Застрашава ли кризата в Украйна националната ни сигурност?

Според експерти, страната ни върви в екип с ЕС и НАТО
8 фев 2022 22:51, Петя Славова
46

Ситуацията между Русия и САЩ заради Украйна продължава да е на дневен ред и да буди безспокойство.

"Обявеното днес участие на американски сили в българската батальонна група в рамките на НАТО изобщо с нищо не ме притеснява. Не мисля, че това по някакъв начин променя предварително обявените от министър Янев планове. По-скоро тук се търси една символика, която трябва да се развие на базата на това, което се случва в Полша или Румъния, където говорим за присъствие на американски бойни части. В рамките на една такава ограничена войскова формация присъствието на американци няма да промени самата философия", каза проф. Захари Захариев, член на БСП, в "Денят ON AIR".

"Това, което казва министър Янев, е много важно, защото запазването на българско командване означава запазване на това решенията да се вземат в София. По-притеснителното е оглушителната липса на българска външна политика. Като че ли единственият, който говори по темата, е министър Янев", коментира лидерът на "Земеделския народен съюз" Румен Йончев пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Захариев изтъкна, че да се говори за застрашаване на националната сигурност на България е неуместно, тъй като сме член на ЕС и НАТО, защото вървим в един екип.

"Трябва да ни притеснява нарушената сигурност в региона. Черноморският регион става зона на несигурност, в която има потенциал за реален военен конфликт. Това не може да не касае нашата национална сигурност", заяви Йончев.

Той подчерта, че ескалацията не е прекратена нито с усилията на Макрон, нито може да бъде прекратена. Путин е постигнал най-важното - поставил е Русия на едно равнище със Запада. Проф. Захариев добави, че Европа не е основен играч, а само се жалва.

"Путин в своите дълбоки принципи е либерал по дух. Така че проблемът не е в Путин. Западът трябва да се радва, че начело на Русия седи политик като Путин. Вътрешнополитическата дестабилизация на САЩ оказва пагубно влияние по отношение на всички проблеми на сигурността", смята гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
4
 
! Отговори
ВЛАД преди 2 години
Не вижу никакого смысла для Болгарии состоять в НАТО и ещ платить за членство.Не лучше ли быть нейтральной страной как Финляндия или Швеция?
29
3
 
5
 
! Отговори
14-ти януари преди 2 години
Румен Йончев плоскоземно си представял, че Русия щяла да се боричка с Китай кой да възседнел вторият полюс, щото единият бил запазен за Пиндостан. Страдаш от тесногръдие и първосигналност, млади господинчо. Представяш си многополюсния свят във вид на батерия Дюрасел 1,5V. Някой някога да ти е казвал, че полюсите на многополюсния свят ще бъдат два? Полюсите ще са толкова на брой, колкото решат Русия и Китай и ареалът им ще е според това как ще го очертаят Государят Путин и Председателят Си.
28
2
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Пълен неутралитет.
27
3
 
13
 
! Отговори
В Словакия преди 2 години
Хиляди словаци се събраха във вторник, за да протестират срещу договора за военна отбрана между тяхната нация и Съединените щати, които и двете са членки на НАТО.Размахвайки национални знамена и транспаранти като "Спрете армията на САЩ", протестиращите се събраха в Братислава пред парламента
26
2
 
12
 
! Отговори
ЯНКИ ВЪН преди 2 години
Единствената заплаха за България са говеждите навлеци.Откакто вече 30 години сме под техен контрол,без война намаляхме с 3 милиона души или една трета.А прекрасната ни държава се превръща в пустиня.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Членството ни в нато застрашава България от изчезване. Знаете ли кои са най изчезващите държави в света ? Всички държави в които стъпи САЩ чрез нато срещу Русия . Освен България това са : Украйна ,Литва ,Латвия , Естония ,Ирак (след идването на САЩ там) Япония . Това са най изчезващите народи в света и общото между тях е че са колонии на САЩ чрез нато или има американски войски като Ирак и Япония и всички тоя страни нямат право на търговия с Русия и Китай ;) нато води до смърт.
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите мекерета на високи държавни постове ни продават за жълти стотинки. Това е третото безогледно разграбване на държавата и хората.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
каква Украйна, какви 5 лева? Вторият мандат на Радев ще ни струва скъпо, най-вече с проекта на агентите от ДС на почтените и красиви грабители!
22
0
 
14
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Бьлгария е застрашена от исчезванеНито украйна нито някой друг я застрашава така както бьлгарските политици от последните 30г
21
3
 
15
 
! Отговори
oz преди 2 години
Украйна и Македония.................това са едни пропаднали територии..............не са държави..................Бог да пази България и Русия!!!
20
3
 
5
 
! Отговори
sd преди 2 години
да ви вземат дяволите и вас, и отвратителният ви евреин Цукер Цукерман,да го убие господ!
19
2
 
7
 
! Отговори
Уточнение преди 2 години
В никакъв случай. Това, което застрашава националната сигурност е вродената гениалност на народонаселението.
18
4
 
16
 
! Отговори
Paintball преди 2 години
Курсът на конфронтация на САЩ и НАТО с Русия, застрашава националната сигурност на всички европейски държави, особено на по-близките, от Турция до Прибалтика. Безмислените санкции и продажбата на оръжие на нестабилни и нелигитимни режими, още повече влошават нещата. Но все пак война по телевизията е далеч по-интересна, отколкото втръсналите на всички фалшиви ковид новини.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има малко игра на нерви и накрая ще стане това което каже Путин ! Ние Не сме застрашени ако сами не си навлечем проблеми от пренатягане да се правим на гоямата работа , и преди да си пълните главите с глупости си пуснете Руска телевизия да видите каква хубава реклама правят Руснаците на България - Пампорово , Банско ,Родопите , Пирин , Крепости , Манастири , История , култура - думи като " МИЛ , ДОБЪР и много ТОПЪЛ НАРОД " !
16
3
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Може би още НЕ , но ситуацията за ЕС не е добре като гледам и слушам как швабата е разтворил бузки във Вашингтон !
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие фмирисаните " мъдреци" хубаво си хортувате по студията , но от такива сме я докарали дотук - Аз виждам заплаха за нашата сигурност в мазилката от таваните на училищата дето пада по главите на децата , които още не са избягали в чужбина със семсйствата си ! Според мен би трябвало да се притеснявате повече за това че хората умират докато чакат за спешна помощ , спирането на уличното осветление , че не можем да си платим тока , това че чакаме на храни от вън ит.н. - Да изброявам ли още ?!
14
2
 
19
 
! Отговори
Разделяй и владей! преди 2 години
Ква криза в Украйна? Това са натовски кьорфишеци и напъни да се подпали война. Трябва да се продава оръжие.
13
2
 
10
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Предлагам всеки транс-атлантик да приеме амереикански войници у дома си да ги гощава със жените им и дъщерите им ако искат (може и със синове те им кой по каквото си пада краварите са извратеняци0 та както ида е туй предлагам аз всеки наш натовец да изрази подкрепа със действия не само със думи да поеме един черен краварски натовски у тях :)монката Паси по няколко алабамски да поеме минимум като пръв натовец у нас и натикал ни в нато :)
12
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 2 години
Съвет ! Запасете се с храна и лекарства ! За всеки случай ! Утре може да са по скъпи от златото !
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забравяме, че през Втората световна война нито един български войник не беше на Източния фронт, нито реално, нито символично.