След 50 минути разговор: Какво си казаха Байдън и Путин?

Президентът на Русия е останал доволен от разговора
Обновена: 31 дек 2021 13:04 | 31 дек 2021 08:36, Нели Христова
114
След 50 минути разговор: Какво си казаха Байдън и Путин?
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди руския си колега Владимир Путин за твърд отговор на САЩ при евентуално нахлуване в Украйна, а лидерът на Кремъл заяви, че антимосковските санкции биха били "колосална грешка".

След 50-минутен телефонен разговор - вторият между двамата лидери в рамките на малко повече от три седмици - двамата президенти изразиха подкрепа за по-нататъшна дипломация по напрегнатото противопоставяне между Русия и подкрепяната от Запада Украйна.

Путин е останал "доволен" като цяло от разговорите, заяви пред репортери съветникът по външна политика Юрий Ушаков. Високопоставен американски служител, който говори при условие за анонимност, заяви, че тонът "е бил сериозен и съдържателен".

Байдън "даде ясно да се разбере, че Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят решително, ако Русия нахлуе в Украйна", гласи изявление на прессекретаря на Белия дом Джен Псаки.

Ушаков, позовавайки се на многократните заплахи на Вашингтон за икономически санкции в отговор на нападение в Украйна, заяви, че това би било "колосална грешка”. Ушаков каза също, че Русия ще търси „конкретен резултат" в преговорите през януари в Женева, докато Белият дом заяви, че очаква действия - деескалация на масивното военно присъствие на Русия по украинската граница.

"Президентът Байдън повтори, че съществен напредък в тези диалози може да има само в среда на деескалация, а не на ескалация", каза Псаки.

Вашингтон и европейските му съюзници обвиняват Русия, че заплашва бившата съветска територия Украйна с нова инвазия. Около 100 000 руски военнослужещи са съсредоточени близо до границата на страната. Путин вече завзе полуостров Крим през 2014 г. и е обвиняван в разпалване на проруската сепаратистка война, избухнала същата година в източната част на страната.

Москва описва присъствието на войски като защита срещу разширяването на НАТО, въпреки че на Украйна не е предлагано членство във военния алианс.

По-рано този месец руснаците отправиха широк набор от искания, включително гаранции, че НАТО няма да се разширява, и забрана за изграждане на нови военни бази на САЩ в бившите територии на Съветския съюз.

Съединените щати отхвърлят „червените линии” на Москва, като го определят като опит на Русия да диктува бъдещето на независими държави.

В съобщение, разпространено след разговора, Кремъл подчерта, че Байдън е казал на Путин, че американски нападателни оръжия няма да бъдат разположени в Украйна. Белият дом обаче заяви, че Байдън само е потвърдил съществуващата политика.

"Президентът Байдън ясно заяви, че САЩ продължават да предоставят отбранителна помощ за сигурността на Украйна и не разполагат там нападателни ударни оръжия. Това не е нов ангажимент", заяви за АФП американски служител.

Официалните представители на САЩ повториха предупрежденията за строги икономически санкции, подкрепени както от Вашингтон, така и от столиците на ЕС, ако Русия нападне Украйна.

Байдън "очерта два пътя", заяви високопоставен служител на американската администрацията. "Единият е пътят на дипломацията..., а другият път е по-фокусиран върху възпирането, включително и върху сериозните санкции".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин след като видяхме, колко разбира от "писменост" и история. Да излезе да каже, кога НАТО е нападнало Русия?Също така може да отговори и на въпроса, какво е правила армията на ссср в източна Европа 44-45 година ? Без някоя от тея държави да има обявена война с тях? Единственият агресор в района е тя!
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"... все забравят да напишат и причината за американския метеж и как В. Нюланд им занесе хем 5млрд.$, хем курабийки" --------------------------------------------------------------------- Виктория Нуланд не стига, че занесе кеш и армагани на укропите, но прати свеж поздрав на колективния ЕС във вид на обикновена пиндостанска псувня.
24
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко ни е биологичната война ами сега и ни запалете с трета световна и да се приключва с тая лудост в която се е превърнал светът
23
6
 
2
 
! Отговори
Друг преди 2 години
ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА НЕКОРЕКТНАТА ДУМА,КОЯТО СТЕ КОРИГИРАЛИ.
22
10
 
11
 
! Отговори
Друг преди 2 години
Засега си обещават дипломация като разговарят.А това,че на Украйна не е мечта да стане член на НАТО,си е за заблуда.Не били предлагали-целия запад като *** все Русия обвиняват и повтарят как тя е нападнала в 2014г.Крим и го взела.Но все забравят да напишат и причината за американския метеж и как В.Нюланд им занесе хем 5млрд.$,хем курабийки.Което е изгодно за западняците,това пишат.
21
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото и да говори Русия... е ясна на всеки. Поредната болшевишка банда искаща да се бие и да взема чужда територия. Украйна е свободна страна и може да прави, каквото иска. Русия мисля, че завинаги загуби своята най близка страна Украйна след простотията в Крим и източната част. Да палиш война в държава, която е дала над 15 милиона жертви през ВСВ да се бие за твоите имперски виждания... е меко казано излагация. 5
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Путин да вкара Русия в НАТО". Едва ли ще успее да се справи с тази непосилна дори за него задача. Започне ли да вкарва, отан ще се пръсне по шевовете.
19
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин да вкара Русия в НАТО и тогава съществуването но НАТО се обесмисля
18
10
 
12
 
! Отговори
Вейдър преди 2 години
Хубаво посрещане на Нова година, г-н Байдън!
17
15
 
3
 
! Отговори
Ученика преди 2 години
Освен, че са изветрели старци и двамата друго нищо не са си казали...
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3"Ако НАТО клекне на Русия то тогава Русия е същият агресор" - той Борисов ти каза, че си про'ст.
15
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да кле'цат м'ало'умниците в Брюксел с цена на газа по 3000 долара.
14
5
 
17
 
! Отговори
Как какво преди 2 години
Теглили са си по една - всеки на своя език.
13
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БайДжо очертал два пътя. Единият е пътят на дипломацията ..., което преведено на човешки език означава Путин да се подчини на Пиндостан и да направи отстъпки, след което следва усилване на униженията срещу руските власти до разпарчатосване, разграбване и унищожение на РФ, а другият път е по-фокусиран върху възпирането, включително и върху сериозните санкции. Государят Путин отговорил, че има трети път, с който байДжо много скоро ще се запознае.
12
8
 
23
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Бай Дън дали помни за какво е звънял и дали е заспал на телефона? Аз мислех, че само в България си избираме куци коне, ама американците този път засенчиха всичко.
11
6
 
41
 
! Отговори
Diplomat преди 2 години
От разговора между пенсиите става ясно, че нищо не е ясно.
10
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън е казал: Крим не е руски! Путин отговорил: Ами вземете си го!
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От горната статия разбираме какво Байдън е казал на Путин. За това какво пУтин е казал на Байдън - очакваме друга статия. По-нетърпеливите - да четат в руските медии инфо по този въпрос
8
3
 
7
 
! Отговори
8 преди 2 години
Ако беше Тръмп президент щеше да им Хари е цялата Украйна на руснаците, човека иска да в добри отношения с Путин КГБ-то.
7
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Позициите са прекалено различни за да има смисъл от каквито и да е разговори! Щатите ще продължават с военната помощ за Украйна, а Путин е в правото си да защитава Русия, пък да видим докъде ще стигне цялата история! И да не забравяме, че когато Украйна предаде своя ядрен потенциал на Русия, самата Русия стана гарант за сигурността и, с договора от 92- 3 година! Но Путин го погази... Бог вижда всичко!