Румен Радев: Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания

Увеличаване на парите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт, предложи КСНС
Обновена: 15 фев 2022 19:45 | 15 фев 2022 19:15, Анисия Иванова
274
Румен Радев: Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Темпът на модернизацията на армията не съответства на съвременните изисквания. Нужни са ефективни мерки за повишаване интереса към военната професия, каза президентът Румен Радев след заседанието на КСНС

Налице са нормативни уредби, които забавят процеса по модернизация. Всичко води до загуба на боеспособности и нарастващ риск за здравето и живота на военнослужещите, добави президентът.

Той посочи няколко важни пункта за бъдещето развитие на армията ни - укоряване на процедурите по модернизация на различните видове въоръжени сили, МС да предложи инвестиционна програма за модернизацията на различните типове въоръжени сили и да анализира възможностите за увеличаване на парите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт.

Заседанието беше редовно, на фона на кризата между Русия и Украйна.

Радев отчете, че страните от региона заделят все по-голям ресурс за превъоръжаване с нови образци техника и развитие на иновативни технологии с военни предназначения.

"Членовете на Съвета се обединиха, че ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства”, посочи още държавният глава.

Той допълни, че е нужно актуализиране на състоянието на въоръжените ни сили и очерта областите с дефицити, породени от нефинансиране. По думите му налице са нормативни уредби, които забавят процеса на модернизация, а това води до загуба на боеспособности и нарастващ риск за здравето и живота на военнослужещите.

Радев отчете, че проектите за модернизация не се развиват балансирано. "Констатирано е забавяне в изпълнението на придобиване на нов боен самолет", каза още Радев.

Членовете на КСНС са се обединили около следните предложения към изпълнителната и законодателната власт.

Първо - изпълнителната власт да предложи, а законодателната да обсъди промени в нормативната уредба, позволяващи ускоряване на процедурите за модернизацията на въоръжените сили, както и преодоляване на некомплекта от личен състав и издигане на престижа на военната професия.

Второто, изпълнителната власт да разработи приоритизирана инвестиционна план програма до 2032 г. съобразена с целите и плановете за развитие на Въоръжените сили до 2032 г. Третото, което президентът посочи, е Министерски съвет да анализира възможността за актуализиране на Националния план за повишаване на разходите за отбрана до 2024 г.

Четвърто, МС да осигури финанси за поддръжка на съществуващата въоръжена техника. Пето, изпълнителната власт да преодолее изоставането и ускоряването на придобиването на нова техника по вече сключени договори, както и за стартиране на проекта за модернизация на сухопътни войски. Седмо, МС да оцени възможността за създаване на целеви фонд за организация на Въоръжените сили, изброи Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За парите дето даваме за 8 Ф-16 можем да купим 500 Байрактара и 500 бойни подводни дрона и армията ще е достатъчна от 2000 души да ги управляват
45
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ние българите живеем добре в ЕС и НАТО. От изостанала комунистическа страна под руски ботуш за 30 години в ЕС и НАТО със САЩ се превърнахме в богата и развита запанда страна с мощна западна сървис ориентирана икономика, НАТО ни пази, и днес живеем свободно в материално богатство като запандняци, а не като руснаци. ЕС и НАТО са най-прекрасното нещо което се е случвало на България в нашата 1300 годишна история.
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С нарисуваните краварски самолети за 3 милиарда какво стана?
43
6
 
0
 
! Отговори
БРРР, БРРР ОП! ГЯ-ГЯ преди 2 години
гербавите се гърчат от злоба. недейте си трови живота така бе, хора.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само бокллуци купуват и искат да имаме армия
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 48Купете от Турция 500 дрона///Ние със света ли ще воюваме, украинците купиха само 8,, Барактара"
40
0
 
1
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Тихи, тихо , че ще нарушим държавната тайна, преди имахме осем самолета и след като единия катастрофира в Черно море останаха седем!Агент Тимъти Вайлс!ЦРУ!!!
39
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Това същество 5 години беше президент, не разбра ли какво е положението с българската армия или руският интерес България да е фиктивен член на НАТО е бил за него приоритет?
38
1
 
3
 
! Отговори
Споко преди 2 години
НАТО ни пази.
37
1
 
5
 
! Отговори
Ей кауни преди 2 години
Купете от Турция 500 дрона Байрактар, 500 бойни подводни дрона, купете лазерния щит от Израел - стига фърляхте пари за ***
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Погледнете какво правят Гърция, Турция, Сърбия само ние седим със събути *** и ни е кеф.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можах да разбера ще бъде ли разрешено на войски от НАТО да бъдат разположени в България,така както стана във всички гранични страни като,Полша,Румъния, Литва, Естония, Латвия?!Или ще чакаме,след като нямаме армия зелените човечета на Путин да ни превземат като Крим?Да не би това да е целта на Радев и Янев да си изкарат отново книжките от БКП и да слушат команди от Москва както са свикнали? Питам само.
34
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 60-те г. до 1989 г. българските ВВС са получили от Русия и експлоатирали общо: 226 МиГ-21, 90 МиГ-23, 4 МиГ-25, 22 МиГ-29, 23 Су-22, 40 Су-25, 44 Ми-24, 18 Ми-8s всичко ~460 машини. Срещу износ на зеленчуци и домати. По старото поколение руснаци още си спомнят българската лютеница и бурканите с домати които присъстваха ежедневно на трапезата на почти всяко руско семейство.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Армията в каква услуга ни е? Границите ли пазят когато има бедствия ли помагат? В какво се състоят ползите ни от армията? Сега американсите ще правят биолаборатория на наша територия за да си правят експерименти с наши военни за да ги пазят от някаква въобразяема болест.
32
14
 
0
 
! Отговори
МАЛЕ преди 2 години
ЗАЩО ГЕРБЕНИТЕ СА ТОЛКОВА ЗЛОБНИ?
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шста година си главнокомандващ сега ли се сети?
30
5
 
1
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Исус върна много пари, а Бати Бойко в шкафче ги реди, Радев не иска никакви войни,а пари за оръжие никой не иска да плати, българинът е мързелив наивен завистлив селянин и всеки ще го клати до зори!!!Сега бирата ми се стопи, жената ми забрани твърд алкохол, но не за пари, а защото мозъка вече ми се изпари, а през това време ковида милиони ще умори, а ние се дърлим до зори!!!Агент Лайъл Браниган!ЦРУ!!!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 20Ами поръчайте една- две ескадрили Су-57 и сме се модернизирали////То в руското ВВС още не са на въоръжение, а ние ще купуваме,, скъпа безполезна играчка" по израза на руски генерал.
28
1
 
17
 
! Отговори
Безполезен Радев преди 2 години
Фигурантът Радев пак само констатира всеизвестни истини ! Абсолютно безполезен търтей !
27
0
 
2
 
! Отговори
НН преди 2 години
То само армията ли е? От къде на къде всичко за нея, айде гледайте си работата и както за всички така и за шапкарите. Важни са хората който създават материалните блага, армията и всички други след тях.