България ще понесе загуби от икономическите санкции към Русия

Ще има срив в боеспособността на българските ВВС, смята ген. Запрянов
26 яну 2022 18:15, Анисия Иванова
121
България ще понесе загуби от икономическите санкции към Русия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българското общество трябва да свикне с идеята, че България е член на НАТО и ЕС и участва във вземането на решения по отношение на Русия. Макар и да няма пряка военна заплаха за страната от евентуална ескалация на противопоставянето между Русия и САЩ, България ще понесе загуби от всякакви икономически санкции. Това заяви ген. Атанас Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Действията на Русия със струпването на войски по границата на Украйна са безпрецедентни, коментира Запрянов, а реакцията на НАТО с изпращането на бойни самолети, които да патрулират българското въздушно пространство, са по договорена процедура за укрепване и усилване на системите за отбрана.

Още по темата
НАТО не засилва присъствието си на източния фланг, за да плаши Русия, а за да демонстрира подкрепа и загриженост на сигурността на членовете на алианса, каза Запрянов.

Според него Кремъл е наясно, че ултимативните искания, които представи пред НАТО, са неизпълними и не оставят много място за преговори, но България трябва да продължи с усилията и да съдейства максимално за провеждането на диалог с Москва.

Ако в резултат на санкциите не можем да ползваме резервни части за МиГ-29 от Русия, ще има срив в боеспособността на българските ВВС.

"Тази криза трябва да ни покаже, че всякаква зависимост от Русия само влошава нашите отбранителни способности.", допълни той.

България трябва да си постави като приоритет превъоръжаването на силите си - липсата на модернизация и последващата ниска оперативна способност е била пречка за съвместната работа със съюзниците в НАТО.

Диверсификацията на доставките на газ е също толкова закъсняла, колкото модернизацията на армията, коментира Запрянов.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Натовците ВИНАГИ са били с БКП и ДС и СРЕЩУ Бйлгария. ВИНАГИ.
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че един файтон русофоби кряскат най-силно и имат ресурсите да изкачат отвсякъде, не ги прави легитимно мнозинство! Най-добре е да направим един референдум за членството ни в НАТО, защото тази организация очевидно ни тласка към конфликт, който не е в наш интерес.
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този подкупен политически елит трябва да разбере най-накрая, че огромна част от българската нация е със симпатии към Русия и това няма да се промени, колкото и ще пропагандьори да се изхождат ежеминутно по всички фронтове. Независимо колко образователни реформи правите и през 10 години пренаписвате историята ни, има нещо което се нарича родова памет, а тя не се манипулира, както на вас ви изнася.
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 89Зависимостта от САЩ е пълна.
89
1
 
10
 
! Отговори
Точно така преди 2 години
Българите никога нямат принципна позиция, а винаги гледат да изкярат на дребно. Затова са винаги прецакани.
88
1
 
12
 
! Отговори
Лелин преди 2 години
Българското общество няма да свикне защото не е питано желае ли в нато
87
7
 
1
 
! Отговори
Какъв коментар преди 2 години
очаквате от бивш съветски възпитаник,завършил военна академия в СССР?Оставете тази костенурка на мира и не му давайте трибуна.А-а,или много от сегашните ни висши пълководци са чеда на негови близки колеги и съратници и провеждат прикрито политиката на управляващите го задкулисни кръгове.Затова и съюзниците ни от НАТО,знаейки за зависимостите на висшия ни генералитет,главнокомандващия и стратегическия му съвет,не ни вярват.
86
0
 
9
 
! Отговори
Bob преди 2 години
От войната народа винаги губи.. Не сме ние тези, който подклаждат война. А искаме ли да защитаваме агресора?
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България трябваше на наевве Пасито и евро атлантиците за да е независима . Сега хем зависима хем бедна . Това е бонус надупване. Ама друг път да знаете да не гледате телевизии които ви рекламират надупване на запад или изток . Тоест български телевизорни медии.
84
4
 
9
 
! Отговори
ОПА преди 2 години
БЪЛГАРИЯ НЕ Е НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА А АМЕРИКАНСКА КОЛОНИЯ С ОКОПАНТИ НА ИЗДРЪЖКА ОТ НАРОДА НИ..ВЪН ОКУПАНТИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ
83
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българия е калинка между слонове ..или е зависима от САЩ или ор Русия,, средно няма ...и все пак предпочитам братушките пред краварите
82
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България има поне 4 партии директно спонсорирани от русия. Даже и президентът беше одобрен от решетников. Ама имал зависимост от САЩ. Русофилска работа слабоумна.
81
1
 
4
 
! Отговори
нормално е преди 2 години
като се реже тумор се реже леко и от здравото
80
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 77 И каква ти е зависимостта от САЩ?
79
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай Геле до 65.......Я по-добре си опресни вкиснатия акъл! Сети се какво е изобразено на Паметника на Шипка и какво пише на Руския паметник! Администратор! От теб става само и-брик-чия или теляк! Хо'ш я с тобой позанимаюсь? Такое услышиш, что уши покраснеют и у матерого вора!
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ШибиРиби Не са милиарди. 40 милиона са.
77
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес има нато а утре няма. Нека не забравяме, че все руснаците са ни спасявали. Нищо че е било от икономически интерес.
76
0
 
2
 
! Отговори
83 пояснява преди 2 години
*** в текста означава запалителна материя, забранена от международни закони, смес от бен-зин и разни асфалти или гуми! Защо е във филтъра, не се сещам! Щото се използва от американците ли?
75
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 65......Внимавай да не се подхлъзнеш и се наденеш на някой русофилски! Ох!
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 87......"И доколкото помня единствените, които водиха войни на Балканите бяха САЩ, а не Русия"........Няма как да помниш, щото не си бил роден, но ще те поизпитам малко. Къде за пръв път е употребен ***? Няма как да знаеш, ако не познаваш някой стар грък, червен андарт! Не в Корея, а в Гърция, на албанската граница! Англосаксите са канибали, убийци, ще дойде ден, когато небесата ще се отворят и възмездието ще връхлети!