НАТО обмисля подсилване, ако Русия не се изтегли от Беларус

Възможно е разполагане на допълните сили в балтийските страни и Полша
7 фев 2022 16:18, Елка Василева
109
НАТО обмисля подсилване, ако Русия не се изтегли от Беларус
Снимка: архив, БГНЕС

НАТО обмисля да увеличи военното си присъствие в балтийските държави и Полша, в случай че Русия задържи войските си в Беларус след планирано военно учение, заяви днес ръководителят на Военния комитет на алианса, цитиран от Ройтерс.

Русия е разположила 30 000 войници в северната съседка на Украйна за съвместни военни учения този месец, с което общото руско военно присъствие по границите на Украйна надхвърли 100 000 души, показват оценки на НАТО.

Още по темата
Съединените щати изпратиха 3000 военнослужещи в Румъния и Полша миналата седмица, за да успокоят съюзниците, докато Германия заяви, че обмисля увеличаване на своя контингент в Литва.

Възможно е да има допълнително разполагане на сили от страните от НАТО, каза Роб Бауер, нидерландски адмирал, който оглавява висшия стратегически орган на НАТО.

"Разбира се, това много зависи от това дали руските войски ще останат в Беларус", добави той на пресконференция в Брюксел.

Русия казва, че не планира инвазия в Украйна, но би могла да предприеме неуточнени военни действия, ако не бъдат изпълнени свързаните със сигурността нейни искания, включително обещание, че НАТО никога няма да приеме Украйна - условие, което САЩ и 30-членният западен алианс определиха като неприемливо.

"Ако погледнете струпаните сили, Русия би могла да разполага с достатъчно войски за сериозна инвазия до края на този месец", каза Бауер. В същото време той призна, че НАТО не знае какви са руските намерения.

Последните предислокации на границата с Беларус включват полеви болници и други спомагателни единици, които са необходими при военно нападение, каза обаче Бауер.

"Ако наистина обмисляте инвазия, всъщност се нуждаете не само от бойни сили. И това са елементи, които също виждаме все повече и повече събрани както по границите (на Русия) с Украйна, така и на Беларус с Украйна. Това само по себе си е много обезпокоително", заяви Бауер.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
В Брюксел и Вашингтон трескаво търсят външен враг, за да замажат вътрешните си провали.Факт.
79
3
 
5
 
! Отговори
Ало, ало преди 2 години
Този Столтенклинкерхофен изтрещя тотално. Очаквам скоро сериал за украинската съпротива в пограничните земи, предаван ексклузивно по най-безпристрастните телевизии BBC и CNN.
78
1
 
5
 
! Отговори
според мен си прав преди 2 години
До да те светна: Иначе нямаше сума ти богаташи живеещи в северното полукалбо си купуват имоти в Нова Зеландия задължително оборудвани е противоядрени скривалища! Между другото САЩ, Великобритания и Франция провеждат своите експерименти с ядрено оръжие именно в южното полукалбо защото след първите ядрени взривове в Невада, са намерени радиоактивни частици дори в Норвегия и затова САЩ се местят на остров Бикини в южния тихи океан.
77
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До помнещ -Не си прав ! Треба да има някой да " бий рашките през ръцете" че все на чуждо посягат .
76
2
 
2
 
! Отговори
не ги мисли преди 2 години
До SS: Ти ял ли си пингвини? Казват че са много вкусни!
75
3
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 94 ! Леж на тая кълка и си вярвай ! Ако не дай боже стане ядрена война теб в Аржентина като чужденец първи ще те изядът ! Глада е страшно нещо ! Казват че човешкия дроб бил като свинския !
74
4
 
4
 
! Отговори
да те светна преди 2 години
До SS: Това въобще не е сигурно! Ако се гледа движението на въздушните маси ще се види, че няма никакво сместване на въздушни маси между северното и ужното полукълба и причина за това са топичните въздушни маси които се движат на запад за разлика от въздушните маси в умерените ширини които се движат на изток! Затова ако има ядрен конфликт в северното полукалбо, то южното няма да пострада, това се доказа след ядрените инциденти във Чернобил и Фокушима.
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 87Това, че Косово не се присъедини към някого си е негова работа.///Не негова работа, а на САЩ.Ако Косово се обедини с Албания, следва Западна Македония. Разпад на Македония която е повече просръбска и няма да имат нищо против да са автономна област на Сърбия. Разпад и на Босна, защото сърбите и хърватите ще си вземат своето.
72
2
 
1
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 90 Запознат !!! Вярвай си че радиацията и радиоактивните облаци няма да достигнат до теб ! Вярно ще у.м.р.е.т.е последни но най мъчително ! Честито .Ранчото в Аржентина те чека !
71
2
 
3
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До SS: Ти може да нямаш планове, защото не си се подготвил навреме, докато аз на 20.02 заминавам за Аржентина. Там ранчото ме чека и ако имам касмет ще искарам там предстоящата ядрена зима която ще обхване северното полукалбо за следващите 10 години. Кой знае, може и г-н Путин да ми дойде на гости в ранчото в Аржентина, докато г-н Байдън се крие в бункера!
70
3
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 86 запознат ! Да става каквото ще ! Имам дълг да спася семейството си. Аз давам фира ! Мислете му вие изнеженото,разлигавеното и изджендарено и пацифизирано население ! Ще и.з.п.укате още първите минути !
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 66. Същото е. Крим обяви независимост от Украйна и после се присъедини към Русия. Това, че Косово не се присъедини към някого си е негова работа.
68
0
 
3
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До проблема е, че: Денят Х наближава! На 22.02.2022 г. ще има решение на всичките ви проблеми!
67
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 2 години
Населението на Бг не е подготвенно за война ! Никак даже ! Няма планове за евакуация, за опазване на общественния ред и други неща да не ги изброявам ! Гола вода сме !
66
0
 
1
 
! Отговори
проблема е, че преди 2 години
До SS: населението на земята е прекалено много и трябва редуциране и това се изисква от същества които в момента не живеят на земята и не им пука за хората!
65
0
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
Не вярвам да се стигне до ядрена война ! На никой от световните лидери не му се живее в бункер до края на живота си ! А на нас ни стигат няколко балистични ракети с мощен конвенционален заряд и сме капитулирали ! А управниците ,ако преждевременно не са избягали ще са напълнили гащите ! Същото важи и за генералите ни !
64
0
 
3
 
! Отговори
предполагам преди 2 години
До запознат: В северното полукалбо живеят над 4/5 от населението на света. Една ядрена зима там ще редуцира сериозно населението на земята!
63
0
 
3
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До само питам: Замисля се нещо голямо и ядрено в северното полукалбо!
62
0
 
4
 
! Отговори
само питам преди 2 години
Защо според вас беше в Москва аржентинския президент миналата седмица?
61
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 2 години
На снимката виждам модернизирана 7,62 X54 R картечница ПК- ПЕЧЕНЕГ . По дулна енергия е по мощна от NATO картечниците FN Миними и US М- 60 и М -61 калибър 7,62X 51 ( 308WIN) . Ако не дай боже се стигне до сблъсък NATO-РУСИЯ ще стане касапница съпоставима с тази при Сталинград през ВСВ .