Украйна е на масата, но украинците не са на нея и... чакат

Украинците търпеливо чакат Западът да реши съдбата им
15 яну 2022 20:52, Нели Христова
334
Украйна е на масата, но украинците не са на нея и... чакат
Снимка: БГНЕС

Понякога изглежда малко като дипломатическа версия на "яде ли захар?"

В Женева и Брюксел западните дипломати се изправят срещу руските си колеги, обсъждайки, наред с други неща, способността на Украйна като независима държава да оформя собствената си съдба.

Но Украйна я няма.

Колкото и пъти да повтарят високопоставените американски служители мантрата "нищо за Украйна без Украйна" – а те я повтарят при всяка възможност – украинците не могат да не се чудят какво точно се обсъжда зад гърба им.

С около 100 000 руски войници, струпани по северните и източните граници на страната, може да си помислите, че това би било причина за сериозна тревога. Но православната Коледа беше отбелязана в Украйна миналия петък и ако се разхождате из оживените коледни базари в Киев, няма да усетите чувство на повишена бдителност и тревожност.

"Хората тук са свикнали с тежките времена", казва Петро Бурковски от един от най-старите независими мозъчни тръстове в Киев, Фондация "Демократични инициативи" на Илко Кучерив. "През 20-ти век имахме много случаи, когато хората живееха в ежедневен ужас. Това е част от тяхната историческа памет."

Настоящият ужас на Украйна продължава почти осем години, откакто маскирани руски войски се появиха за първи път по улиците на Крим.

Боевете избухнаха в района на Източен Донбас през април 2014 г. Оттогава 14 000 войници и цивилни бяха убити в това, което правителството в Киев нарича "Руско-украинската война". Русия и до днес настоява, че не е страна в конфликта.

Всяка сутрин на кратка, мрачна церемония пред министерството на отбраната в Киев се почитат украинските войници, загинали в този конкретен календарен ден след независимостта през 1991 г. По-голямата част от тях са починали през 2014 г. Всяко име се посреща със залп от изстрел и камбана.

От другата страна на града лицата на мъртви войници се взират в редици от стените на катедралата Свети Михаил в мемориал, който се простира на почти 100 метра.

Минувачите спират и размишляват, без да се притесняват от снега и минусовите температури.

63-годишният Виктор Морошан бил ранен по време на жестоката битка за Иловайск през август и септември 2014 г. Той сочи лицата на загиналите колеги от доброволческия батальон "Донбас", който понесе тежки загуби.

"Всеки имаше една цел", казва той накрая. "Да освободим земята си от тези руснаци".

Виктор се запознава със съпругата си Тетяна, докато се възстановява в болницата, където тя е била доброволец.

"Може би следващия път войната ще бъде голяма", казва тя. "Путин има много планове да започне нова война. Това не е приказка."

Виктор се описва като етнически руснак, от една от областите, които сега са под контрол на бунтовниците. Но омразата му към руския лидер Владимир Путин е дълбока. — Той е маниак. Убиец.

Мъжът сега е пенсиониран, но признава, че все още държи в готовност бронежилетка и каска за спешни случаи.

"Жена ми казва "Витя, може би не ни трябва". Но аз казвам, че трябва да сме готови. Никой друг не може да защити отечеството ни освен нас."

Това е вид предизвикателен разговор, който може да очаквате в страна, изправена пред потенциално огромни шансове и знаейки, че ако се стигне до битка, ще има ограничения за подкрепа отвън.

Западните съюзници на Украйна говорят за "масивни" последици, ако Русия предприеме нахлуване. Но макар че те биха могли да включват увеличена военна помощ, украинците сами ще се борят и ще умират.

Оттук идва нарастващата подкрепа за членството в НАТО.

"Всеки път, когато Русия започне ескалация на фронтовата линия, подкрепата за членството в НАТО нараства", казва Петро Бурковски, "а готовността за отстъпки с Русия пада".

Публично лидерите на НАТО казват, че вратата за членство, отворена за Украйна и Грузия през 2008 г., все още е отворена. Вицепремиерът на Украйна, който посети в понеделник централата на НАТО в Брюксел, повтори рефрена на правителството си.

"Имаме присъщото, суверенно право да избираме нашите собствени мерки за сигурност", каза Олга Стефанишина пред репортери. — Включително договори и съюзи.

Но едва ли е тайна, че членството в НАТО не е сред картите на масата в момента. Западните служители знаят, че това  вероятно ще провокира  военната конфронтация, която толкова искат да избегнат.

Бурковски казва, че Украйна няма друг избор, освен да изчака бавно горяща, дългосрочна криза.

"В момента трябва да приемем реалността на конфронтация и конфликт с Русия", казва той. "Може би с течение на времето ситуацията в Русия ще се промени. Русия няма да бъде толкова страхотна, колкото е сега, Украйна ще бъде по-силна и Западът ще бъде по-решителен към Украйна и към Русия".

За момента, според него, Украйна трябва да се съсредоточи върху избягването на съдбата на двама от другите съседи на Русия, Беларус и Казахстан.

"Те показват съдбата на хората в страни, които са руски сателити", казва той. „Повечето хора в Украйна не искат тази съдба за тях и разбира се за децата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мнозинството от британците нямат нищо против да гласуват за премиер, който е хомосексуалист - гей или лесбийка, съобщи БГНЕС. Това сочат данните от социологическото проучване на Агенция ComRes.Между въпросите за предстоящите президентски избори в САЩ тя е задала и следния въпрос: Дали бихте гласували за политически лидер, президент или премиер, ако той е гей или лесбийка. 75 на сто от запитаните мъже са казали, че биха гласували за гей-премиер.
163
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРМAНЦИТЕ все едно сa етнос от гейове щом точно те изрекли фрaзaтa:"целият европейски континет е в плен нa стрaхa от осмaнския турчин"
162
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Израелският премиер Бенямин Нетаняху назначи Амир Охана - депутат и негов съпартиец от консервативната партия "Ликуд" за временен министър на правосъдието.Охана е първият член на правителство в еврейската държава с открита хомосексуална ориентация, предаде ДПА. 43-годишният Охана се смята за доверено лице на Нетаняху и подкрепи приемането на закон, който дава на партийния лидер имунитет срещу наказателно преследване. Срещу Нетаняху се водят три разследвания за корупция, но той отрича всички
161
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Настоящият премиер на Люксембург Ксавие Бетел встъпи в брак с партньора сиЗа пръв път в Европейския съюз министър-председател се венча за друг мъж. Събитието стана в Люксембург.
160
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двама прокурори от Софийска районна прокуратура ме тероризират и дискриминират, защото съм различен и имам гей-влечение. Това пише доц. д-р Чавдар Стоянов - преподавател по международно право до американската посланичка Херо Мустафа. Припомняме ви, че преди няколко години името на Стоянов беше замесено в скандал със студенти заради неговата сексуална ориентация, заради които бе уволнен от Алма Матер.
159
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Норвежка реклама представя Дядо Коледа като гей
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лио Варадкар - първият премиер гей на католическа Ирландия Той е първият от индийски произход и най-младият, оглавявал досега правителство
157
0
 
4
 
! Отговори
НЕ преди 2 години
На фашизма..Не на сертификатите
156
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До US Motherfucker: Ясно, ти си от ония лузъри дето нито там си станал нещо нито тук те приемат. Еми това ти е съдбата - въздух под налягане!
155
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леонардо Давинчи бил гей, нарисувал бил себе си като Мона Лиза
154
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До US Motherfucker "Откъде българите в България вадят заключения за умиращите САЩ, е мистерия." Това не са българи а най-обикновени русохили. Българин и русофил са коренно противоположни понятия. Така че няма никаква мистерия.
153
0
 
1
 
! Отговори
до мaскaрещия преди 2 години
ПЛИСКA преведено знaчи Персийскaтa Исус Христос ЛИСИЦA.................КAНA ЕСПЕРОХ с герб "ОРЕЛ с ШЕСТ шипa" нaследник нa МИТРИДAТ ШЕСТИ по кръв потомък нa КИР ВЕЛИКИ бягaйки от юдеотюркохaзaрите се укрил от тях в ГЕТСКAТA си прaродинa ОНГъЛA и тъй нaтaтък.........кой нерaзбрaл нерaзрaл че нямaм време
152
1
 
3
 
! Отговори
Нато+ЕС-Муслита преди 2 години
С дъртото бабе Байдън и ев!!ропенделите от Брюксел укрите яко се пре!!***. Кравария им взима националните богатства, евр!!гейската администрация ще им оправи ценностите и след 20 години Укрите ще са пропаднала фалирала територия с ценности на Амбриажи на транквиланти, отглеждащи брадати бежанци!
151
1
 
4
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
Относно масата. Да не се окаже, че е шведска.
150
0
 
2
 
! Отговори
От текста преди 2 години
"Те показват съдбата на хората в страни, които са руски сателити" Я ни покажете съдбата на хората в страни които са бивши сателити :) а! аз я знам тази история! Не съм купил апартамент. Не съм купил вила. Не съм купил нова кола. Карам на сателитната история на родителите си ....
149
3
 
3
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
До Разочароващо 182 /// Не само набори имам, но и от града от който идвам нито един от приятелите ми, роднините или състудентите не остана в България. Кой идва тук със "Зелени карти", кой изкарва "Бели (работни) карти", но всеки работи, има прекрасни печалби и не съм чул някой да се е напънал да се връща в България. Да, връщат се, за да видят родителите си, въпреки че много от тях живеят тук и се грижат за внуците си. Откъде българите в България вадят заключения за умиращите САЩ, е мистерия.
148
1
 
2
 
! Отговори
От текста преди 2 години
И за какво скачаха урките? "членството в НАТО не е сред картите на масата в момента." Те вече колко 8 години търпят глад обезлесяване студ и омраза а САЩ им отказва...
147
2
 
3
 
! Отговори
От текста преди 2 години
нищо лично - "омразата му към руския лидер Владимир Путин е дълбока" - нали е нацист. И никога не е виждал Путин но така са го дресирали.
146
0
 
7
 
! Отговори
От текста преди 2 години
"украинците сами ще се борят и ще умират" - с мечтания европейски живот, но от студ и сметки...
145
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен: "Жужи точи лиги но няма да му се получи" - С кой се забавляваш и любовните ти игри не са интересни на читателите тука