Руската военна техника все пак напредва към границата с Украйна

Има много доказателства за натрупването на военни сили в района на Белгород
15 фев 2022 20:55, Нели Христова
272
Руската военна техника все пак напредва към границата с Украйна
Снимка: БГНЕС

Натрупването на руски сили в близост до украинската граница продължава бързо и с всякаква техника - от подводници и десантни кораби в Черно море до балистични ракети с малък обсег, танкове и гаубици около североизточните краища на Украйна.

CNN геолокира и удостовери видеоклипове в социалните медии на тези движения - въпреки че вероятно има много повече, които не се наблюдават.

Някои от видеоклиповете идват от официални източници, но повечето са от TikTok или YouTube. Те се анализират от онлайн наблюдатели и често допълват сателитни изображения.

По-рано днес руските власти обявиха, че ще изтеглят част от военните си сили, а сателитни изображения потвърдиха това. Но какво се случва с техниката, която продължава напред към границата?

Конвои близо до Белгород

Ето един конвой, който се движи близо до Белгород в Западна Русия, точно през границата от големия украински град Харков:

Има и много други доказателства за натрупването на военни сили в района на Белгород. CNN геолокира тези видеоклипове в село Серетено, на около 24 километра от границата. Те бяха качени в неделя и показват танкове, които се движат през района.

Движения през нощта

Руските сили също се движат през нощта в района - като танковете се разтоварват от влаковете.

Тук има повече сняг, отколкото по-на юг - CNN геолокира това видео в село близо до Белгород:

@user16ki560o55

 

♬ оригинальный звук - Равиль Аладинов

Танкове около Воронеж

Районът около Воронеж също изглежда става доста пренаселен. Голяма колекция от танкове и бойни машини на пехотата беше заснета през последните няколко дни от преминаващ влак. Според анализатори те са част от руската 1-ва гвардейска танкова армия.

 

Видяно от друг ъгъл:

@raskolbas19810 #Украина #путин #война #зеленский ♬ оригинальный звук - user7573595603740

Хеликоптери близо до Белгород

През последните няколко дни повече видеоклипове в социалните мрежи показват пристигането на хеликоптери близо до украинската граница. Те биха могли да предложат важна защита на сухопътните войски в случай на офанзива. Те са заснети близо до Белгород:

 

Руското натрупване включва танкове, бойни машини на пехотата, известни като БМП и самоходна артилерия - както се вижда тук във влак в покрайнините на Белгород:

Голяма част от хардуера пътува на юг от град Курск. CNN геолокира това видео, което изглежда е заснето в събота.

@dy0uv271wxdm

 

♬ MALINOVAYA LADA - GAYAZOV$ BROTHER$

Поддръжка на ракети и артилерия

Майкъл Кофман, руски анализатор в CNA, организация с нестопанска цел, базирана във Вирджиния, отбелязва, че части в Курск (като 6-та комбинирана армия) "изглежда се придвижват към Белгород с артилерийска подкрепа на областно ниво". Той казва, че 1-ва гвардейска танкова армия също е започнал да се движи - "вероятно към зона за последен етап." Особено тревожно е движението на конвои с балистични ракети с малък обсег на действие "Искандер-М", което изглежда се засили през последните няколко седмици в различни части на Западна Русия.

Ако започне конфликт, те вероятно ще бъдат използвани за атака на фиксирани украински позиции - като командни и контролни обекти. Те имат обхват до 402 км и са забелязани на скорошни сателитни изображения.

Ракетни установки близо до границата

Руските и беларуските войски започнаха мащабни съвместни учения миналата седмица близо до полската граница, но някои руски сили се движат на много километри от мястото, където се провеждат ученията, и заеха позиции близо до мястото, където се срещат границите на Украйна, Русия и Беларус. CNN геолокира този конвой, който включва залпови ракетни установки, до място на около 24 километра северно от украинската граница.

Руското оръжие - и кораби - продължават да се приближават до украинската граница. Обектите, където оборудването е било предварително позиционирано на повече от 161 километра от границата, постепенно се изпразват, тъй като единиците се придвижват напред. Има руски части в рамките на няколко мили от Украйна по целия път от Азовско море, покрай украинската граница и до Беларус.

"Настоящото военно натрупване на Русия близо до Украйна е безпрецедентно", написа в Twitter Роб Лий от катедрата по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон. "Това не е като предишни военни страхове или натрупването през пролетта на 2021 г.. Количеството руска въздушна, наземна и морска военна мощ близо до Украйна сега е количествено далеч по-голямо."

Въпреки че оборудването изглежда е сглобено, къде е преместено на следващо място - и кога - остава неизвестно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
14
 
8
 
! Отговори
Sostin преди 2 години
Само бездушни, безродни твари могат да се радват на това че джуджето май найстина е готов да нападне сувервнна държава. Войната не е хубава за никого още по-малко за нас, но ушанколюбците тук няма как да проумеят това с гладките си мозъци. Тъжно!!!
11
9
 
12
 
! Отговори
Възраждане на СССР преди 2 години
Русия е държава с най- модерната военна техника, изпреварила времето си с години!! Докато САЩ строят танкове, Русия създава хипер звукови ракети и унищожители на сателите в космоса!! Разликата е от небето до земята!!
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е все едно някой *** да дойде и да ми държи сметка защо съм си у нас.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще нападат ли утре
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, как ще ме убеди някой, че това, което се вижда на кадрите се движи към украинската граница? Не може да ме убеди, трябва да му повярвам, иначе не става. В такъв случай, за какви доказателства говорите?
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи да уточним - Белгород, Белград, това са български градове, строени от българите. Има сведения за общо 4 големи такива града строени от българи по техният път на разселване. Най-известният е столицата на Сърбия, построена от Цар Борис 1. От 12 мита за българската история - Б.Димитров.
6
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мисля си следното къв човек трябва да си за да твърдиш пред цял свят, че няма. няма, няма, няма да нападнеш Украйна, че това са измислици и т.н а всъщност да я нападнеш и то без да обявиш война по най- безчестния и криминален начин, това само руснаците го правят
5
7
 
24
 
! Отговори
ha ha преди 2 години
А защо не ни информират как се движи US Army из Щатите? Или Украинската из Украйна да речем? Или изпратените натовски части близо до Руската граница???
4
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
CNN и Tik Tok, каква по-достоверна информация може да има, хаха.
3
5
 
21
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Стига пропаганда моля!
2
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
BBC не е фейк нюз.
1
14
 
31
 
! Отговори
Възраждане на СССР преди 2 години
Руската военна техника няма аналог на света!! ФАКТ!! Който много дразни САЩ и НАТО!!