Най-големият страх на руснаците се сбъдна - във война са

Те вече осъзнават, че предупрежденията са били истина
24 фев 2022 22:15, Нели Христова
352
Най-големият страх на руснаците се сбъдна - във война са
Снимка: БГНЕС

В очакване на приятелите си на булевардния пръстен на Москва по-рано тази седмица, Светлана Козакова призна, че е прекарала безсънна нощ. Тя постоянно проверява новините на телефона си след речта на президента Владимир Путин пред нацията в понеделник, в която почти заплаши Украйна с война.

"Нещата ще бъдат много, много несигурни", каза тя. "И най-вероятно много тъжни."

В продължение на месеци руснаци от всички политически партии отхвърляха американските предупреждения, че страната им може скоро да нахлуе в Украйна, наричайки ги странна измислица във войната за дезинформация на Запада с Кремъл. Но тази седмица, след като няколко телевизионни изяви на Путин смаяха и уплашиха някои дългогодишни наблюдатели, това чувство на случайно пренебрежение се превърна в дълбоко безпокойство.

Рано сутринта в четвъртък всеки останал скептицизъм, че страната им ще нахлуе, беше прекратен, когато Путин обяви "специална военна операция" в Украйна.

Социолози казаха, че повечето руснаци вероятно са подкрепили официалното признаване от страна на Путин на подкрепяните от Русия територии в Източна Украйна тази седмица, най-вече защото не са имали избор по въпроса и защото нито една значителна политическа сила в страната не се е застъпила срещу това.

Войната обаче е съвсем различен въпрос - през последните дни Русия не е видяла нищо от ликуването, което съпътства анексията на Крим през 2014 г.

Отиването на война е един от най-големите страхове на руснаците, според центъра "Левада". А след гневната реч на Путин и загадъчната му телевизионна среща със Съвета за сигурност в понеделник, руснаците осъзнаха, че тази възможност се приближава към реалността.

"Тази омраза, която можеше да прочетеш по лицето му толкова ясно, не беше фалшива", казва Глеб Павловски, политически анализатор и бивш съветник на Путин, пред The New York Times.

Лошото усещане се засили в сряда, когато Москва каза, че сепаратистки лидери в Източна Украйна са поискали помощта на Путин - молба, която Запада възприема като фалшив предтекст за започване на война.

Рано сутринта в четвъртък президентът на Украйна Владимир Зеленски отправи пряк призив към руския народ, говорейки на руски във видеообръщение, публикувано онлайн. Той ги призова да пренебрегнат руската пропаганда и да направят всичко възможно, за да спрат война, която може да убие десетки хиляди.

Руснаците искат ли война? — попита г-н Зеленски в края на речта си. "Много бих искал да отговоря на този въпрос. Но отговорът зависи само от вас – гражданите на Руската федерация."

Отговорът на Путин дойде малко след това, като каза, че ще се стреми да "демилитаризира" Украйна.

Но много руснаци все още подкрепят разказа на Кремъл за Русия, принудена да се бори срещу западните сили, решени да я унищожат. Речта на Путин, въпреки цялата си емоция, беше в синхрон с оплакванията на много по-възрастни руснаци, които все още страдат от бедността, последвала падането на Съветския съюз, и загубения престиж, който го придружава.

Но за други, особено за младите хора, една война и възможността за ново влошаване в отношенията със Запада може да означава загуба на свободата и възможностите, които смятат, че имат в Русия

Тигран Хачатурян, 20-годишен студент по история, разхождащ своето корги на име Гетсби в Патриаршеското езеро в центъра на Москва, каза преди началото на инвазията, че гледайки назад към историята, влошаващото се международно напрежение ще доведе до упадък в страната. "Виждал съм много примери на държави, които преследват различни имперски амбиции и забравят за самата цел на държавата: благосъстоянието на хората, които живеят в нея", казва гХачатурян. "Не подкрепям тази политика."

И все пак руснаците могат да направят отчайващо малко, за да променят траекторията на страната си. Това стана още по-ясно след заседанието на Съвета за сигурност в понеделник, на което Путин на моменти унижаваше най-влиятелните и висши служители. Основното послание на този необикновен спектакъл на вярност, който Кремъл записа, редактира и излъчи по телевизията, изглежда беше, че единствено Путин има властта да начертае курса на Русия.

В обществото противопоставянето на тази агресивна политика е заглушено. Либерално настроените активисти, от които можеше да се очаква да ръководят антивоенно движение, до голяма степен са били заточени или затворени.

Тази неделя ще бъде отбелязана седмата годишнина от убийството в Москва на либералния политик Борис Немцов - един от най-силните гласове в Русия, които се противопоставят на анексирането на Крим през 2014 г. Лидерът на опозицията Алексей Навални предупреди, че Русия е на път да "пропилее исторически шанс за нормален богат живот в името на войната, мръсотията, лъжите и личния лукс на г-н Путин", но Навални пише от затвора, където сега го чака допълнителна присъда от 15 години.

И все пак някои хора от руската общественост се изказаха. В Санкт Петербург в сряда един активист стоеше на оживен тротоар, държейки копие на най-известната руска антивоенна картина "Апотеозът на войната" от Василий Верещагин. Художникът от 19-ти век е посветил творбата, показваща купчина черепи върху изсъхнало от слънцето поле, "на всички велики завоеватели, минало, настояще и бъдеще".

Онлайн списанието Kholod стартира кампания в социалните медии, наречена "Аз не мълча", която насърчи читателите да публикуват защо се противопоставят на войната.

А един от най-популярните руски ютюбъри, журналистът Юрий Дуд, публикува снимка от заседанието на Съвета за сигурност на Путин в Instagram във вторник и цитира руски музикант, който казва, че изпитва "безкрайни чувства на срам и вина" за това, което страната му е направила Украйна.

"Израснах в Русия и Русия е моята родина", пише Дуд. "Но аз желая максимална подкрепа в тези дни на Украйна – родината на моите роднини и дома на моите приятели."

Идеята за война с Украйна беше непостижима за много руснаци, отчасти защото милиони от тях имат приятели и роднини там. Анексирането на Крим от Путин през 2014 г. беше популярно както защото толкова много руснаци изпитваха лична привързаност към ваканционната земя от съветската епоха, така и защото беше извършено без изстрели.

Кремъл обясни подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна като необходима хуманитарна интервенция за подпомагане на братя, атакувани от националистическо, незаконно правителство. Много руснаци приемат този фалшив разказ, което е една от причините, поради които повече от половината от анкетираните казват пред "Левада" миналата година, че ще подкрепят независимостта на сепаратистки територии или тяхното присъединяване към Русия.

Директорът на "Левада" Денис Волков каза, че предварителният анализ на центъра на проучване, проведено миналата седмица - преди Путин да вземе решението си да признае териториите или да нахлуе - също показа, че повечето руснаци подкрепят признаването или анексирането. Той казва, че подкрепата произтича от възгледа, пропагандиран от Кремъл, че подкрепата на сепаратистите ще помогне за предотвратяване на по-нататъшно кръвопролитие.

Много анализатори казват, че е вярно обратното, като Путин трупа около 190 000 войници около Украйна — според Пентагона, а сепаратистите претендират за три пъти повече територия от тяхната собствена, отколкото контролират в момента. Западни служители казват, че десетки хиляди могат да бъдат убити във войната и че украинците, които се опитват да избягат на Запад, могат да създадат хуманитарна криза.

Но след като видните опозиционни гласове до голяма степен бяха заглушени, са останали малко хора, които да предадат това директно на руснаците.

"Една от причините да преобладава официалното тълкуване на тази ситуация е защото на практика не са останали значими, авторитетни, независими политици", обяснява Волков.

И все пак, докато държавните медии тръбят за признаването на сепаратистки територии от Путин, руснаците не отговорят с нищо от спонтанната еуфория, която придружаваше анексирането на Крим. Източна Украйна – дори за онези, които вярват в разказа на Кремъл за преследваните етнически руснаци, нуждаещи се от помощ – не съдържа емоционалната символика, която има Крим.

В центъра на Москва тази седмица, преди Русия да започне инвазията си, 53-годишният Алексей Иванов, който работи в строителна компания, разказва, че анексирането на Крим го е направило "нито по-богат, нито по-щастлив". Оттогава, казва той, се усеща, че руското ръководство управлява страната, фокусирано върху собствените си цели.

"Те искат нещо, имат някакви планове", казва той. "Обикновените хора не разбират напълно истинските им намерения."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
1
 
3
 
! Отговори
Да живее Украйна преди 2 години
Всичко се връща. Джуджето *** ще се пържи в Ада ако тук му се размине. И всички путинлизци родоотстъпници нихилисти и чуждопоклонници.
238
6
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Хах, смях!Руснаците за война живеят.Те са такива скотове, че друго не знаят и не могат.
237
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ужасена Слава России... Русия ви освобождава от продажната фашискта клика, която ви води до брутално братоубийствено изтребление...
236
7
 
16
 
! Отговори
оптимист преди 2 години
Защо не спрете коментарите? Повечето са на руски *** от фабриките в русия и България. Нищо смислено не казват, само насаждат омраза. Че повечето български медии са руски парцали, се вижда и с просто око. Жалка работа.
235
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намирисва на пуч
234
26
 
13
 
! Отговори
; преди 2 години
Що за пропагандна статия , интервюирали някакъв арменски мангуранец и пудела му , той бръщолеви за имперски амбиции , защо непрекъснато се строят американски бази в Европа ???
233
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
руснаците цял живот се готвят за война. дори поколението, родено в края на 90-те живее със спомена за великия подвиг на руския народ по време на ВСВ и във всеки дом се разказват героични истории войната. тези хора чакат своя момент да покажат колко достойни синове на майка русия са. та заглавието на тая статия е доста неадекватно.
232
35
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Путин!
231
19
 
26
 
! Отговори
жалко наистина преди 2 години
Руснаците са толкова самовлюбени че не разбират от дума. Само бой по главите за да разберат какво им се казва. Както с рускините. Бийш я, е еш я и пак бой. Само така те обича истински. Иначе те взема за несериозен и ходи да я пляскат.
230
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както върви темпото до 1 или 2 дни ще приключат нещата. На запад много добре знаят за какво става въпрос и не искат да се намесват с войници защото предпочитат да наложат финансови санкции за да се опитат да присвоят парите от банките.
229
25
 
20
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Другари косовари и други фенове на Косово, проблема с Украйна не е вчера. Беше лето 1999 когато чух разговор между двама нормални руснаци, мъж и жена, висшисти от Москва. Те си говореха а аз чух разговора им. Бяха възмутени и шокирани как така сред редиците на чеченските бойци имало украински наемници и то голям брой. Не можеха да проумеят откъде е тази омраза на украинците към руснаците. Русия не може да си позволи да има за съсед страна, член на НАТО пълна с ядрени оръжия и наеммни убийци
228
21
 
35
 
! Отговори
Л.А. преди 2 години
Гледам, че 5-6 трола са написали общо, около 200 поста. Колкото да пишете и да целувате закачения портрет на Путо, знаете, че винаги ще сте си сами в този свят!
227
11
 
33
 
! Отговори
до 318 преди 2 години
Не видяхме путин да се бие с ,,алчните сребролюбци зад океана,, но показаха убити и ранени цивилни/даже деца/ убити и ранени украински и руски войници-християни.
226
8
 
24
 
! Отговори
@ преди 2 години
До Атанас ВелмазовOт името на каква нация говориш ти бре? Може да говориш само от името на дегенератите! Марш в сибир! Нямаш място в цивилизования свят!
225
32
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато американците убиват жени, деца и цивилни е без да искам, когато Русия отблъсква долните и алчни сребролюбци отвъд океана е диктатора Путин.. айде у лево
224
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 3000 москали днес са заминали на среща с другарите Сталин и Ленин. 7 самолета, 7 хеликоптера, 30 танка, 130 бронирани машини, а също и около 200 единици транспортна техника.
223
13
 
19
 
! Отговори
!: преди 2 години
Никога НАТО няма да нападне Русия.....всичко е въпрос на влияние и Русия ревностно си пази бившите съветски републики....никога няма да им даде шанс да тръгнат по европейски път, особено пък Украйна и Беларус....незнайно как изтърваха прибалтийските, явно не бяха убедени в своята мощ тогава. Те и за България мислят като подвластна страна....Разликата между САЩ и Русия е само географското положение - агресори и експлоататори са и двете държави.
222
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-богатата държава в света,в коята хората имат ресурси и възможности да живеят най-добре,живеят мизерно заради амбициите на един сбъркан комунист.Той видите ли се страхувал Украйна да не мине към НАТО и скрит в дълбокия си бункер ,решил да избие десетки,/може би стотици/ хиляди украинци и руснаци. Православни братя християни да се избиват.Какво ще направи,ако завземе Украйна?Ще накара украинците да го обичат?Не ще направи да го намразят и изолират целия свят и да си живее щастлив в бункера.
221
26
 
4
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 години
Това не е война, а силно закъсняла миротворческа операция. Всеки може да предскаже нещо, което сам го организира. Такъв е случая с Бай Дън. Както винаги Русия не започва войни, тя ги приключва.
220
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова ги е страх че превзеха цяла държава за часове и цял свят ги гледа и никой не мърда ;)