин трябва да пита Байдън само един въпрос: Кога ще се разпадне САЩ и кога ще върнат Тексас, Аризона, Калифорния, Ню Мексико на Мексико?
72
1
 
7
 
! Отговори
мдаааа.. преди 2 години
Джендъра Джо се заканил на маленкий Путин ,че ще му наложи санкци...Путин си го преместил от левия в десния крачол и рекъл:...Е И...?...дреме ми на ХУРКАТА...
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън е болшевик и защитава бившата съветска територия. Путин е антиболшевик и иска САЩ да се махнат от Руската империя......................Западна Европа и САЩ станаха големи болшевики, защитават съветски републики, създадени от болшевиките, Ленин и Сталин.
70
0
 
4
 
! Отговори
задушевен диалог преди 2 години
Джо към Путин:...Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят решително, ако Русия нахлуе в Украйна....Путин към Джо:...Вот тебя руский палец ,показалец...ОДИ ГИ РАЗБЕРИ///мерят си на кой е по голяма оная му работа...За сега предимството е на Путин...а Джо има затруднения с вдигането на самолета...СТАРОСТ-НЕРАДОСТ !
69
0
 
3
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 2 години
...тонът "е бил сериозен и съдържателен"....ДА не повЕЕЕрваш...Единият е с ДЕМЕНЦИЯ,а другият с комплекси за величие...обаче тонът...е в 7/8 такта,а тоналността е в СОЛ-бе мол...
68
0
 
3
 
! Отговори
Ей,Джоооо... преди 2 години
...помниш ли какво си му казал...? Ако не си спомняш ,направи справка в протокола...
67
1
 
7
 
! Отговори
Майтап Уили преди 2 години
Президентът на САЩ Джо Байдън предупредил руския си колега Владимир Путин за твърд отговор на САЩ при евентуално нахлуване в Украйна, а лидерът на Кремъл му отвърнал: А бе я Ърььь У ЛЕВО...!