Ако Русия нахлуе в Украйна, разходите за ЕС ще бъдат опустошителни

Европа няма шанс при евентуална война
16 яну 2022 21:07, Нели Христова
822
Ако Русия нахлуе в Украйна, разходите за ЕС ще бъдат опустошителни
Снимка: БГНЕС

Независимо дали Владимир Путин ще вкара войските си в Украйна или не, той за пореден път изправи Европа пред най-болезнената реалност - бидейки твърде слаба, за да се защити, тя вече не може да разчита на Съединените щати да ѝ се притекат на помощ.

Изправени сме пред реалност, в която Русия, въпреки че икономиката ѝ е с размерите на тази на Португалия, е способна да тормози и сплашва континента благодарение на енергийните си запаси и готовността си да проектира огромна военна мощ.

Разбира се, всяко руско нахлуване в Украйна би струвало на Русия цяло състояние и вероятно би имало изтощителни последици за нея. Малко вероятно е инвазията да е предпочитаният от президента Путин вариант. И все пак, в тази игра на "ходене по острието на бръснача" има и друга реалност.

Ако Русия нахлуе в Украйна, разходите за Европа ще бъдат също толкова опустошителни. Това ще принуди зависимите от газ европейски държави да търсят скъпи алтернативи и да инвестират милиарди в инфраструктура - от газопроводи до специални хранилища. Освен това Русия остава ключова дестинация за износ и доставчик на други ресурси освен нефт и газ. Помислете за доставките на титан!

Докато Кремъл отдавна подготвя постепенно отделяне от Европа, обратното остава немислимо за повечето европейци. Докато значителна част от руското население би подкрепила интервенция в източната част на Украйна, гражданите на много европейски държави трудно ще приемат войници да умират за нещо, което те смятат за чужда на тях, периферна страна - Украйна.

Безброй пъти сме чували високопоставени европейски бизнес лидери да симпатизират на ръководството на Путин до такава степен, че човек остава с впечатлението, че те са по-привлечени от силното руско ръководство, отколкото от западния либерализъм.

Пушечно месо

Нека бъдем справедливи. Ако на този етап европейските държави се наложи да се изправят срещу голяма руска сухопътна инвазия, много войници ще се окажат пушечно месо.

Западноевропейските сухопътни сили се превърнаха в обемист корпус на мира, като колесните им бронирани машини едва ли са подходящи за бой по калните бойни полета в Източна Европа, огневата им мощ не може да се сравнява с руската, а командната и комуникационната им инфраструктура е силно уязвима за огромните възможности на Русия за водене на електронна война.

Преследването на лошо оборудвани терористи е едно, а изправянето пред огромна конвенционална армия, готова на саможертва - съвсем друго.

Много европейски сухопътни сили се борят с комплекса на хищника от "глобалната война срещу тероризма". Те са свикнали да имат превъзходство, поне по отношение на технологиите и огневата мощ, и изпитват огромни трудности да си представят, че нападателят от последното десетилетие може да се превърне в нападател в мащабен конфликт. Цялото стратегическо мислене в това отношение се е насочило към защита, тактиката - към ограничено оперативно нападение, често дори от разстояние. Сухопътни сили като руските се обучават също и на прецизни и далечни удари, но винаги съчетани с груба сила - носене на залпове от ракети и артилерия и придвижване на големи части с размерите на дивизия.

Саможертва и отслабване

Ако всичко в Европа е свързано с ефективността, въоръжени сили като руските все още отчитат саможертвите и отслабването си. Изтънчените войни не съществуват в руския стратегически речник.

Европа страда от липса на всичко. Дори и да се опита да избегне участието на фронтовата линия, подкрепата отзад също няма да е много на лице. Много държави не разполагат с противотанкови ракети или запасите им от боеприпаси са опасно ниски. Усъвършенстваните изтребители, способни да пробият руската противовъздушна отбрана, все още са рядкост. Специалните сили, които биха могли да бъдат решаващ актив, са заседнали в Африка и се борят да привлекат достатъчно качествени новобранци.

САЩ бавно попълват арсеналите си с нови прецизни боеприпаси с голям обсег, но ще предпочетат да ги изпратят в Тихия океан. Те запазват значителна конвенционална възпираща сила в Европа, включваща 70 000 войници, стотици предварително разположени бронирани машини и десетки изтребители. И все пак това не е достатъчно, за да се противодейства на руско нахлуване в страна като Украйна - а Вашингтон просто не може да си позволи война с Русия сега, когато Китай е станал толкова силен.

Можем безкрайно да разсъждаваме върху това какво подтиква Русия да натрупва огромно военно присъствие на границата с Украйна, върху това как се стигна дотук, върху опасенията и фрустрациите и от двете страни.

Това, което е ясно обаче, е че навлизаме в нова надпревара в политките на великите сили и че Европа пристига на старта не като силен, единен отбор, а като тълпа от примитивни наивни пигмеи./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


822
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
440
1
 
7
 
! Отговори
Тея па! преди 2 години
Руснаците ще оставят горещия картоф - Украйна да изстине първо! После ще решават дали да се хабят да подправят прегоряла и смрадлива каша!
439
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
651-- по надолу бях писал. Русия няма да нападне. тя ще щипка по малко за да ги боли повече есес овцете и ХОХЛИТЕ.
438
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
648- това са казали руснаците онзи ден. демек есес овцете да си помислят.
437
2
 
5
 
! Отговори
Разбити илюзии преди 2 години
След тази статия доста зелени са оставили топли локвички по пода.
436
3
 
13
 
! Отговори
Красноречиво преди 2 години
"Изтънчените войни не съществуват в руския стратегически речник." АБЕ ЕЙ ИЗВРАТЕНЯЦИ! УСЕТЕТЕ СЕ! какви "изтънчени войни" ??!! Руснаците значи са прави във всяко отношение! Войнта е една и тя е отечествена! И е груба гадна и ужасяваща!
435
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
645- искаш да кажеш че ако един 50 кг. човек със един 9мм. застане срещу един 150 кг. човек 150 килограмовия има шанс ли. Путин им каза натисне ли КОПЧЕТО ще им блокира живота.
434
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУСИЯ НЯМА ДА НАХЛУЕ. РУСИЯ ЩЕ КЪСА МАЛКО ПО МАЛКО, ЗА ДА ГИ БОЛИ ЕСЕС ОВЦЕТЕ И ХОХЛИТЕ. ЗАПОЧНА СЪС КРИМ, НАРЕД СА ДОНБАС И ЛУГАНСК. И СЛЕДВА КИЕВ.
433
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юруш натоооооо уууудари Русия сега е най уязвима!!!!!! Не се замисляйте Ами помогнете на Украйна да си върне Крим, Донбас и донецк
432
0
 
3
 
! Отговори
добре преди 2 години
Но ако не нахлуе, ко прайм?
431
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ОберщурмбанфюрерКой нормален ще си прави профил в коментарната секция, та чак и снимка ще си слага, ако не е професионален т.р.о.л.? Абе, Иво , кажи *** тва ти ли си?
430
1
 
9
 
! Отговори
Тони Монтана преди 2 години
Европа има , и тепърва ще става по-зле, един голям проблем за водене на бойни действия - населението й е много омешано и изнежено,, и тепърва ще продължават да идват арабели и африканци, а старите кореняци-европейци застаряват. Също така масово се пропагандира , че няма лошо да си мека китка. В резултат на което, доста от младежите минават на другия бряг. Така силна армия не се прави.
429
4
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Моите източници винаги са сериозни. The World Factbook / или / cia.gov/the-world-factbook --- Enjoy.
428
6
 
1
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До до оберщурмфашагата --- Защо трябва да доубивам полуумрял кон ? Никакъв шмайзер. Оставяш го да умре и конец фильма. Относно така вълнуваща снимка, придружаваща моя ник, за пореде път ще кажа: Измийте си очите, почистете гурелите и вижте ЧИЯ физиономия е на снимката, но в немска униформа, за да не обиждате един от водачите на постСеСеСеРето именувано с гръмогласното име "Руска Федерация".
427
0
 
0
 
! Отговори
математикъ преди 2 години
До Боби 632 * Човекът е показал защо е станала грешката. В най-точният справочник издаван от правителството на САЩ, от който черпят държавите в целия свят, включително и Русия, и пресата, но не са внимавали.
426
2
 
7
 
! Отговори
Копейкин преди 2 години
"Изправени сме пред реалност, в която Русия, въпреки че икономиката ѝ е с размерите на тази на Португалия, е способна да тормози и сплашва континента благодарение на енергийните си запаси и готовността си да проектира огромна военна мощ."_____ Аман от фейк анализи. Според ранглистата на МВФ Русия е на 6 място в света по брутен вътрешен продукт. Каква Португалия, какви 5 стотинки!?!
425
1
 
7
 
! Отговори
до оберщурмфашагата преди 2 години
Ало, фашагата-*** (чак пък и снимка е сложил), като си толкова отворен, хващай шмайзера и се опитай ПАК срещу руснаците. Ама после да не ревеш пред дойче веле как са те евали в мазето ти братушките. Някой хора не си взеха поука вече 100 години. Като гледам как разни хитлеро-*** са се завъдили отново си мисля, че Белене им е било малко изглежда.
424
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
$3,875,690,000,000 - БВП на Русия----------$1,714,860,000,000 - БВП на Испания----------$331.64 billion ($331, 540, 000, 000) --- БВП на Португалия------------Нека направим едно сравнение на БВП на Русия - виж по-горе - и това на 51 пъти по-малка по територия Япония, с нейното БВП = $5,224,850,000,000, което доказва, че Русия продължава да бъде едно огромно икономическо ДЖУДЖЕ, когато фактите говорят и 'Бог' Путин мълчи.
423
1
 
1
 
! Отговори
джо преди 2 години
До 625 Аман от плагиати. Може би анонимника пише от друго име за да си отговаря. Тез *** се сдухаха. Украйна е бита карта , проумейте го накрая.
422
3
 
7
 
! Отговори
Гад-ател преди 2 години
Дааа, ако тръгне Россия ще спре този път чак в Португалия
421
7
 
1
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Боби 629 - Ами НЕ важи само за САЩ, защото всичко на световната борса е в долари, доларът е СВЕТОВНА валута, а не рублата с покритие от борш и палмени, нито оризарските юани. Злато, платина, диаманти и други "окаратявания" са в тоже в долари. Нефт и нефтени продукти - долари, хранителните стоки а матушката от Европа са изключение - паунди и/или евро, но когато се калкулират са тоже в ДОЛАРИ. Що тъй?! Да не би да бъркам някъде? ;)